В САЩ подредиха Топ 40 на кориците от списания

10
Добави коментар
sesil_timur
sesil_timur

Кадърът с голия Джон Ленън и жена му Йоко Оно оглави Топ 40 с най-добрите корици на списания за всички времена.

Снимката на топфотографката Ани Лайбовиц е част от фотосесия, направена няколко часа преди убийството на бившия „Бийтълс“, който бе застрелян пред дома си в Ню Йорк на 8 декември 1980 г.

Месец по-късно тя бе отпечатана върху корицата на американското музикално сп. „Ролинг стоун“ (RollingStone.com).

Класацията е съставена след допитване до редактори, графични дизайнери, фотографи и специалисти по художетвено оформление, които са избирали своите фаворити от общо 444 предложения на 136 списания, издавани в САЩ.

Поводът бе 40-годишнината на наградите, присъждани от Американското общество на редакторите в списания (Magazine.org).

На второ място остана друга емблематична снимка на Лайбовиц – на голата Деми Мур в напреднала бременност от корицата на „Венити феър“ (август 1991 г.), която и днес е копирана от нейните по-млади колежки в шоубизнеса.

№3 е мъжкото „Ескуайър“ през април 1968 г., където тялото на боксьора Мохамед Али е прободено със стрели.

Същото издание се класира на пето място с прочутата консерва доматена супа в стил попарт, в която се дави авторът й Анди Уорхол (май 1969 г.). Заглавието е „Упадъкът и сривът на американския авангард“.

Сред останалите в списъка са кадри от терористичните нападения на 11 септември 2001 г. (черните силуети на кулите близнаци на тъмносив фон в сп. „Ню Йоркър“), „Гламър“ от август 1968 г. с първото чернокожо лице на женско издание в САЩ, разходката на Нийл Армстронг по лунната повърхност, украсила корицата на „Лайф“.

И още: „Нашънъл Джеографик“ от юни 1985 г. с невръстната бежанка от Афганистан, черно-белият портрет на лейди Дайана в „Пийпъл“ от 15 септември 1997 г., признанието на актрисата Елън ДеДженъръс в „Тайм“ по-късно същата година („Да, аз съм обратна“), голите кънтризвезди „Дикси чикс“ в „Ентъртейнмънт уикли“ от май 2003-та по повод реакцията им на войната в Ирак.

При актьорите си струва да се отбележат голият гръб на Никол Кидман за „Вог“ (май 2004) и Мия Фароу от екранизацията на „Великия Гетсби“ в „Пийпъл“ (март 1974).

Спортистите са представени и от Майкъл Джордън през юни 1998 г. в ESPN, а политиците – основно от Бил Клинтън („Ескуайър“ от декември 2000) и Джордж У.Буш, комбиниран от „Нюзуик“ със съперника си в президентските избори през 2000-та Ал Гор.

От топмоделите сравнително високо се класира Линда Еванджелиста като лице на „Харпърс базар“ през 1992-ра.

Неузнаваема е Сидни Крофърд, дегизирана през 1995 г. в „Джордж“ като първия US президент Джордж Вашингтон.

Шампиони по брой корици в класацията – с по четири, са „Ескуайър“ (Esquire.com), „Тайм“ (Time.com) и „Лайф“ (Life.com). 32 от кориците са с фотографии, а седем – с рисунки.

Две се състоят само от текст, например белите букви на черен фон в „Ескуайър“ през октомври 1966 г. Надписът „Oh my God – we hit a little girl“ (Боже мой, улучихме едно момиченце) е възклицание на американски войник във Виетнам.

Най-много датират от 60-те, следвани от 90-те и настоящото десетилетие, а най-малко са от 70-те и 80-те.

Още куриози:

Мъжкото „Плейбой“ се е класирало със стилна корица на брой от 1971 г., в който са поместени четири стихотворения от известния съветски поет Евгений Евтушенко.

Икономическото „Економист“ помества снимка на съвкупляващи се камили по темата си от септември 1994-та за модерните през последните години сливания на фирми.

През декември 2001-ва „Ню Йоркър“ прави карта на Ню Йоркистан, където ключовите места в града носят имена, по-характерни за Близкия изток – например Бронкс е станал Бронксистан.