Орхидея фаленопсис – как да изберем, отгледаме и полагаме грижи?

13
363
Добави коментар
Art_senses
Art_senses

Част5 – Основни грижи – Поливане, пулверизиране, торене

Поливане – Поливането този вид орхидеи зависи от температурата – колкото по-висока е тя, толкова по-често и обилно трябва да се полива. Излишната вода при поливане трябва да се изтича свободно от саксията. Застояла вода в основния или подложния съд, може много бързо да доведе до загниване на корените и по-ниските части на цветето. Повредената коренова система не е в състояние нормално да абсорбира вода и да я транспортира до другите части на растението, а от липсата на влага листата на орхидеята започват да изсъхват и тя бавно умира.

Между поливанията субстратът трябва добре да изсъхва, т.е. Фаленопсисът трябва да се полива само тогава, когато субстратът в който расте е напълно сух. Не е необходимо да се ориентирате по определен брой дни – това е погрешно в същността си (но за някои е ориентир), тъй като скоростта на дехидратиране на субстрата зависи от много фактори – светлина , обща температура на растението, влажност и т.н. Ако един път дадена орхидея изсъхва в продължение на 7 дни, следващия път само за 2, а след това започнат облачни дни, то на третия път субстрата може да съхне и повече от две седмици. Трябва да се отбележи и това, че почвения слой изсъхва изключително неравномерно и често се случва най-горния слой да е напълно сух, а в средата на саксията да е все още много влажно. Трябва да се ръководите от общото тегло на съда. Запомнете колко тежи ориентировъчно саксията на полятото цвете и веднага след като тя (отново ориентировъчно ) олекне наполовина може спокойно да поливате.  Цветът на корените (когато станат сребристи) също е добър ориентир за нуждите на орхидеята от вода.

Съществуват няколко варианта за поливане – чрез потапяне на саксията в съд с вода или чрез директно поливане. И в двата случая оттичането трябва да е пълно. Фаленопсисът е благоразположен към „горещ душ” – поливане с мека вода с температура от около 30-35°C. Това е имитация на естествените условия за този род орхидеи и влияе благотворно на развитието им. Практиката показва, че при често използване на горещи душове, растенията не само се развиват добре на зелена маса, но и цъфтят по-често. На всяка цена проверявайте за задържала се в листата вода, която трябва да се попива на ръка със салфетка. Това е от особено значение за сърцевината на точката на растеж, тъй като при Фаленопсиса (Phalaenopsis) тя е само една и при загниването ѝ, растението няма да може да се развива повече.

Пулверизиране – Даже и в горещите летни месеци не се препоръчва директна пулверизация на орхидеи в домашни условия, за да не се събира вода между листата.

Торене – Както и при всяко друго цвете, изкуственото торене на Фаленопсиса не е необходимо, тъй като при добра грижа необходимите вещества се набавят от самото растение. Въпреки това практиката показва, че балансирано наторяване подобрява времето за растеж и количеството цветове.