Орхидея Фаленопсис – как да изберем, отгледаме и полагаме грижи?

11
355
Добави коментар
Art_senses
Art_senses

Част1 – Избор и покупка

Фаленопсисът (Phalaenopsis) са род орхидеи от около 60 вида. Те са едни от най-популярните, поради изключително лесното си отглеждане. Интензивното кръстосване на видовете е довело до голям брой хибриди с многообразни форми и цветови вариации. Те са по-приспособими към домашни условия от ботаническите видове. Хибридите прощават грешките на начинаещите по-лесно от естествените цветя и затова, ако искате да отглеждате орхидеи е по-добре да започнете с тях, а чак след като натрупате опит да преминете на „чистокръвни” екземпляри.

Не съществува идеалната орхидея за лаика – всичко зависи от условията в помещението. Фаленопсисът е удачен избор за жилищни помещения и дори само от този род може да се създаде прекрасна градинка, която да радва с цветовете си през цялата година. На какво обаче трябва де се обърне внимание при покупката на растение от този род? При покупката на Фаленопсис (Phalaenopsis) е необходимо да се обърне внимание на състоянието на листата. Здравите орхидеени листа са ярко зелени, сочни, месести и абсолютно гладки. Вялите и жълтеещи листа са първия признак за болно растение. Те не трябва да имат никакви вдлъбнатини, петна или повяхвания, меки зони или нехарактерни цветове – жълто, кафяво и т.н. Централната част трябва да е чиста – без съмнителни следи.

Ако в центъра на гнездото / розетката (лат. rosula) расте лист, това е много добре и означава, че точката на растеж не е повредена. Ако в центъра расте шип, това означава, че съответното гнездо е приключило своето развитие и няма повече да расте. При благоприятни условия от това гнездо ще израсте дъщерно такова, което ще бъде продължението на Фаленопсисът, наследяващо всички признаци на родителя. Това онаследяване и развитие на „детето” е бавен процес и ако нямате опит или желание не купувайте подобни растения. Огледайте основата на листата и кореновата шийка (мястото, където растат корените) – трябва да бъдат чисти, светли, без подозрителни точки. Ако има прозрачни, тъмни и влажни места, не трябва да вземате растението. На всяка цена отстранете малка част от кората/почвата и погледнете състоянието на корените. Наличието на аромат на мухъл може да е свидетелство за загниващи корени. Основата, в която се намира цветето трябва да е чиста и без следи от плесен. Орхидеите обикновено се продават в прозрачни пластмасови саксии и това позволява кореновата система да се огледа добре. Здравите корени са влакнести, плътни, гъсти. Покупката на преоценен / промоционален Фаленопсис винаги крие риск и затова направете инспекция по вече описаните признаци. Ако имате съмнения и не сте уверени в силите си, по-добре не правете покупката. Ако все пак купите без да сте сигурни, то, в зависимост от състоянието на цветето, може да се наложи да извършите някои реанимационни действия. Доброто опаковане е също препоръчително след покупка. Закупената орхидея може да се нуждае от пресаждане, но при положение, че субстрата в който е поставена е добър, то това може и да се отложи за известно време. Имайте предвид, че при пресаждане цветовете изсъхват бързо. Можете да премахнете малка част от почвения субстрат, за да осигурите по-голям достъп на въздух до корените. Ако корените на придобитата орхидея са в лошо състояние, пресаждането е задължително, тъй като независимо от повяхването на цвета, общото състояние на Фаленопсиса е по-важно. Мирис на гнило е сигурно свидетелство за болна коренова система, но той не трябва да се бърка с лекия аромат на суровата кора. При положение, че видът на корените през стените на саксията е неясен и са с размита форма, това е доказателство за започващо загниване. Ако искате да се радвате на цвета, но е неотложно преместването на растението, може да отрежете цветоносното стъбло и да го поставите във ваза, където то ще просъществува известно време.