Путин заяви, че Тръмп трябва да бъде уважаван

2
264
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Руският държавен глава Владимир Путин заяви, че американският президент Доналд Тръмп трябва да бъде уважаван, тъй като той е избран от народа си и има демократичен мандат.

„Той е избран от американския народ и най-малкото за това трябва да бъде уважаван, дори и да сме несъгласни с неговата позиция“, каза Путин по време на заседание на международния дискусионен клуб „Валдай“.

Непредсказуемостта на американския президент Доналд Тръмп е свързана с големи съпротивителни сили вътре в самите САЩ, но независимо от това Москва ще си сътрудничи с Вашингтон.

Руският лидер добави, че именно опонентите на Тръмп в САЩ му пречат да изпълни много от своите предизборни обещания, което го принуждава да предприема непредвидими действия. 

Държавният глава също така допълни, че Русия ще работи с тези американски партньори, които има.

Що се отнася до сътрудничеството между Москва и Вашингтон, Путин посочи, че взаимодействието на двете страни в Сирия има позитивен ефект и то трябва да се разпространи и в други сфери на двустранните отношения.

По думите му диалогът между двете страни се води на ниво спецслужби, министерства на отбраната, на външните работи и се осъществява почти ежедневно. Според руския лидер общите интереси за решаването на редица въпроси трябва да бъдат приспособени към идеята за добри руско-американски отношения.

Въпреки това той заяви, че според него основната грешка на руската външна политика последните 15 години е тази, че е било оказано прекалено доверие на Запада.

„А вашата грешка се изразява в това, че вие възприехте това доверие като слабост и злоупотребихте“ с него, каза Путин в отговор на въпрос от представители на Германия. „Трябва да обърнем тази страница и да продължим напред, основавайки нашите отношения на взаимно уважение и да се отнасяме един с друг като равноправни партньори“, заяви още той.

По отношение на НАТО президентът посочи, че не вижда заплаха в действията на организацията в Източна Европа и Прибалтика. Той заяви, че руската страна следи и анализира внимателно всяка стъпка на Алианса.

„Това не ни притеснява. Нека се обучават там! Всичко е под контрол“, категоричен беше той. 

 

 

Путин каза, че обича Украйна и украинския народ и го смята за „братски и изобщо за част от руския народ“.  

Възстановяването на връзките между Русия и Украйна е необходимо и за двете страни и руският президент обеща да прави всичко необходимо за вътрешното обединение на Украйна.

Той смята, че затварянето на границите между Руската федерация и републиките в източна Украйна ще доведе до клане, подобно на това в Сребреница по време на разпадането на Югославия и Русия никога няма да допусне това. 

„Докато не бъдат решени политическите проблеми, докато не бъде приет законът за амнистията, то затварянето на границата между Русия и непризнатите републики (т.нар. Донецка и Луганска народни републики, бел.р.), ще доведе до ситуация, която е сходна със Сребреница – просто ще има клане“, каза Путин по време на участието си в международния дискусионен клуб „Валдай“.

„Ние искаме демократична, приятелска Украйна“ – каза Путин . – „Западът трябва да оказва влияние върху Украйна за разрешаване на конфликта там. И аз виждам в европейските партньори заинтересованост от разрешаване на украинската криза“.

По повод на новото напрежение на „Майдана“ в Киев Путин каза: 

„Сегашната ситуация е резултат от неконституционото въоръжено завземане на властта в Украйна и Европа сама е виновна, че подкрепи този преврат“.

Ние ще запазим нормандския формт до тогава, докато нашите колеги искат това и ще се стремим към изпълнение на минските споразумения“.