Грейпфрута: Какви са ползите?

1
344
Добави коментар
cvetitaherbal
cvetitaherbal

Научно доказано е, че грейпфрута помага за здравето и загубата на тегло. Добрата новина е, че не трябва да правите нещо специално, за да получите тези ползи.

Грейпфрут и отслабване

Ето две проучвания, потвърждаващи, че грейпфрутите помагат при загуба на тегло:

В 12- седмично проучване, хора с наднормено тегло консумирали половин пресен грейпфрут преди хранене в продължение на 12 седмици. Резултатите показвали, че са загубили почти 2 килограма след 4 седмици и почти 5 килограма след 12.
Проведено е друго проучване на 91 пациенти със затлъстяване, за да се разбере как грейпфрута влияе на телесното тегло, инсулиновата резистентност и метаболитния синдром. Хората, яли половин пресен грейпфрут преди хранене (храната не е имала никакви ограничения), загубили 3,5 килограма за 12 седмици и също подобрили инсулиновата си резистентност.

(Припомнете си нашата тема за „6 причини прясно изцедения сок да ви помогне да отслабнете – ТУК“)

Грейпфрутите изгарят повече калории, отколкото съдържат

Този плод е подобен на целината, тъй като се състои от около 60 процента вода, съдържащ и здравословни фибри. Фибрите помагат с храносмилането и ви карат да се чувствате пълноценни.

7 Ползи за здравето от грейпфрутите

Знаем, че грейпфрутът е полезен за отслабване. Той също е богат на пектин и хранителни вещества, имащи ниско съдържание на калории и не съдържащи наситени мазнини или холестерол. Освен всички тези прекрасни качества, те имат много ползи за здравето.

Червеният грейпфрут понижава холестерола и се бори със сърдечната болест. Един плод дневно може да помогне да се предотвратят сърдечно- съдови заболявания.

Според изследване на израелски изследователи през 2006 г., основен рисков фактор за сърдечните заболявания е високият холестерол в кръвта. В проучването пациентите, които консумирали един грейпфрут дневно, значително намалили холестерола си в сравнение с контролната група от пациенти, които не са консумирали. Изследователите казват, че това може да се дължи на факта, че грейпфрутът има високо ниво на антиоксиданти.

Намаля риска от рак на белия дроб

Белия грейпфрут съдържа голямо количество флавоноид, нанарин, който подтиска активирането на ензима, причиняващ рак. Същото важи и за розовия грейпфрут, който съдържа също и антиоксидантен ликопен.

Подтиска рака на дебелото черво

Лимонин, прах от грейпфрутов плод и флавоноидният нанингин бяха изследвани в проучване във връзка с клетки от рак на дебелото черво. Учените заключили, че яденето на грейпфрут може да помогне да се потисне развитието на рак на дебелото черво.

Помага при лекуване на рак на простатата

Според проучване се е установило, че цитрусовият флавоноид, нарингенин стимулира възстановяването на ДНК в клетките при рак на простатата.

Измива тежкия метал

Грейпфрутът е пълен с пектин, който се свързва с тежките метали в организма, измивайки ги по време на храносмилателния процес. Проведено е проучване с хоспитализирани деца на възраст между 5 и 12 години, които са имали високи нива на олово в кръвта. Те приемали три дози цитрусов пектин на ден в продължение на 28 дни. Учените установили, че в резултат на това се наблюдава драматично намаляване на нивата на олово в кръвта.

Пълен с витамин С, за да ви предпази от настинки

Половин грейпфрут има 38,4 mg витамин С, което е 64% от дневните нужди.
1 чаша пресен суров сок от грейпфрут има 93,9 мг, което е 156% от дневното изискване.
За сравнение портокалите съдържат около 95 mg витамин С на 1 чаша сок.

Изключителен детоксикатор на черния дроб

Грейпфрутът съдържа глутатион, който помага на черния дроб да детоксикира вредните химикали.

Според изследването в Масачузетската болница, те могат дори да помогнат при борба с хепатит С инфекцията.

Ако имате нужда да прочистите вашият организъм качествено и по естествен път, използвайте внимателно подбраната билкова комбинация DetoX. 

 

За тези от вас, които са прочели статията, имаме специалeн промо код за отстъпка 20% от нашите продукти – st20 (освен продуктите в промоция).

Текстът на статиите и графичната обработка на снимките/графиките се извършват от специализирано лице на Cvetita Herbal!