Моторни масла

1
282
Добави коментар
Bilyarski
Bilyarski

Моторни масла

Именно заради важността на моторните масла в работата на двигателя, ние от AutoBOX Ви съветваме да внимавате при избора и да се доверите на качеството. За разлика от останалите масла и течности в автомобила, които работят при сравнително еднакви условия, моторното масло е подложено на постоянни изпитания всяка секунда, в която двигателя работи.

В двигателя рязкото повишаване и намаляване на температурата, както и постоянното механично натоварване е нормална работна среда, която обаче има възможността да съсипе и най-издръжливото моторно масло. Именно затова ние Ви съветваме да отделите достатъчно време за да изберете най-качественото и подходящо моторно масло за Вашия автомобил.

 

Основни функции на моторните масла

Основните функции, които всяко моторно масло трябва да изпълнява, са процеси, които да улеснят работата на двигателя и да предпазят елементите му от захабяване. Моторното масло трябва да намалява триенето между елементите в двигателя, които се допират. По този начин се намалява ефективно тяхното износване, както и се предотвратява задирането в триещите се части. Моторните масла не само предпазват частите от изтъркване и нараняване, но и защитават елементите, които имат контакт с кислород от окисляване, причинено от високите работни температури в двигателя.

Освен това моторното масло трябва да уплътнява пролуките между буталата и цилиндрите, като трябва да намалява до минимум пробива на газ от камерата. Освен да смазва основните части на двигателя, моторното масло трябва да ги предпазва от корозия и преждевременно износване, както и да отвежда генерираната топлина от триещите се повърхности.  

Сред основните функции на моторните масла спада и почистването на двигателя, чрез отмиване на различни замърсявания, като отлагания, сажди и нагар. Това е важно, защото може да предизвика различни повреди в самия двигател. При работата на дизеловите и бензиновите двигатели се получават различни „продукти“ от работата му и за това има различни моторни масла за всеки тип.

 

Основни характеристики на моторните масла

            Вискозитет на моторните масла

Вискозитетът е най-важната характеристика за всяко моторно масло. Обяснено просто, това е способността на моторното масло да остава по елементите от двигателя и да осигурява нужната защита от сухо триене на частите. Както останалите течности, използвани за смазване на различни части в автомобила, моторното масло променя вискозитета си в зависимост от температурата. Съответно, ако искате да използвате автомобила си при по-ниски температури, то трябва да изберете моторно масло с по-голям вискозитет и обратното.

Температурните граници, при които можете да използвате моторното масло са описани на етикета на опаковката. Класацията на моторните масла спрямо вискозитета е изготвена от Дружеството на автомобилните инженери. Ако разгледаме например моторно масло с обозначение 10W-40, то цялата нужна информация Ви е описана на опаковката, стига да знаете как да я прочетете. Ако не знаете, сега ще обясним.

Първата цифра (10) обозначава т.нар нискотемпературен вискозитет. Това е най-ниската температура, при която моторното масло може да изпълнява функциите си. Минималната температура се формира, като от -40 градуса извадите първото число от обозначението на моторното масло. В нашия случай, най-ниската температура, при която моторното масло може да работи, без да се допуска сухо триене между отделните елементи, е -30 градуса по Целзий. Колкото по-малка е стойността на първата цифра, толкова по-подвижно и течно е моторното масло.

Втората цифра, в нашия пример 40, е стойността на високотемпературния вискозитет на моторното масло. Тази стойност е събирателен показател, който ни показва минималния и максималния вискозитет на моторното масло при определена работна температура на двигателя. Подобно на първата стойност, при втората – колкото е по-голяма цифрата, толкова по-висок е вискозитета. За разлика от нуждата от по-голяма подвижност при запалването на ниски температури, тук течливостта не е толкова желателна, защото при достигане на работна температура, моторното масло е достатъчно течливо.

            Вискозитетен индекс на моторните масла

Вискозитетният индекс е не по-малко важна характеристика на моторните масла. Той показва как се променя вискозитетът с изменението на температурата. Вискозитетният индекс не се измерва в определени мерни единици, а е просто стойност – число. Важно е да се знае, че колкото по-голяма е тази цифра, толкова по-широк е диапазонът на работната температура на двигателя. Казано по-просто, колкото е по-голямо числото, толкова моторното масло се представя по-добре.

            Пламна температура на моторните масла

Пламната температура е стойност, която е свързана с изпаряемостта на моторните маслата в процеса на работа и употреба. Според експерти, качествените моторни масла притежават пламна температура по-висока от 225 градуса по Целзий. Нискокачествените продукти могат да доведат до по-бързо изпаряване на елементи от маслото, което води до горене масло и понижаване на характеристиките и качествата му.

