Съвети при избор на климатик за отопление

6
432
Добави коментар
vimaxclima
vimaxclima

Предстои ли Ви избор на климатик? Чудите се какъв модел и марка да изберете? Изборът наистина е огромен, но има няколко неща, които е добре да съобразите, когато става въпрос за избор на климатик.

 

Най-оптималният вариант винаги е личната консултация, но ако сте от хората, които искат да са в час с нещата и сами да правят проучването, е добре да следвате тези съвети.

За какво ще използвате климатика?

Започнете именно с този въпрос, той ще очертае основната рамка на търсенето Ви. Когато става въпрос за избор на климатик за охлаждане – не е толкова трудно просто да изберем един модел и да вземем него, но когато ще използваме климатика и за отопление е важно да направим по-подробно проучване. Добре е да се спрете на марка с опит в производството на климатици, за да не се случи така че в най-студените дни на зимата климатикът Ви да спре да работи. Насочете се към среден и премиум клас, когато става въпрос за отопление.

 

Колко голямо помещението?

Освен големината на стаята е важно да вземете предвид и това какво е изложението, изолирана ли е и какво е състоянието на дограмата. Това са важни елементи, когато става въпрос за избор на отоплителни уреди без значение дали е климатик или нещо друго. Ако стаята не е добре изолирана на климатика ще му е необходима повече енергия, за да я стопли, а така няма да е толкова икономичен, колкото по производствени данни. Мощността на климатика трябва да бъде равна или малко по-голяма от получената стойност за компенсиране на топлинните загуби. В различните помещения, има две основни категории на термични натоварвания: топлинните натоварвания извън помещенията (на открито) и топлинните натоварвания в помещенията. За зимата се препоръчва да има аванс при избора на мощността, за да може климатикът да работи леко и безпроблемно без да се претоварва компресора в най-студените дни. Това означава, че ако се чудите дали за вашето помещение е по-подходящ климатик 12 BTU или 18 BTU то по-добре изберете по-големия.

 

Избор на тип климатик:

 

      4.Трябва да знаете как правилно да експлоатирате климатика си, за да работи оптимално:

Знаете ли, че масово хората не знаят как правилно да работят с климатика и какви настройки да избират през различните сезони? За да работи машината Ви по-добре, за да е винаги топло в дома Ви, без сметките за ток да са огромни, а през лятото да умирате от студ само и само в дома Ви да е хладно. Подробни съвети с правилни настройки може да видите –> тук.  

 

Избор на екстри:

 

Ако искате интелигентен сензор за контрол на температурата и въздуха в стаята то се насочете към модели като Panasonic CS-E09QKEW/CU-E09QKE ETHEREA  или пък Mitsubishi Heavy SRK25ZM-S/SRC25ZM-S PREMIUM . Все по-разпространено е и 3D разпределението на въздушния поток, това означава, че въздухът не отива право към вас, а се рее и така няма опасност да Ви създаде дискомфорт. Друга много практична екстра е wifi управлението. Не се притеснявайте ако моделът, който сте си харесали го няма фабрично, голяма част от моделите позволяват допълнително поставяне на подобно устройство, чрез което може да контролирате климатика си през мобилно устройство без значение къде се намирате. Това е супер практично, ако след ден на вън сте замръзнали и искате да се приберете у дома на топло, а климатикът е настроен на по-ниска температура, или пък може да го пуснете на пълна мощност за 10 минути точно преди да се приберете.

 

Заложете на качествения монтаж:

 

Неписан вселенски закон гласи, че винаги някой някъде предлага и по-ниска цена. Когато става въпрос за монтаж по-добре не правете експерименти и изберете фирма с опит в областта на климатичната и вентилационна техника. Важно е да знаете, че монтажът на климатика не е просто той да бъде закачен на стената и да бъде включен в тока. Това е прецизна машина, при която ако монтажът не е извършен внимателно и прецизно може не само да имат сериозни проблеми, но да се случи така, че климатикът Ви работи много по-неикономично и е по-шумен от това, което би трябвало да е. Когато става въпрос за сериозни неща, като избор на климатик винаги избирайте качествен продукт, на бранд с опит в производството, търсете експертно мнение на специалисти, които са тясно профилирани в областта на климатичните и вентилационни системи и на последно място разчитайте на професионалисти за извършване на монтажната дейност.

 

Ето и топ въпросите, които трябва да си зададете, когато избирате климатик:

 

1. Какъв в видът на помещението, където ще се монтира климатикът – жилищно, офис, търговско, заведение или друго?
2. Какви са квадратурата и кубатурата на помещението?
3. Какъв е видът на дограмата, монтирана в помещението – дървена, PVC, алуминиева и видът на стъклопакета – двоен, троен, с флоатни стъкла или стъкла с покрития – К стъкло, 4-сезонно стъкло, триплекс? Всичко това има значение.
4. Помещението, в което ще се монтира климатикът, има ли изолация на стени, таван – на кои има, какъв е видът й и колко е дебелината на изолацията?
5. Каква част от стената заема площта на прозорците?
6. Какво е изложението на помещението – югоизточно, южно, северозападно?
7. Какво е предназначението на помещението – кухня, спалня, хол, детска или друго?
8. На кой етаж в сградата се намира помещението – мансарда, последен етаж, първи етаж?
9. Къде ще се монтира климатика – в къща, тухлен или панелен апартамент?
10. В коя част на България – населено място, се намира сградата? – в различните части на страната средногодишните температури са различни, от които се определя и вида и мощността на климатика.
11. За какво основно ще се използва климатикът – охлаждане, отопление или и за двете?
12. При какви външни температури зима/лято ще трябва да работи климатикът?
13. Какъв е бюджета Ви за закупуването на климатик?

 

Това са няколко основни правила, които е добре да следвате при избора на климатика не само за предстоящата зима. Винаги може да разчитате на консултация от наша страна.