Суроватъчен протеин

1
196
Добави коментар

Суроватъчният протеин е един от двата протеина, които се извличат от млякото. Около 20% от белтъчините в млякото всъщност представляват суроватъчен протеин, докато останалите 80% се свързват с казеина. Това означава ли, че можете да се сдобиете с нужните за организма дози суроватъчен протеин, като пиете мляко? Това ще е доста трудна, да не кажем и невъзможна задача. За целта ще трябва да пиете по няколко литра мляко на ден, което на практика ще ви донесе много повече лактоза и мазнини отколкото суроватъчен протеин. Поради тази причина на пазара се предлагат разнообразни продукти и хранителни добавки, които са един лесен и подходящ начин за приемане на необходимите дневни дози суроватъчен протеин. За тях обаче ще поговорим малко по-надолу в текста. Първо ще ви запознаем подробно с качествата, характеристиките и всичко друго, което трябва да знаете за суроватъчния протеин.

 

Суроватъчният протеин е изграден от от различни протеинни фракции, всяка от които се състои от групирани по определен начин аминокиселини. Най-популярните сред тези аминокиселини, които преобладават и като количество в състава на суроватъчния протеин, са бета-лактоглобулин и алфа-лактоалбумин. По принцип суроватъчният протеин произлиза от млечната суроватка, която се получава при производството на сирене. На външен вид тя представлява жълто – зелена течност, наричана още с широко използваното в животновъдството наименование „цвик“. В нея се съдържат въпросните протеинни фракции, в комбинация с мазнини и лактоза. Впоследствие обаче последните се изчистват от суроватката в максимално възможна степен. Това става чрез различни процеси на филтрация. Целта е да останат само суроватъчният протеин и водата. Малко по-късно водата също се отстранява и към суроватъчния протеин се добавят различни витамини и минерали. По този начин се получават добре познатите ви хранителни добавки и субстанции със суроватъчен протеин, които се предлагат на пазара.

 

Под какви форми се среща суроватъчният протеин?

 

Това е един много важен въпрос, особено за тези, които възнамеряват да приемат суроватъчен протеин под формата на хранителни добавки. Суроватъчният протеин обикновено се предлага на пазара в три основни форми – концентрат, изолат и хидролизат. Всяка от тези форми има своите особености, качества и характеристики, които я правят подходяща за точно определена група потребители. Отделните форми на суроватъчния протеин се различават и по процента на чист протеин в своя състав. Коя от тях ще изберете, зависи изцяло от поставените цели и ефекта, който искате да постигнете. За да ви улесним максимално, в следващите редове ще ви дадем малко повече информация за трите форми, в които се предлага суроватъчният протеин.

 

Суроватъчен протеинов концентрат – суроватъчните протеини под формата на концентрати съдържат около 75 – 80% белтъчно съдържание. Може да се каже, че те са най-малко обработваните суроватъчни протеини. Това от една страна осигурява запазването на голяма част от жизнените субфракции, а от друга – прави цената на суроватъчните протеини от тази група сравнително ниска, което в днешно време също е от голямо значение. Интересното е, че първоначално суроватъчните протеини са били с едва около 40% съдържание на белтъчини, като в същото време в тях е имало значителни количества мазнини и лактоза. Впоследствие чрез усъвършенстване на филтриращите процеси белтъчното съдържание в суроватъчните протеинови концентрати успява да достигне до настоящите двойно по-високи проценти. 

 

Въпросните филтриращи процеси отстраняват и голяма част от лактозата и мазнините, но не изцяло. Това всъщност е и основният недостатък на суроватъчните протеини под формата на концентрати. В тях има малко по-големи количества лактоза и мазнини в сравнение с останалите форми на суроватъчния протеин. Доста хора обаче предпочитат суроватъчните протеинови концентрати заради по-ниската им цена. През последните години на пазара има тенденция към комбиниране на суроватъчните протеини под формата на концентрати и изолати в един продукт. По този начин се намалява процентът на лактозата и мазнините, а цената на суроватъчния протеин също остава приемлива за потребителите. Като обобщение ще кажем, че суроватъчните протеини под формата на концентрати са подходящи за хората, търсещи хранителна добавка на сравнително ниска цена, която да им осигури допълнителен прием на белтъчини.

 

Суроватъчен протеинов изолат – суроватъчните протеини под формата на изолати съдържат доста по-голямо количество белтъчини в сравнение с концентратите. Белтъчините в тях достигат до 90 – 95%. Суроватъчните протеинови изолати се делят на две основни групи:

 

– йонно – обменени суроватъчни протеинови изолати – първата група суроватъчни протеини под формата на изолати. Продуктите от тази група съдържат средно около 90% белтъчини. Голямото предимство на изолатите се крие във факта, че те са суроватъчните протеини с най-малко количество примеси, които се предлагат на пазара. От друга страна обаче процесите по обработка, водещи до получаването на йонно – обменените суроватъчни протеинови изолати, водят до унищожаване на голяма част от жизнените лептиди (бета-лактоглобулин, алфа-лактоалбумин и т.н.). А именно те са веществата, които осигуряват благоприятните въздействия на протеина върху човешкия организъм.

