Президентът Макрон пристигна на посещение във Варна

1
307
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Официалното посещение на френския президент Еманюел Макрон започна с 15-минутно закъснение. Българският президент Румен Радев посрещна високия гост пред автомобила, с който пристигна в двореца Евксиноград.

Двамата държавни глави са придружени от съпругите си.

Президентът Радев топло се ръкува и прегърна с Макрон, След три-минутен приятелски разговор пред автомобила, от който от далеч личеше добро настроение за предстоящите преговори, двамата президенти направиха преглед на почетната гвардейска рота. Бяха изсвирени химните на двете страни, след което Радев и Макрон представиха един на друг двете делегации, които ще участват в преговорите. Пред самия вход на двореца двете президентски двойки си направиха фамилна снимка.

Във връзка с 15-минутното закъснението някои от журналистите се пошегуваха, че реформите на ЕС закъсняват с 15 минути.

След церемонията по посрещането двамата президенти влязоха на преговори на четири очи, които продължиха повече от час.  След това двамата президенти напавиха изявления на обща песконференция. 

 

Румен Радев:
България гледа отговорно на отношенията с Франция

 

Бих желал да приветствам с добре дошъл господин Макрон след 10 години прекъсване на визитата на френски президент. И да му благодаря, че България е сред първите дестинации в програмата му. Приемам това като качествен ръст в нашите взаимоотношения. Днешната среща демонстрира ясно, че България гледа отговорно на отношенията си с Франция – заяви президентът Румен Радев на пресконференция на двамата президенти след разговора им на четири очи.

Темите на разговора бяха свързани с предстоящото българско председателство на Съвета на Европейския съюз, подготовката на България за влизане в Шенгенската зона, евроинтеграцията на Западните Балкани, както и плановете на Макрон за реформи в ЕС.

„Също така се надяваме да изпълним тези отношения с конкретика. Обсъдихме важни аспекти от нашето двустранно сътрудничество. На първо място Франция е сред нашите търговски партньори. Двустранният стокообмен се увеличава постоянно и достига €1.9 млрд. Има още потенциал и затова е добре връзките да продължат. С президента Макрон разговаряхме и за модернизацията на въоржените сили, касаещо превъоръжаването на България. Налице е потенциал това сътрудничество да продължава в областта на военноморските сили и сухопътните войски“, каза Радев. Той изрази уверение, че Франция ще подкрепи усилията за присъединяване в Шенген, както и в организацията за икономическо сътрудничество и в предверието на еврозоната“, подчерта българският президент.

Днес обсъдихме важни въпроси – европейска сигурност и отбрана, мигрантска криза и Шенген, българското председателство, социална Европа.

Радев каза, че приема вижданията на Макрон за Европейската отбрана, която тябва да даде нов импулс на общия европейски проект.

