Опаковане с чембер лента – Pack & Move | Blog post

1
524
Добави коментар
gpetev
gpetev

Всеки човек, занимаващ се с опаковане на продукция знае какво е чембер лента и как да я използва. В този материал, ще Ви запознаем с различните видове лента и методите за опаковане с тях.

ОПАКОВАНЕ С МЕТАЛЕН ЧЕМБЕР

Металната лента се използва там, където е необходима изключителна здравина и издръжливост на опаковането. Например в металургията, където теглото на опакованите продукти е голямо. Връзките на металния чембер се извършват със специални скоби, а методите за обтягане и кербоване за три – с ръчни обтегачи и клещи, с акумулаторни инструменти и с пневматични инструменти. Ръчните инструменти за чембер за предназначени за използване в  малко натоварени производства , където не се извършват множество връзки за един ден. Те са универсални и са най-евтини в сравнение с другите. Акумулаторните инструменти като Grip pack на Signode Ви дава сравнителна бърззина в опаковането, както и възможност за работа на места, където трудно се достига с ръчните и пневматичните инструменти. Те са най-новото поколение машини за опаковане и тепърва навлизат в производствата. Пневматичните инструменти за чембер са най висото производителните от трите. Използват се при високо натоварени производства, като осигуряват непрекъсната работа на опаковъчния екип.

ОПАКОВАНЕ С ПЛАСТМАСОВА ЧЕМБЕР ЛЕНТА

Полипропиленовата и полиестерната лента са най-разпространените в опаковането. Използват се във всчки сфери на производството, като полиестерната дори замества металната лента в някои аспекти. Както и при металната лента, има три метода за опаковане –  с ръчни инструменти, с акумулаторни инструменти и с автоматични стационарни машини. При първия метод се използват стандартните катарами и скоби, за чембероване. Използва се ръчен обтегач, който натяга лентата и кербова скобата. Това е най – широко разпространения метод за чембероване, но е бавен и здравината на връзката зависи от качеството на катарамите. При акумулаторните инструменти като  BXT 3 на Signode е един от най – високотехнологичните инструменти за опаковане. С едно натискане на бутон, обтяга лентата и посредством виброспояване извиршва връзката на лентата. По този начин силата на опън и здравината на връзките се стандартизират и винаги ще бъдат еднакви за всички продукти. При опаковането с автоматични машини за чембер, опаковането също е стандартизирано , но производителността е изключително висока. Можете да разгледате по-подробно в нашата статия Чембер лента и чембер машини.