Силният мъж на София

25
Добави коментар
Agripina
Agripina

Силният мъж на София. Под това заглавие френският вестник „Figaro“ публикува в днешния си брой материал, посветен на приключилата вчера визита на българския премиер във Франция.

Погледът е директен. Ръкостискането – енергично. Добър ден, поздравява българският премиер с едва прокрадваща се усмивка.

Така започва коментарът на вестника за посещението на Борисов.

Бившият каратист поведе националния отбор, посочва „Figaro“, като припомня, че настоящият премиер е и бивш охранител на Симеон Сакскобурготски.

Това е този мъж, който често се появява на мястото на големите престъпления и този, когото камерите обичат.

Челюстта се затваря. Тялото се напряга, готово за битка. Тишина. Ще успее ли новият силен мъж на София да направи всичко това, което се изплъзна на предшествениците му, задава въпроса „Figaro“.

Избран за кмет на София през 2005г., преизбран през 2007 г и поел управлението на страната тази година, Бойко Борисов пое ангажимента да изведе своята страна от корупцията и мафията, обхванали България, допълва вестникът.

„Figaro“ коментира и срещата на българския премиер с президента на Франция Никола Саркози.

Разположил се удобно във фотьойла си, поставил двата си крака на земята, Борисов заяви открито, че мисли за Франция.

Той определи Саркози, изиграл съществена роля за освобождаването на българските сестри от Либия, като „най-добрия приятел на България и човекът, с когото е водил „десетки операции срещу организираната престъпност, когато е заемал поста министър на вътрешните работи“.

Вестникът допълва, че освен, за да изрази дипломатическа любезност, българската делегация е използвала посещението си във Франция за изясняването на няколко въпроса. Един от тях е потвърждението за закупуването на две фрегати и отменянето на покупката на четири ескортиращи кораба.

Въпросът не е в това, че не искаме, а че не можем. Човек трябва да харчи само това, което има, цитира „Figaro“ „лидера на най-бедната страна в Европейския съюз“.

В тази връзка вестникът припомня за огромните суми загубени пари от европейските фондове за страната ни и допълва – България ще разчита на помощта на Франция по този въпрос.

Борисов не крие, че е бил избран, за да спечели борбата срещу мафията в България и за да възвърне загубеното доверие в Европейския съюз.

Челюстта се затваря. Тялото се изправя, напрегнато, готово за битка. Тишина. Ще успее ли новият силен мъж на София да направи всичко това, което се изплъзна на предшествениците му, задава въпроса „Figaro“.