Как да овладеем диарията бързо?

1
462
Добави коментар
biomall
biomall

5 домашни средства за справяне с разстройството

Диарията е често срещан тип на гастроинтестинално разстройство или инфекция. Тя е проблем, който настъпва, когато движенията на червата станат прекалено чести и необичайни. Диарията, наричано още „разстройство“ може да бъде остра (краткосрочна) или хронична, с продължителност повече от 2-3 седмици. Но ако вие или децата ви наскоро сте развили диария, първият въпрос, който най-вероятно ви интересува е как да я спрете възможно най-бързо.

Диарията се причинява от различни фактори, включително хранителни алергии, хранително натравяне, инфекция или вирус, дехидратация, стрес, както и при прием на някои медикаменти.

Най-общо казано, за да се отървете по-бързо от този неприятен симптом е необходимо да пиете достатъчно течности, но по-малко и често, да не консумирате тежки храни, докато се възстановявате и да си почивате повече.

Конвенционално лечение за диария

Прием на лекарства: Лекарствата против диария могат да помогнат бързо да се отървете от симптомите, но това не винаги е добър вариант, тъй като диарията е един от естествените механизми на вашето тяло за изхвърляне на токсини или микроби, които са навлезли в стомашно-чревния тракт.

Спазване на определена диета: Ако страдате от симптоми на хронична диария, лекар ви най-вероятно ще ви препоръча да ограничите приема на тежки храни. Хапвайте по-малко, лесно смилаема храна. Препоръчват се сухари, ориз и картофи, през първите дни на лечението. 

Как да спрем диарията – домашни изпитани начини при разстройство:

1. Яжте успокояващи храни

Какво ядете, когато имате диария? Ето някои от най-добрите храни, които могат да ви помогнат да спрете симптомите на разстройство:

Яжте по малко – Вероятно няма да имате прекалено много апетит, докато страдате от симптоми на диария, затова опитайте да ядете малки количества, разпръснати през целия ден.

Прости храни, които са лесни за храносмилане – Придържайте се към диетата, включваща само леки храни като: ябълки, банани и ориз през първите няколко дни. Тези храни са лесни за храносмилане и богати на фибри, които пък ще облекчат състоянието ви. 

Ленено масло – Доказано лененото масло намалява продължителността на диарията.

Плодове и зеленчуци – Те осигуряват вода, фибри и електролити, необходими за излекуване на симптомите. Опитайте да направите сладкиш или сорбет с плодове и да задушите зеленчуци, за да ги направите по-лесно смилаеми. 

Суров мед и джинджифил – Някои хора откриват, че малко количество мед и корен от джинджифил, добавено към билковия чай, спомагат за успокояване на стомаха и за намаляване на раздразнението.

От друга страна, трябва да избягвате консумацията на следните храни, когато имате остра диария или страдате от хронични симптоми, които периодично се връщат:

Конвенционалните млечни продукти – Преработените млечни продукти могат да бъдат трудно смилаеми и могат да влошат разстройството. Въпреки това, суровите млечни култури, като кисело мляко или кефир, имат високи нива на пробиотици, които могат да подпомогнат чревната функция.

Всички потенциални алергени – Както бе споменато по-горе, диарията може да се дължи на хранителни алергии като глутен, ядки, черупчести и млечни продукти. 

Преработени мазнини и масла – Твърде многото мазнини могат да разстроят чувствителния ви стомах и да направят диарията още по-лоша. 

Добавена захар и изкуствени подсладители – Бактериите обичат да се хранят със захар, а захарта намалява имунната система и затруднява храносмилането.

Кофеин – Кофеинът може да стимулира мускулите в храносмилателния тракт, като увеличава движенията на червата и предизвиква спазми.

Газирани, захарни напитки и алкохол – Те образуват газове и допълнителни спазми, в така или иначе разстроения ви стомах.

