Facebook вкара в действие новото си приложение за фалшивите новини

1
274
Добави коментар
userado1
userado1

За да се справи със фалшифите новини, които се публикуват всеки ден в социалната мрежа, Facebook реши да вкара новото си приложение в действие, което се казава “Fact-checker“. Разработката на приложението започна още преди месеци, а на 3-ти август вече влезе в действие.

Целта на всичко това е да се спрат публикациите за фалшивите новини на които мрежата става свидетел всеки ден. Fact-checker ще улеснява потребителя да забелязва новините или публикациите, които съдържат неверни данни и информация. Директорът Tessa Lyons, който е отговорен за новинарския поток, отбеляза, че са прибягнали до такъв вариант, защото не искат те да са отговорни за такива неща.

Все още не знае на какъв принцип работи приложението, но според информация от компанията, приложението ще предоставя информация на трети страни, които ще следят за верността на данните и съдържанието. Договор за сътрудничество е направен само с Америка, Германия, Франция и Холандия, затова приложението ще работи на тази територия, поне засега.

На въпроса, какво точно ще вижда потребителят, можем да ви кажем, че когато дадена фалшива новина попадне във вашия новинарски поток, то ще бъде отбелязано с предупредително заглавие, нещо от типа на “Възможна фалшива новина за НЛО-та”, а под тази новина ще бъдат указани линкове вече към потвърдените верни новини.

Добре е да отбележим, че компанията направи опити да се пребори с фалшивите новини и информацията още през 2014 година, а едва през 2016 година, когато беше направено споразумение с Poynter Network преди изборните кампании в Америка, беше отбелязан минимален успех.

Идват строги правила!

За страниците, групите и профилите, които преди това са направили публикация, която съдържа фалшива и неверна информация, след като бъдат хванати, няма да могат да публикуват линкове към дадени източници. Това включва и страниците, които даже рекламират/плащат за такива новини.

А тези строги правила са породени от новинарските компании и организации, които създават объркващи заглавия на новините си и подтикват потребителя за цъкане върху линковете, които водят към въпросните източници с фалшива новина и информация.

Преди всичко това да отбележим, че Facebook не планира да наложи забрана към всички новинарски източници, групи и профили. Вече утвърдените акаунти, които споделят достоверна информация ще могат да си работят безпроблемно, но ако правилата не бъдат спазени, компанията няма да се колебае да промени начина на играта.

Остава само да почакаме и да видим бурята в този Бермудски триъгълник накъде ще избие.