Зимни гуми

2
309
Добави коментар
Bilyarski
Bilyarski

Зимни гуми

С идването на зимата започваме да мислим за много неща – как ще се топлим, имаме ли подходящи дрехи и най-важното, сменихме ли летните със зимни гуми? Има много шофьори, които не възприемат зимните гуми толкова на сериозно и често пренебрегват времето навън. Но именно това е причината за голяма част от пътните произшествия и инциденти през зимата. Ние от AutoBOX знаем колко са важни зимните гуми и ще Ви покажем няколко важни причини, които ще Ви накарат да докарате колата си в нашите сервизи и да смените гумите си още днес!

 

Основните разлики между летни и зимни гуми

Основната разлика между летните и зимни гуми е каучуковата смес, от който се произвеждат.

            Летни гуми

Тъй като летните гуми са произведени специално за по-топло време, те са съставени от по-твърди каучукови смеси, които да издържат на по-високите температури на асфалта. Именно тогава, летните гуми са много по-еластични и стабилни на пътя, тъй като могат да осигурят максимално сцепление с асфалта.   

           Зимни гуми

Зимните гуми са изработени от по-меки смеси, които ги правят много по-еластични и подходящи дори при изключително ниски температури. 

           Поведение на различните гуми при разлнични температури

Летните гуми имат най-добро представяне при по-високи температури и с падането на живака, каучукът започва да се втвърдява като пластмаса и да губи голяма част от свойствата си. При зимните гуми, проблемите идват при покачването на температурите, защото тогава започват да прегряват и да се изтъркват, като при продължително използване могат дори да се унищожат и да бъдат годни само за изхвърляне. Ключовата цифра за летните и зимни гуми е 7. Това е температурата, която обозначава времето за смяна на летните със зимни гуми. Ако температурите паднат трайно под 7 градуса, за оптимални резултати Ви трябват зимни гуми, а ако се качат над 7 градуса, то е време за летни.

 

 

Зимните гуми са създадени за зимата

Ако сте от шофьорите, които залагат на всесезонните гуми, може да се запитате дали изобщо имате нужда от зимни гуми. Всъщност Ви трябват, защото зимните гуми са създадени специално за лед, сняг, скреж, киша и ниски температури. Въпреки че всесезонните гуми са подходящи в по-голямата част от ситуациите на пътя, като мокри настилки или лек снеговалеж, те не са пригодени за тежките условия на зимата. Именно затова, когато започне да застудява, сложете зимни гуми на автомобила си, за да си гарантирате сигурност и стабилност на пътя.

 

Шарката на зимните гуми е от значение!

Зимните гуми често са произведени със специална еднопосочна шарка, която успешно изхвърля снега и леда и дава възможността на зимните гуми да се представят много по-стабилно и сигурно на снежна пътна настилка. Зимните гуми се произвеждат от различна по-мека каучукова смес, която предлага по-добро представяне на ниски температури. Като сравнение със зимните гуми, всесезонните разполагат с по-различна шарка, която е създадена да изтласква дъждовна вода от пътя през пролетта, лятото и есента.

 

Сменяйте всички 4 зимни гуми

Независимо дали автомобилът Ви е с предно, задно предаване или е 4×4, ние от AutoBOX Ви съветваме да сменяте винаги всички гуми със зимни гуми, а не само 2 от тях в зависимост от типа автомобил. Смяната само на предните или задни гуми със зимни гуми може да звучи като примамлива и изгодна оферта, но това е не само недостатъчно, но и доста опасно.

Смяната само на чифт със зимни гуми може да доведе до моменти, в които да загубите контрол над автомобила, както и комбинацията между гумите няма да Ви гарантира максимална сигурност и комфорт. Поставянето само на 2 зимни гуми прави автомобила много по-податлив на завъртане и загуба на контрол, а това е ситуация, която всеки шофьор иска да избегне.

 

Размер на зимните гуми

Размерът определено има значение и то огромно! Важно е да сте наясно от какви зимни гуми се нуждае Вашият автомобил, защото всеки един е различен. Ако не знаете, можете да проверите в ръководството на колата. Но ако не разполагате с него, не се отчайвайте. Сервизите от мрежата на AutoBOX Ви предлагат преглед и консултация, която да Ви ориентира за най-подходящия размер зимни гуми за Вашия автомобил.

            Ние Ви съветваме да не избирайте размера на гумите си чрез Интернет

Ние Ви съветваме, при избирането на зимни гуми да се доверите на специалистите от сервиза, а не от съвети в Интернет. Въпреки че често те могат да бъдат полезни, то малките детайли и грешки могат да доведат до по-висок разход на автомобила, по-тромаво представяне на колата и дори проблеми в ходовата част.