„Нужно е по-интензивно сътрудничество и задълбочаване интеграцията в сферата на отбраната”, посочи българския президент. На срещата те са обсъдили и важността от развитие на силна европейска отбранителна индустрия, като задължителна част от силна Европа на глобалната сцената.
„Овладяването на миграцията и намаляването на риска от терористични атаки, изискват обща европейска политика и задълбочено сътрудничество във всички сфери, засилена охрана на външните граници и борба с нелегалния трафик, засилена политика на връщане и реформа на общата европейска система за убежище”, каза Радев.
Той споделил нашите очаквания и получил потвърждение на френската страна за по-голяма солидарност към страните на първа линия. Радев очаква и подкрепа от Франция за оперативния план за защита на българските граници, който внесе тази пролет в ЕК Съветът на Европа. „Защото сигурността на европейските граждани, започва от сигурността нашата граница”, каза той.
Радев посочи и че ще очакваме експертна френска подкрепа за подготовката и провеждането на председателството. Двамата са обсъдили и друг приоритет на председателството ни – европейската перспектива на страните от Западните Балкани. „Заради инициативата на Макрон закриляща Европа, трябва да имаме много по-мащабно мислене за стабилността на Европа, защото ако не представим европейска перспектива за Западните Балкани, те рано или късно ще представят балканска перспектива за Европа” заяви българският президент.
Радев посочи и че България е против измамите със социални осигуровки и заобикалянето на правилата. Затова трябва да има засилено сътрудничество на социалните служби и по-силен контрол. „Споделяме необходимостта от нормативни промени, които да запазват правата на работниците, да подобряват условията на труд и да водят до по-висок жизнен стандарт, но въпросът за социалните права, не се изчерпва само с проблема за директивата за командироване на работници, налице са и други проблеми като данъчен дъмпинг, корпоративен дъмпинг, както е налице и неколкократно по-ниско заплащане на работниците от новите страни- членки в клонове на предприятия, банки и търговски вериги в сравнение със заплащането на техните колеги от старите страни-членки за същото количество и качество на труда”, заяви българският президент. Според него е необходим е комплексен подход към тези комплексни проблеми, който да води до устойчиви и трайни решения.
Макрон заяви, че президентът Радев е посочил обмена на хора и студенти , измерението, което франкофонията има в България, а и икономическите отношения. Отношенията в областта на индустрията, отбраната, цифровизацията – това са неща за които ние сме тук – нашите предприятия да участват в общите проекти, каза френският президент.
Нашето двустранно сътрудничество почива на добрите отношения между нашите експерти, въоръжени сили. Подчертахме, че трябва да се подобрят нашите взаимоотношения в икономиката, между нашите армия. Те почиват на условията, които се поставят в ЕС. Ако работим заедно, можем да постигнем напредък и да вървим към една Европа, която закриля гражданите по-добре, каза Макрон.
Имаме съвпадение на мненията по три основни теми., подчерта той. Една от тях е реформата за директивата на командироване на работници в ЕС. Целта на тази директива е нашите граждани да имат по-високо ниво на живот.Макрон благодари за казаното от Радев както за тази директива, така и за социална Европа.
Той подчерта, че има да работят съвместно за по-нататъшното структуриране на взаимните отношения. Европа на отбраната – много говорихме по тази тема, време е вече да предприемем действия които да отчита геополитическите предизвикателства, пред които е изправена вашата страна, каза Макрон.
Третата тема, по която имаме истинско съгласие, е свързана с миграцията и засилване на контрола. В две отношения трябва да разгледаме темата – предстои преразглеждане на европейската регламентация. Вторият аспект е свързан с присъединяването на България в Шенгенското пространство. България е изпълнила всички правила. Моето желание е да се преразгледа – и България да участва във всички разговори за Шенген. Постигнахме пълно съгласие че България трябва да участва във тези инициативи.
Разгледахме перспективите за присъединяване на Западните Балкани в ЕС, аз споделям вашето мнение в тази връзка. ЕС има нужда да засилим интеграцията си, да се засилят способностите. Трябва да определим пътна карта, по която да вървим към тази цел. Искам да изразя желанието си България да участва в този процес, заяви той.
Намираме се на това хубаво място – на по-малко от 2 часа от Крим и в близост на Турция. Разбираме на какво място се намираме – на действителните залози. Това показва колко важни са връзките на нашите две страни, каза Макрон. 
 

Макрон:
Щастлив съм, че съм тук 

Щастлив за възможността да съм тук и да засвидетелствам приятелството към вашата страна Това е посещение, което ще даде възможност да засвидетелстваме приятелството в нашата връзка – каза френският президент Еманюел Макрон на съвместна пресконференция с президента Румен Радев след разговора им на четири очи.

Макрон подчерта, че с българския президент са постигнали единомислие по много въпроси. Той каза, че президентът Радев е посочил като общи връзки обмена на хора и студенти, както и авторитета на франкофонията в България, както и икономическите отношения. Отношенията в областта на индустрията, отбраната, цифровизацията – това са неща за които ние сме тук – нашите предприятия да участват в общите проекти, каза френският президент.

Нашето двустранно сътрудничество почива на добрите отношения между нашите експерти, въоръжени сили. Подчертахме, че трябва да се подобрят нашите взаимоотношения в икономиката, между нашите армия. Те почиват на условията, които се поставят в ЕС. Ако работим заедно, можем да постигнем напредък и да вървим към една Европа, която закриля гражданите по-добре, каза Макрон.

Имаме съвпадение на мненията по три основни теми., подчерта той. Една от тях е реформата за директивата на командироване на работници в ЕС. Целта на тази директива е нашите граждани да имат по-високо ниво на живот.

Макрон благодари за казаното от Радев както за тази директива, така и за социална Европа. Той подчерта, че предстои съвместна работа и за по-нататъшното структуриране на взаимните отношения.

Европа на отбраната – много говорихме по тази тема, време е вече да предприемем действия които да отчита геополитическите предизвикателства, пред които е изправена вашата страна, каза Макрон.

Третата тема, по която имаме истинско съгласие, е свързана с миграцията и засилване на контрола. В две отношения трябва да разгледаме темата – едното е свързано с ревизиране на европейската регламентация. Вторият аспект е свързан с присъединяването на България в Шенгенското пространство.

България е изпълнила всички правила. Моето желание е да се преразгледа – и България да участва във всички разговори за Шенген. Постигнахме пълно съгласие че България трябва да участва във тези инициативи.

Разгледахме перспективите за присъединяване на Западните Балкани в ЕС, аз споделям вашето мнение в тази връзка. ЕС има нужда да засилим интеграцията си, да се засилят способностите. Трябва да определим пътна карта, по която да вървим към тази цел. Искам да изразя желанието си България да участва в този процес, заяви той.

Намираме се на това хубаво място – на по-малко от 2 часа от Крим и в близост на Турция. Разбираме на какво място се намираме – на действителните залози. Това показва колко важни са връзките на нашите две страни, каза Макрон.