2. Останете хидратирани

Искате ли да знаете как да спрете симптомите на разстройство като замайване или слабост, които са свързани с дехидратация? Пиенето на достатъчно вода е критично, когато губите толкова много течности, чрез прекалено редовните изхождания. За да предотвратите влошаването на симптомите на дехидратация, когато имате диария, опитайте се да пиете достатъчно течности, които освен вода могат да включват:

Домашен костен бульон, който ще осигури хранителните вещества, от които се нуждаете (като аминокиселини и електролити); 
Билкови чайове, включително джинджифил, мента, копър ли чай от нар; 
Кокосова вода, която е естествен източник на електролити;
Пресен зеленчуков сок;
А може да смучете домашно приготвен плодов лед. 

3. Осигурете си достатъчно почивка

Избягвайте твърде много упражнения или напрегната физическа дейност, когато ви споходи диария. Вероятно ще се почувствате слаби и изтощени, а и може да не спите добре, докато симптомите продължават. Дайте на тялото си шанс да се възстанови, като си осигурите достатъчно сън и се опитвате да контролирате нивото на стрес.

4. Опитайте тези добавки

Някои хранителни добавки могат да спомогнат за подобряване на цялостното здраве на чревната флора, да подобрят храносмилането, както и да ви позволят да обработвате по-лесно храните и хранителните вещества. Ако искате да успокоявате разстроения стомах с добавки, ето кои ви препоръчваме ние:

Пробиотици: Пробиотиците помагат за борба с инфекциите и могат да помогнат за повторно колонизиране на червата със здрави бактерии. Те се предлагат под формата на добавки, както и  ферментирали храни.
Храносмилателни ензими: Тези ензими ще помогнат с абсорбцията на хранителни вещества.
Глутамин на прах: Глутаминът е аминокиселина, която помага за възстановяване на храносмилателния тракт, а е особено важна за хора с хронична диария. Предлага се под формата на добавка и естествено се съдържа в в костния бульон.
Сок от алое вера: Алоето има лечебно действие за лигавицата на храносмилателната система и лесно се разгражда.
Семена от лен и чиа: Разтворимите фибри в семената, могат да помогнат за намаляване честотата на диария.

5. Използвайте етерични масла

Изследванията установяват, че етеричното масло от мента може да намали възпалението на червата и да успокои храносмилателния тракт, като намали честотата на изхожданията. Проучванията също така показват, че маслото от мента има активни съставки, включително ментол или монотерпин, което има антиспазмотични свойства, поради способността му да блокира калциевите канали в чревните мускули. Това помага да се спрат честите спазми и болки.

Как да спрем диарията при кърмачета и деца?

Кърмачетата са особено чувствителни към дехидратация, която лесно може да се случи заедно поради диария. Освен това те са по-склонни да проявят диария поради алергии или заболявания, тъй като имунната им система все още не е напълно развита или толкова силна. Изчислено е, че 3% от кърмачетата са алергични към протеините, открити в млечните продукти. Това включва млечните продукти, които се срещат в повечето формули, както и млечните продукти, получени от кърмата, ако майката консумира млечни продукти. Обикновено непоносимостта към млечни продукти при кърмачетата, върви с повръщане и обрив, в допълнение към диарията. 

Не е безопасно да се дават антидиректни лекарства, предназначени за възрастни, на бебета и деца. По-скоро се препоръчва да опитате тези методи за лечение:

Старайте се бебето / детето да приема повече течности. Предлагайте много течности. Опитайте се да му давате майчино мляко или бутилка с вода по-често. Не забравяйте обаче, че напитки като сок могат да влошат симптомите на диарията, ако детето не е предварително захранено.
Повечето педиатри препоръчват да се опитвате да дадете на бебетата и децата източник на електролити, поради загубата на натрий, причинена от разстройството.
Предлагайте пробиотични храни. Култивираните или ферментирали храни като кефир, кисело мляко, култивирани зеленчуци или добавки съдържат пробиотици. Те помагат за възстановяване на полезните бактерии в храносмилателния тракт и могат да бъдат полезни за облекчаване на много форми на храносмилателни разстройства.
Ако бебето ви развие кожно дразнение и обрив около пелена поради това, че често трябва да я сменяте, бъдете много нежни. Използвайте кърпа и топла вода, за да ги почистите, вместо кърпички и сух сапун. Нека кожата им изсъхне добре и чак след това слагайте мазилка, които да осигурят защитна бариера за влагата.

Следвайте изброените инструкции и се надяваме неприятният проблем да изчезне значително по-бързо!