5 места които задължително да посетите в Рило-Родопския масив

3
347
Добави коментар
magazin
magazin

В Югозападната част на България природата сякаш си е направила пиршество от многообразие на планини. Рила, Пирин и Родопи се издигат величествено, предлагайки най-чудните красоти, които могат да съществуват по света и създавайки райски условия за отдих и почивка. Ако и вашият план тази година е да изкарате ваканцията сред чист и свеж въздух на планина, сред изобилие от зеленина, прохлада и аромат на цветя, то неповторимо по рода си място са Родопите.

Къде може да отседнете и какво да видите с екскурзия до Рило-родопският масив: „Резервация.bg“ предлага най-атрактивни оферти за сезона, а сами избирате дестинацията. Велинград е един от най-предпочитаните градове в Южна България. Славата му се свързва с 60 каптирани минерални извора, в които се предлагат лечение и профилактика на различни заболявания, минерални бани, модернизирани балнеолечебници, санаториуми, почивни станции и др. Около курорта на Велинград е Клептузата, най-големият карстов извор. Недалеч от града е крепостта „Цепина“, а само на 12 км. има пещера „Лепеница“ е на 12 км. Девин е друго уникално по рода си място за почивки. Разполага се в Смолянска област и от всякъде е наобиколен от букови гори. Девин също се слави с минералните извори Беденски бани, разположени на 20 км, а недалеч от него са пещери с национално значение. Такива са Ягодинската пещера, Дяволското гърло.

От Девин пътят до курортът Пампорово е само няколко километра. Не за пренебрегване е и оферта в Златоград, който е архитектурен резерват. Забележителностите около него са не една и две. Тук госта може да посети „Успение Богородично“, най-старата църква, да се порадва на язовир Златоград или да разгледа Печевите къщи, Хаджипантелеевата къща и Алескандровите къщи. Ивайловград разположен в Югоизточна България и област Хасково ще изненада е великолепието на река Арда, Бяла и Луда река. Недалеч се намира „Вила Армира“ останала като наследство от римския период, наред с античната могила. Кърджали също е гостоприемен и открит за туристите през летния сезон. Той носи славата си и със светилище Перперикон, манастир „Св. Йоан Продром“, пещера Етроба-тракийски храм и Дяволският мост, най-големият.