Варови мазилки

1
470
Добави коментар
Bilyarski
Bilyarski

Варовите мазилки са уникален продукт, който е познат на човечеството от векове. Те могат да се използват както за интериор, така и за екстериор. Варовите мазилки са предпочитани за външно полагане именно заради тяхната издръжливост. Те се използват като основата за много различни декоративни мазилки, като самата основа позволява постигането на различен ефект и завършек на стената.

Какво представляват варовите мазилки?

Варовите мазилки са вид декоративна мазилка, която се състои основно от вода, пясък и, в повечето случаи, гасена вар. Този тип мазилка не е ново откритие, а се използва още от антични времена. Тогава в състава си тя е съдържала и конски косми, които да подсилват издръжливостта на варовата мазилка. Освен това, към нея са слагали и поцоланена пепел, която да намали времето за съхнене. Варовите мазилки са били неразделна част от строителството през годините. Бумът на “завръщането” на циментовите мазилки е малко след Втората Световна Война, когато строителството има нужда от материали, които съхнат бързо, и по този начин изместват варта. Въпреки това, варовите мазилки имат много преимущества пред цимента, като това, че се работи по-лесно с нея, има т.нар самолекуващ се ефект, дишаща е и е изключително подходяща за използване при външни стени.

Предимства на варовите мазилки

Предимствата и качествата, които могат да се кажат за варовите мазилки не са малко. Ние от екипа на Novacolor сме избрали някои от най-важните.

Стените, измазани с варовите мазилки, са издържали изпитанието на времето в продължение на стотици години. След като изсъхват, те се превръщат в солидна маса, която е изключително устойчива и разполага с известна еластичност. Циментовите мазилки, например, са здрави, но при прилагане на натиск, те не разполагат с еластичност. Варовите мазилки, въпреки че не са толкова здрави, са много по-еластични и често са предпочитани при реставрирането на стари сгради, както и при полагане на външни стени.

Абсорбиране на влага от варовите мазилки

Всяко движение на циментовите мазилки може лесно да доведе до напукване, а при външно използване лесно позволява навлизане на вода, както и задържането на влага. След това, влагата ще остане в самата мазилка, защото циментът не позволява на повърхността да диша. Варовите мазилки се характеризират с висока пропускливост на водни пари, така че да се осигури дишане, необходимо за осигуряване на сухи стени и предотвратяване образуването на конденз в среди подложени на високи концентрации на водна пара, като кухни и бани.

Варови мазилки за интериор и екстериор

За разлика от гипсовите или глинестите мазилки, варовите са много по издръжливи, когато са използвани за външни стени. В сравнение с циментовите мазилки, варовите няма да се отлепят от стената или да започнат да се ронят, когато са подложени на моментен стрес, причинен от слънчевата светлина или влага. Освен това, варовите мазилки предпазват по-меките и податливи материали от моментен стрес, който иначе би могъл да причини нарушаване на цялостта на основата.

Високото pH във варовите мазилки действа антибактериално, като при полагане на мазилката на външни стени, Ви гарантира, че по нея няма да има мухъл или плесен. Освен това, в дългосрочен план, варовите мазилки имат много по-добро влияние върху околната среда, от колкото циментовите такива. За сравнение, циметът отделя близо 600 грама въглероден диоксид за всеки произведен килограм, докато стойностите на варта са клонящи към нулата. 

Здравина с помощта на варови мазилки

Някои варови мазилки могат да бъдат толкова здрави, колкото мазилките, чиято основа е цимент. Когато изсъхне, тя е издръжлива на вода и няма да се размекне или разпадне, като гипсокартон или гипсови мазилки. Именно тези качества превръщат варовите мазилки в изключително подходящо решение, както за интериора, така и за екстерирора на Вашия дом!

Недостатъци на варовите мазилки

Недостатъците на варовите мазилки не са никак много. Може би най-неприятното при тях е по-дългият процес на съхнение, както и високото киселинно съдържание по време на работа (pH 12).

Подготвяне на стените за варови мазилки

За успешното полагане, както и равномерно изсъхване на варовите мазилки е важно повърхността (в случая стената) да бъде чиста, да няма никаква растителност по нея, както и да бъде достатъчно суха. Стената и всички компоненти, изграждащи я, трябва да са здрави. Нанасянето на варови мазилки не трябва да се смята като ремонтен или оздравителен процес на структурата на самата стена. Подмяната на липсващи елементи, запълването на дупки и фуги трябва да бъде извършено преди полагането на варовите мазилки на повърхността.

Процес на изсъхване на варовите мазилки

Обикновено варовите мазилки се полагат и започва процесът на изсъхване, докато е влажна и самата мазилка има достъп до въглеродния диоксид във въздуха. Не е хубаво да има директен контакт с вода. Ако варовите мазилки се нанасят на дебели слоеве или на няколко слоя един върху друг, то тя може да остане мека и влажна в продължение на седмици.

Посетете магазина на Novacolor, за да изберете най-качествените варови мазилки за Вашия дом.

 

Какво представляват варовите мазилки?
Предимства на варовите мазилки
Абсорбиране на влага от варовите мазилки
Варови мазилки за интериор и екстериор
Здравина с помощта на варови мазилки
Недостатъци на варовите мазилки
Подготвяне на стените за варови мазилки
Процес на изсъхване на варовите мазилки