Маргарита – ароматна погача с форма на цвете

12
564
Добави коментар
Art_senses
Art_senses

Погачата е бял хляб, често с обредна символика, който е изключително популярен в страните от Югоизточна Европа – България, Босна и Херцеговина, Хърватия, Словения, Македония, Сърбия, Черна Гора, Унгария, Гърция и Турция. Много са начините за замесване, сплитане, овкусяване и поднасяне. В някои случаи и региони се поднася ритуално, а в други като кулинарен шедьовър. Описаната тук идея е за многопластова маслена ароматна погача с форма на маргаритка.

Необходими продукти:

За тестото: 500 гр. брашно 200 мл. прясно мляко 50 мл. олио 1 яйце 20 гр. прясна мая 1 ч.л. захар 2 ч.л. сол За мазане и поръсване: Около 100 гр. масло кимион, босилек, риган, маково семе, сусам и др. 1 яйце за намазване

Начин на приготвяне:

Разтворете маята със захарта и малко брашно в 50 мл. топло мляко, докато шупне, след което смесете с останалите продукти и бъркайте до получаването на гладко тесто. Оставете да удвои обема си и разделете на четири равни части. Разточете тънък, кръгъл слой от първата и намажете или настържете 1/3 от маслото, след което разточете втората и я сложете отгоре. Сложете пак масло и повторете операцията и с другите две топки тесто, като най-горния слой не се омазнява. С помощта на чаша изрежете около 40 кръга по показания начин и ги намажете с разбитото яйце. Отделете 5 от тях, а останалите подредете ветрилообразно в набрашнена тавичка или върху хартия за печене. Отделените пет сложете едно до друго като се застъпват и ги навийте на руло. Изправете вертикално и поставете в центъра на съда за печене и намажете също с разбито яйце. В зависимост от дебелината на разточеното тесто, размера, броя и подредбата на кръговете, диаметъра на тавата може да изолзвате всички или да ви останат кръгове, които заедно с другото тесто да оформите като мини-питка или друга форма. Важното е да имате достатъчно „листенца“ за вашата основна „маргаритка“. Поръсете с избраните ароматни подправки и/или семена и оставете на топло да почине за около 30-40 мин. Печете в предварително загрята на 180-200°C до пълна готовност.