Падането на Казан

47
687
Добави коментар
ximko
ximko

На днешния ден преди 465г., след 40 дневна обсада е превзет Казан. Иван Грозни избива повече от 180хил волжки българи и заграбва съкровищата на българските владетели.Била издигната пирамида от отсечените глави и казанските жители били принуждавани да се кълнат , че не са българи, а татари, руси, за да останат живи…

Иван Грозни отлично знае кого покорява. В документите няма и помен от “татари”. Летописите съобщават, че Иван тръгва към Казан – българската столица. Именно затова той приема титлата Велик княз български, а не татарски. След него всички царе и императори на Русия заедно с трона получават и тази титла.

За да се оправдае пред Европа за избиването на над 700 000 волжки българи и унищожаването на 40 приказни български градове, Русия заявила, че наказва “татарите”.

Спомените на един от руснаците обсаждали Казан: Вече около пет седмици россияните стояха под Казан и убиваха излизащите от града не по-малко от десет хиляди неприятели,.. Никой не се предаде жив, спасиха се малко… ранените… Градът беше завзет.. убиваха всички които се намираха, в домовете, или в ямите; вземаха в плен жени, деца или чиновници… сечта престана но кръвта се лееше… Царския дворец, улиците, крепостните стени и дълбоките ровове бяха запълнени с мъртви.. тела се носеха по реката…

(Каквото и българско да е имало, то се е запазило до късното средновековие, може би до нашествието на монголците.Сега има едни хора, които живеят в Татарстан, наричат се татари, говорят на език от тюркската езикова група „татарски“ и в културно отношение доста се различават от нас. Знаят че до началото на миналия век са били (булгары) и са говорели и писали на (булгарски) с арабски букви. Сега ползват кирилица.)