 

– микро/нанофилтрирани суроватъчни протеинови изолати – при тези суроватъчни протеинови изолати до голяма степен се премахват недостатъците на първата група. За да се избегне унищожаването на полезните за човека жизнени лептиди, се вземат специални мерки по отношение на обработващите процеси на суроватъчните протеини. За какви мерки става въпрос? На първо място, обработващите процеси се провеждат при много по-ниски температури от нормалното. Освен това не се използват окислители или химически агенти, които могат да въздействат върху благотворните за човека вещества. Благодарение на почти усъвършенстваните технологии в крайна сметка се получават суроватъчни протеини с малко количество на примеси, които предлагат на потребителя пълния обем полезни вещества. В допълнение, в тях са налични и високи проценти на аминокиселините с разклонена верига, познати под общото наименование BCAA. Може да се каже, че суроватъчните протеинови изолати, получени чрез кръстосана микро/нанофилтрация са най-висококачественият продукт от тази категория. В същото време обаче високите технологии и прецизните процеси на обработка, осигуряващи запазването на полезните вещества в суроватъчните протеини, водят до оскъпяване на крайния продукт. В този смисъл, ако искате да изпробвате невероятните качества и характеристики на суроватъчните протеинови изолати, трябва да сте готови да платите малко по-висока цена в сравнение с тази на други подобни продукти.

 

Суроватъчен протеинов хидролизат –  и последната форма на суроватъчния протеин. Какво всъщност означава хидролизиран суроватъчен протеин? При него белтъчините са предварително разградени до по-нисши пептиди. Целта е улесняване на функциите на храносмилателната система и значително по-бързото усвояване на суроватъчния протеин от човешкия организъм. Това осигурява и своевременно захранване на мускулите с аминокиселини сред тренировка. Нещо много важно за хората, които се занимават професионално със спорт или пък тренират активно във фитнеса с цел покачване на мускулната маса.

 

Това всъщност е и основното преимущество на тази форма на суроватъчния протеин. Високата му усвояемост от организма и факта, че съкращава значително времето за достигане на аминокиселините до мускулните влакна. Като всеки друг продукт, суроватъчният протеинов хидролизат има и определени недостатъци. В повечето случаи суроватъчните протеини, предлагащи се под формата на хидролизати, не са запазили своите биологично активни пептиди. Освен това вкусът на суроватъчните протеини от тази група е доста горчив и не се харесва на множество потребители. Суроватъчните протеини под формата на хидролизати обаче са подходящи за хора, които целят бързо и ефективно покачване на мускулната маса.

 

Основни предимства на суроватъчния протеин

 

Суроватъчният протеин има редица предимства и полезни действия за човешкия организъм. Това го прави подходящ както за хора, гонещи спортни постижения или опитващи се да влязат в добра физическа форма, така и за такива, които просто искат да водят здравословен начин на живот. Сами ще се убедите в последното, след като прочетете някои от главните преимущества на суроватъчния протеин:

 

1. Покачване на мускулна маса – разбира се, няма как да не започнем с този ефект на суроватъчния протеин.  Добре известен факт е, че за растежа и развитието на мускулите е нужно редовно приемане на необходимите дози протеини. Ако организмът ви изпитва недостиг на тези полезни вещества, не само, че няма да имате шанса да увеличите своята мускулна маса, но вероятно няма да можете да запазите и сегашната такава. Защо обаче да употребявате точно суроватъчен протеин? Отговорът на този въпрос е много прост. В сравнение с другите видове протеини, суроватъчният съдържа доста по-висок процент незаменими аминокиселини. Припомняме, че това са аминокиселини, които не се произвеждат от нашия организъм и единственият начин да си ги набавим е чрез храна или хранителни добавки. Освен това суроватъчният протеин е най-богатият и надежден източник на левцин, който също има огромно значение за развитието на мускулната маса.

 

2. Възстановяване след тренировки – суроватъчният протеин играе важна роля за бързото и пълноценно възстановяване на мускулите след тежки и интензивни тренировки. Причината за това до голяма степен се крие в съдържащите се в него аминокиселини с разклонена верига, популярни под общото наименование BCAA. Това са левцинът, за чиито полезни свойства вече споменахме, изолевцинът и валинът. Наличието на необходимите количества от тези аминокиселини в организма ще спомогне за ускоряване възстановителните процеси на мускулите. Редовният прием на суроватъчен протеин ще ви гарантира бързо възстановяване на мускулите, намаляване на мускулните болки, както и своевременно презареждане на енергийните нива след тренировка. Употребявайте го по предназначение и ще сте готови да се завърнете в залата доста по-бързо от очакваното.

