Екс-началник на ЦРУ за СССР, Русия, САЩ и Путин

1
300
Добави коментар
stivi56
stivi56

След разпадането на СССР и десетилетния икономически хаос Владимир Путин започна да осъществява «стратегия за възраждането на Русия като свръхдържава», пише авторът на материала от The Washington Times, ексначалникът на резидентурата на ЦРУ Даниел Хофман.

 

«За времето на дългогодишната ми работа в ЦРУ разбрах едно — както и неговите предшественици от СССР, господин Путин продължава да счита САЩ за главен противник, — пише авторът на материала.

 

— Нищо не характеризира така добре макиавелисткия принцип в политиката на Русия по отношение на САЩ, както нейната подкрепа за своя бивш враг — «Талибаните».

 

След като «бремето на съветско-комунистическата идеология» беше захвърлено, Путин успешно възстанови влиянието си върху територията на бившия СССР, в Южна Азия, в Близкия Изток и в Латинска Америка, продължава изданието.

 

«Русия безпардонно наруши териториалната цялост на Грузия и Украйна.

Поддържайки Венецуела и Куба, а също, помагайки на Боливия да създаде «мирна ядрена програма», Русия възстанови влиянието си в Латинска Америка», твърди Хофман.

 

 

Русия върна статуса си в Близкия Изток с помощта на «агресивните военни, дипломатическите и разузнавателните операции» в Сирия и разшири сътрудничеството си с Иран и Турция.

 

Путин се опита да експортира «пагубните руски идеи» и в САЩ, стремейки се да повлияе върху президентските избори през 2016 г.

 

Американският дипломат Джордж Кенън навремето предупреди за «руския стремеж към секретност, за недостатъка от искреност, двуличността, подозрителността…».

 

Кенън написа, че «винаги ще има американци, които ще казват, че руснаците са се променили, но ние не бива да се залъгваме от тези политически маневри».

 

«Националната сигурност на САЩ би била много по-здрава, ако бяхме обърнали вниманието си върху предупрежденията на Мит Ромни, изказани от него през 2012 г., за това, че Русия си остава нашият главен геополитически противник», продължава авторът на материала.

 

«Американските власти и до днес събират информация за хакерските операции на Русия по време на изборите през 2016 г, подчертава Хофман.

 

Девет месеца след началото на разследването от американското разузнаване то и до днес не е завършено, «Все още имаме възможност да коригираме курса си по отношение на Русия.

Ако не направим това, то само ще поощрим към още по-голяма агресия Москва, ще повишим заплахата за американската национална сигурност», резюмира авторът от The Washington Times.