Западни Родопи. Каньона на Водопадите

12
Добави коментар
raskoll.com
raskoll.com

Когато за пръв път прочетох за Каньона на Водопадите реших че задължително трябва да го снимам. Есен е най-красива в Родопи, така че оставих тази чудесна екопътека за начало на октомври.

Към 12 бях в начало на пътека към Каньона на Водопадите. Като и очаквах (по-скоро като и се страхувах), времето не бе подходящо за тази горска екопътека. За да се снимат водопадите трябва или да има много облаци, или пък трябваше да дойда по-рано когато в гората беше по-тъмно. Но все пак имаше и по-интимни и красиви места.

След тази снимка обувките ми вече бяха мокри.
А след тази и чорапите.
След половин час вече се оказах по средата на красива Есен:
Но след това уютно местенце вече нямаше чак толково есенни места.
Но водопадите само започваха, най-големите и най-интересните бяха към края на екопътеката.
След големия водопад (Смолянски Водопад , или Орфей), който нямаше как да снимам по това време, продължих нагоре където ме чакаха още водопади.
Тук реших малко да експерементирам, не харесах как се получи този водопад в обикновени композиции и реших да сложа един hitech 3 stop soft GND филтър за да снимам и водопада и небето. Не ми стигнаха милиметрите да хвана дървета напълно, но все пак смятам долната снимка за интересна.
От там пътеката продължава още нагоре и след няколко минути се оказах над водопада който снимах на горната снимка.
Пътеката пак влиза в гората и до един малък мост имаше табела “Водопад Ропката”. Не бих помислил че това място може да се нарече точно водопад, но след като намерих интересна композиция реших да снимам и него.
Това е сигурно последния водопад от Каньона на Водопадите и след него пътеката продължава нагоре и води до едно открито място със страхотна гледка към Смолян и пътеката която изминах.
Реших да не продължавам по екопътеката тъй като тя минава през гора, без водопади и реки, така че се върнах по същия начин, с надежда да намеря още интересни места които не забелязах.
Един водопад който не успях да снимам поради слънцето вече беше подготвен за фотосесията. Като се вижда на долната снимка под водопада есенните листа се въртят в два кръга, това е нещо което исках да снимам отдавна. Намерих още малко паднали есенни листа и ги хвърлих във водата, но все пак не са били достатъчни. Нагласих бленда на ф29 (за има повече време да се хване тяхното движението) и снимах. Тук прекарах доста време за да намеря подходящ кадър.
Така завършиха трите ми дена в Родопи. Мислих да остана някъде да снимам залез (може би на Асеновградската Крепост), но започна да вали и времето се развали.

Заповядайте в facebook групата ми, през която лесно ще можете да гледате най-новите ми снимки.