 

3. Топене на мазнини – покачването на мускулната маса не е единственият полезен ефект, който суроватъчният протеин може да донесе на хората, стремящи се да влязат във форма и да постигнат красиво и поддържано тяло. Той също така е доста добър помощник в процеса на изгаряне на мазнини. Нещо повече, когато бъде комбиниран с подходящата диета, суроватъчният протеин се превръща в ефективна хранителна добавка за отслабване. Различни проучвания показват, че диетите, богати на протеини, имат значителни резултати по отношение топенето на мазнини и свалянето на излишни килограми.

 

4. Укрепване на имунната система – суроватъчният протеин е отличен вариант да подобрите своята физическа форма и да издържите на дългите и изтощителни тренировки във фитнеса, без това да се отрази по някакъв начин на вашата имунна система. Не разбирате какво имаме предвид? Научно доказано е, че силното физическо натоварване, предизвикано от определени видове тренировки, може да свали нивата на глутатион в организма. Което пък от своя страна има негативно въздействие върху имунната система на човека. Редовният прием на суроватъчен протеин обаче позволява запазването на нормални равнища на глутатион. Така че ако имате намерение да се подложите на изтощителни тренировки, които да ви помогнат да постигнете желаните резултати, по-добре комбинирайте съответните тренировки с редовен прием на суроватъчни протеини. По този начин ще влезете в отлична физическа форма, без да рискувате цялостното си здравословно състояние.

 

5. Борба срещу стреса – още един ефект на суроватъчния протеин, който може би малко ще ви изненада. Различни изследвания показват, че приемането на суроватъчен протеин води до намаляване на напрежението и предпазване от различни депресивни състояния. Това най-вероятно се дължи на промените на нивата на серотонина в организма.

 

6. Бързо усвояване – предимство, заради което суроватъчният протеин е толкова предпочитан от спортистите и активно трениращите хора. От групата на протеините суроватъчният е този, който се усвоява най-бързо от организма. Това означава, че тялото ни получава своевременно енергията и всички полезни вещества, съдържащи се в суроватъчния протеин. Що се отнася до отделните форми на суроватъчния протеин, може да се каже, че също има разлика по отношение бързината на усвояването им. Суроватъчните протеинови изолати и хидролизати се усвояват за по-кратко време в сравнение със суроватъчния концентрат. Причината за това се крие във факта, че първите две форми са преминали през специални филтриращи процеси, насочени към премахване на ненужните мазнини и други вещества. Това прави суроватъчните изолати и хидролизати по-чисти източници на протеини и съответно по-лесни за усвояване от човешкия организъм. 

 

7. Улеснение за потребителя – и не на последно място, суроватъчните протеини значително улесняват човек в стремежа му да си набави дневната доза от тези полезни вещества. Само си помислете в противен случай колко храна би трябвало да изядете, за да си набавите въпросните дози. Най-често храните, които е нужно да консумирате за целта, са яйцата и месото. Те обаче изискват специално приготвяне, за което невинаги имате време. Особено в случай, че сте на работа, във фитнеса или просто сте излезли от дома си по някаква причина. Вместо да се занимавате с дейностите по приготвяне на тези храни, можете просто да изпиете един протеинов шейк. Това ще ви помогне да получите полезните вещества в рамките на няколко минути. Бързо, лесно и удобно, нали?

 

Има ли  суроватъчният протеин странични ефекти?

 

При нормални условия приемането на суроватъчен протеин не би трябвало да причинява никакви странични ефекти. Както при всички хранителни добавки (а всъщност и храни), от най-голямо значение е количеството. Важно е да се вземат точните дози суроватъчен протеин, които обикновено са описани върху опаковката или кутийката на съответния продукт. Така че просто бъдете сигурни, че сте прочели тези упътвания и знаете точно какви дози от хранителната добавка да вземете. Неприятни симптоми вследствие на употребата на суроватъчен протеин могат да се появят единствено в случай, че сте свръхчувствителни или имате непоносимост към лактозата или някоя друга от съставките на млякото. Тогава е възможно да възникнат симптоми като главоболие, умора и слабост. Но, както вече казахме, подобни неприятни ефекти се появяват само при свръхчувствителни към съставките на млякото хора. Ако не сте сред тях, е нужно да си спазвате подходящата дневна дозировка суроватъчен протеин и няма да имате абсолютно никакви проблеми.

 

Кое време от деня е най-подходящо за приемане на суроватъчен протеин?