            Обозначения на гумите

Размерите на зимните гуми са цифри, които представляват последователност от определени параметри. На първо място е широчината на зимните гуми, след това е тяхната височина в проценти и на последно място е вътрешният диаметър на гумата. Например зимни гуми с размери 235/65 R 17. Това означава, че зимните гуми са с широчина 235 мм, височина на профила или разликата между общия диаметър и номиналния диаметър на джантата на зимната гума е 65%. R означава радиална конструкция на гумата, а последната цифра е номиналният диаметър на джантата, измерен в цолове, като в нашия пример това ще бъде 17. 

           Капацитет на натоварване и максимална скорост

Според Европейския правилник ЕСЕ-R 30, всички обозначения за размери на летни и зимни гуми, предназначени за леки автомобили, трябва да съдържат и сервизно описание. В него са записани индекса за капацитет на натоварване на автомобила, както и максималната скорост за използване на летните и зимни гуми. Нашият пример за зимни гуми вече ще изглежда по следния начин: 235/65 R 17 108V. Капацитетът на натоварване се обозначава с LI и има определено съотношение. Стойностите на капацитета на натоварване на летните и зимни гуми могат да варират от 50 до 129, съответно от 190 килограма до 1850. В нашия случай, зимните гуми имат капацитет на натоварване 108, което е равно на 1000 килограма. Буквичката след капацитета на натоварване на зимните гуми е символът на максимално допустимата скорост, при която гумата може да носи товара, обозначен от капацитета на товара. В нашия пример, зимните гуми могат да носят товара при максимална скорост от 240 км/ч.

 

 

F – 80 км/ч
G – 90 км/ч
J – 100 км/ч
K – 110 км/ч
L – 120 км/ч
M – 130 км/ч
N – 140 км/ч
P – 150 км/ч

Q – 160 км/ч
R – 170 км/ч
S – 180 км/ч
T – 190 км/ч
H – 210 км/ч
V – 240 км/ч
W – 270 км/ч
Y – 300 км/ч

Поддръжка на летните и зимни гуми

Независимо дали става въпрос за летни или зимни гуми, те изискват специална поддръжка и грижи, които да удължат живота им.

            Оптимално налягане на зимните гуми

За да Ви гарантират най-доброто си представяне, зимните гуми трябва да бъдат с оптимално налягане. Често, стойностите за налягането на летните или зимни гуми е записано в ръководството на всеки автомобил, като се взима под внимание сезонът и натовареността на автомобила. Не забравяйте, че оптималното налягане между предните и задните гуми често е различно, дори със съвсем малки стойности. Оптималното налягане на зимните гуми е важно, за да може те да осигуряват сигурност и стабилност. По-високото или по-ниско налягане на гумите може да причини неприятни последици, като по-бързо износване на зимните гуми, повишаване на разхода на автомобила и други.

            Балансиране на зимните гуми

Балансирането на летните и зимни гуми е много важно, тъй като липсата на баланс може да причини неприятни последици, като вибрации, по-бързо износване на гумите и дори проблеми по самия автомобил. Ние от AutoBOX Ви съветваме при поставянето на летни или зимни гуми, да се доверите на сервизите от нашата мрежа, които Ви гарантират пълно обслужване и балансиране на Вашите гуми.

            Съхранение на летните или зимни гуми

При съхранението на летните и зимни гуми, от значение е дали те стоят на джантите или не. Ако летните или зимни гуми се съхраняват с джантите, ние Ви съвестваме да ги съхранявате в хоризонтално положение, една върху друга, но не повече от 2 гуми. Ако не разполагате с достатъчно място, то можете да наредите всички 4 летни или зимни гуми една върху друга, но трябва през няколко месеца да ги пренареждате, за да избегнете евентуални деформации на долната гума.

Ако съхранявате гумите си без джантите, то ние Ви съветваме да ги подреждате вертикално, една до друга. Завъртайте ги през няколко месеца, за да предотвратите възможността от деформации.

 

Зимните гуми на AutoBOX

Ние Ви предлагаме зимни гуми от водещи производители, които могат да Ви гарантират перфектни резултати през целия сезон. Ако имате колебания или не знаете най-подходящия размер зимни гуми за Вас, нашите експрети в сервизната мрежа на AutoBOX ще Ви помогнат. Ние Ви предлагаме възможността да си закупите зимни гуми в удобството на дома или офиса Ви и да си запишете онлайн час за нашите сервизи, където да балансираме и сменим Вашите нови гуми. Освен това, ние от AutoBOX Ви предлагаме и възможността да си закупите Вашите нови зимни гуми на изплащане.

Доверете се на качеството и изберете зимните гуми от продуктовата гама на AutoBOX. 

 

Зимни гуми Основните разлики между летни и зимни гуми Зимните гуми са създадени за зимата Шарката на зимните гуми е от значение! Сменяйте всички 4 зимни гуми Размер на зимните гуми Поддръжка на летните и зимни гуми Зимните гуми на AutoBOX