            Алкално число на моторните масла

Това е стойност, която показва алкалността на моторните масла и способността да премахва вредните киселини, които се създават по време на работния процес на двигателя. Ако алкалното число е ниско, това означава, че моторното масло съдържа малко количество присадки. Експертите – автомеханици препоръчват при избирането на моторни масла за бензинови двигатели, алкалното число да бъде между 8 и 9 единици, а за дизеловите мотори – между 11 и 14. Алкалото число на маслата е важно, защото намаляването му може да доведе до различни проблеми в двигателя, като киселинна корозия и замърсяване и захабяване на определени части от мотора.

 

Видове моторни масла

Основният критерии, по който се разделят различните видове моторни масла, е начинът на производство. Той определя и техния състав и характеристики. Според този критерий, моторните масла се делят на 3 основни групи – минерални, полу-синтетични и синтетични.

            Минерални моторни масла

Минералните моторни масла се произвеждат директно от дестилация и рафиниране на нефт. Качествата, които минералните моторни масла притежават, са обвързани директно със състава на нефта, от който се произвеждат и базовите масла, които се получават от процеса. При минералните моторни масла е важно да се отбележи, че всички съставни елементи – базовото масло, както и подобрителите, са произведени изцяло от петрол.

            Полусинтетични моторни масла

Полусинтетичните моторни масла са комбинация от синтетично и минерално масло. При тяхното производство се използва минерално базово масло, към което, след това, се добавят синтетични подобрители и добавки. Полусинтетичните моторни масла са перфектната комбинация между минералните и синтетични масла, като предлагат най-доброто съотношение между цена и качество.

            Синтетични моторни масла

Синтетичните моторни масла, както се предполага от името им, са произведени под контролиран процес чрез разграждане на молекулите на различни вещества. След това, те се комбинират по нови начини, за да се получат нови синтетични молекули. Според много експерти – автомеханици, синтетичните моторни масла са много по-чисти и качествени от минералните, именно заради контролирания процес на производство.

 

Минерални срещу синтетични моторни масла – вечният спор

От както производството започна да се развива и да предлага алтернатива на естествените  продукти съществуват споровете „кое е по-добро“. Същото важи и когато говорим за моторни масла. За разлика от маслото и ябълките, които разбира се са по-качествени в естествената им форма, при моторните масла се счита, че превес имат синтетичните. Ако храната за живите организми трябва да е натурална, то „храната“ за машините е по-различна. При нея не е задължително да е естествена, за да е полезна.

Това е така, защото синтетичните моторни масла са много по-чисти, заради контролираното производство. Освен това химичните процеси, нужни за създаването на синтетичните масла могат да бъдат модифицирани и подобрявани, което създава съвсем нов, по-добър продукт. Химичното производство на синтетичните моторни масла позволява много по-строг контрол на подредбата на молекулите и тяхната структура, което е определящо за свойствата на маслото.

Синтетичните моторни масла са много по-издръжливи, когато говорим за високи работни температури. Освен това те предлагат по-лесно предпазване на съставните елементи на двигателя чрез добавяне на съставки, които да предотвратяват окисляването. При процеса на синтезиране на моторните масла се отчитат постоянно обновяващите се изисквания на производителите на двигателите, разширяват се границите на работните температури, влияе се на вискозитета. Комбинацията от тези елементи могат само да Ви гарантират по-добра защита и дълъг експлоатационен живот на двигателя.

 

Моторните масла на AutoBOX

Независимо какво ще изберете за Вашия двигател, ние Ви предлагаме висококачествени продукти от утвърдени производители, доказали се през годините. При нас можете да намерите продуктите на ARAL и HILBER, които са представители на германското качество, френските масла COFRAN, които Ви предоставят дългогодишния си опит и производствени формули, както и над 60-годишния италиански опит на производителя FERA.

В продуктовата гама на AutoBOX можете да намерите както минерални, така и синтетични и полусинтетични моторни масла, с различни характеристики, подходящи за всеки модел и марка автомобил. Ако не сте сигурни кое е най-подходящото моторно масло за Вашия автомобил, експертите – автомеханици в сервизите на AutoBOX ще Ви помогнат! При нас можете да си запазите лесно час за смяна на маслото и масления филтър, без да се налага да чакате. Доверете се на опита и качеството на AutoBOX за да осигурите най-доброто обслужване на Вашия автомобил. 

 

Моторни масла

Основни функции на моторните масла

Основни характеристики на моторните масла

Видове моторни масла

Минерални срещу синтетични моторни масла – вечният спор

Моторните масла на AutoBOX