 

За постигане на максимален ефект от суроватъчния протеин, е много важно правилното му приемане. В никакъв случай не вземайте необходимата си дневна доза суроватъчен протеин на един път. Ако го направите, има голяма вероятност полезните вещества да не се усвоят в пълна степен от организма. Така че приемайте суроватъчния протеин на няколко пъти. А по кое време? Това до голяма степен зависи от вашия личен график и часовете от деня, които отделяте за различни тренировки и физически упражнения. Ето няколко примера, които можем да ви дадем в тази посока:

 

– сутрин – каква е ползата от приемането на суроватъчен протеин рано сутринта? Нощният сън, продължаващ обикновено от 6 до 8 часа, е време, през което нашият организъм не е приемал полезни вещества от тази група. Което значи, че е добре първата порция суроватъчен протеин да бъде приета веднага след ставане с оглед усвояването й и натрупването на определени запаси в организма. Обикновено до час по-късно следва закуската, в която се предполага, че ще се съдържат натурални източници на белтъчини.

 

– през деня – що се отнася до дозите суроватъчен протеин през деня, добре е те да се приемат в промеждутъците между отделните хранения. По този начин организмът ще е винаги зареден с необходимите количества от тази група полезни вещества.

 

– в съответствие с тренировките – по принцип е от голямо значение за постигането на наистина ефективни резултати, суроватъчният протеин да се приема преди и след тренировка. Около 2 часа преди тренировката е най-подходящото време за приемането му. Така на тялото ще се осигурят аминокиселините, необходими за предстоящата голяма физическа активност. След края на тренировката пък суроватъчният протеин е необходим, за да попълни запасите от въглехидрати и да вдигне концентрацията на аминокиселини в кръвта.

 

– вечер – суроватъчният протеин може също така да се приема и късно вечерта. Този вариант е най-подходящ за хората, които имат навика да тренират вечер и веднага след това да си лягат.

 

Суроватъчните протеини на Ready for life – качество на достъпни цени

 

В каталога на Ready for life можете да намерите редица висококачествени суроватъчни протеини, които са производство на някои от най-популярните световни марки за спортни и хранителни добавки. В допълнение, тези продукти са на изключително изгодни за клиента цени. Ето част от специалните ни предложения за вас:

 

1. Myprotein Impact Whey Protein Flavoured – това е нашият най-продаван протеин, произведен от суроватъчен концентрат от най-високо качество. Носи гаранцията и престижа на световноизвестната марка за спортни добавки Myprotein. Съдържа 82% от полезната съставка, като в допълнение е с ниско количество на мазнини и лактоза. Предлага се в 19 различни вкуса, включително Бисквитки с крем и Тирамису. Myprotein Impact Whey Protein Flavoured е най-добрият избор за всички професионални спортисти или просто любители на здравословния начин на живот. За максимален ефект е препоръчително суроватъчният протеин да се приема в рамките на 30 минути след тренировка. Но можете също така да го вземате по всяко друго време, когато изпитвате нужда.

 

2. Prozis Sport 100% Real Whey Protein – още един висококачествен суроватъчен концентрат с над 80% белтъчно съдържание. Този суроватъчен протеин съдържа пълен аминокиселинен профил и е особено богат на аминокиселини от групата на BCAA. Prozis Sport 100% Real Whey Protein ще ви помогне както да увеличите своята мускулна маса, така и да я запазите впоследствие. Притежава сертификати за качество от различни независими лаборатории и е гаранция за получаване на ефективни и трайни резултати. Добре е да се знае правилния начин на прием на този суроватъчен протеин. Една доза от него (25 гр) се приема сутрин на гладно, както и една доза след тренировка. Ако е необходимо, можете да добавите и допълнителна доза от суроватъчния протеин преди началото на тренировката или пък преди лягане.

 

3. Battery Nutrition Whey Protein – този суроватъчен протеин осигурява всичко, от което вашето тяло има нужда след силни и напрегнати тренировки. Суроватъчният продукт Battery Nutrition Whey Protein е надежден източник на бързо абсорбиращи се протеини с най-висока биологична стойност. Освен това суроватъчният протеин съдържа в себе си пълен набор от аминокиселини. Идеален е като добавка към сутрешната закуска или за вземане след тренировка. А изключителните му вкусови качества могат успешно да го превърнат и в заместител на някое от редовните дневни хранения. Препоръчителни са две дози дневно от суроватъчния протеин – една сутрин и една след тренировка.

 

Разгледайте каталога на Ready for life и си поръчайте висококачествени суроватъчни протеини на изключително изгодни цени!

 

Под какви форми се среща суроватъчният протеин? Основни предимства на суроватъчния протеин Има ли  суроватъчният протеин странични ефекти? Кое време от деня е най-подходящо за приемане на суроватъчен протеин? Суроватъчните протеини на Ready for life – качество на достъпни цени