Семена на домати Момини сълзи Флориан – уникално сладък домат сърце

3
528
Добави коментар
semenatashop
semenatashop

Разфасовка / брой семена: 0,2 гр. (около 70 – 80 бр. оригинални семена на домати Момини сълзи на фирма Флориян ООД има в една опаковка).
Норма за сеитба: От 20 до 25 грама за 1 декар.
Реколта: – 
Период на сеитба: През януари и февруари на закрито и през февруари и март навън.
Период на разсаждане: През март и април на закрито и от 15 април до 15 май навън.
Схема на отглеждане: Сортът домати Момини сълзи на Флориан се цени високо. Отглежда се на колове едноредово или двуредово. Еднордово 80/40 см, а двуредово 80/55/40 см. Може да се отглежда и навън и на закрито в оранжерия от полиетиленово фолио или стъклена.
Вегетация: – 
Характеристики на плода: Момините сълзи имат удължена сърцевидна форма, червени на цвят, слабо оребрени около дръжчената ямичка, със средна твърдост, месести. Доматите са средно едри с тегло около 350 – 500 гр., но не рядко достигат и 1 кг. Основно предимство на плода е уникално сладкия вкус. Изключителните вкусови качества рязко ги отличават от другите сортове домати.

В богатият каталог на център за градинарски стоки Semenata.Shop фигурират и семената на доматите от едрия сорт Момини сълзи.

Доматите от типа Момини сълзи са много големи, известни са преди всичко със своя уникално сладък вкус, наситен аромат, плътност и ярко червен цвят.

Този тип домати е селектиран съвсем наскоро от българските специалисти на фирма Флориян ООД и е на пазара съвсем отскоро, едва от 2016-та година. Целта на тази селекция е да се запазят старите български традиции в производството на характерите домати гиганти, които имат чудесен търговски вид, незабравим вкус и високи добиви.

Голям плюс на доматът Момина сълза е, че израства свободно във височина и бързо се отрупва с плод. Той става както за засаждане на закрито в оранжерия или в парник, така и за навън на открити земеделски площи.

Този сорт домати сърце принадлежат към средно ранните и късните сортове, популярни у нас.

Момините сълзи имат характерен външен вид, сърцевиден и леко удължен, подобно на доматите от сортове като Биволското сърце. Цветът им е ярко червен, леко са оребрени около дръжчената ямичка (тя е много малка) и имат високи естетически качества.

Сортът домат Момини сълзи са от едрите и често грамажът им достига от 350 до 500 грама всеки, като се случва да минат и едно кило. Плодовете са от среднотвърдите, месести и плътни, много вкусни.

Наблюденията на специалистите от градински магазин Semenata.Shop показват, че доматите у нас се използват предимно за консумиране в прясно състояние най-вече във вид на салата, гарнитура или украса към най-различни ястия.

Домакините го използват и за готвене на различни постни и месни деликатеси. Широко е разпространен и в търговската магазинна мрежа, както и по сергиите на пазарите и тържищата в страната. Не рядко се предлага дори още като разсад от множеството производители и търговци на разсади.

Растенията на Момините сълзи са силни и носят тежките плодове без проблем. Доматът дава неизменно богати добиви, стига за тях да се грижите добре, да са правилно наторявани и напоявани.

При сеенето на сортовите семена от доматите Момини сълзи на Флориан трябва да изчакате температурната амплитуда на почвите да се движи над 15 градуса, за да осигурите правилното развитие на доматените насаждения. Сее се при 1 до 1,5 сантиметра дълбоко.

Сеенето на закрито в оранжерия и парник се прави през януари и февруари, а навън в периода между 15-тия ден на месец април и 15-тия ден на месец май.

Разсаждането на закрито се прави през март и през април, а навън между 15-тия ден на месец април и 15 ден на май месец.

Ако гледате доматите на Флориан Момина Сълза по едноредовия метод, между редовете се оставят 80 сантиметра разстояние, а между растенията в реда – 40 сантиметра.

Ако използвате двуредовия метод, между първите два реда се оставят 55 сантиметра, между следващите 80 сантиметра, а между растенията в реда 40 сантиметра.