Хиалуронова киселина

1
277
Добави коментар
iskra77
iskra77

Хиалуронова киселина

Хиалуроновата киселина или както я наричат „хиалурон“ е всъщност полизахарид. Хиалурона е един от най-големите компоненти на нашия матрикс или с прости думи основата, върху която се изграждат клетките на кожата. Има особено важна роля за задържането на влагата, като интересното е, че една молекула сама по себе си може да задържи до 1000 пъти повече вода от собственото си тегло. С напредването на възрастта обаче продукцията на хиалуронова киселина намалява именно затова не е изненадващо, че козметичните марки добавят хиалуронова киселина в кремовете и серумите.

Какви са ползите от хиалурона?

На първо място е дълбоката хидратация и свежият вид на кожата. Именно свежият и младежки вид на кожата се дължи на доброто хиратиране. Уникалната способност на хиалурона да задържа влага е незаменима по отношение на грижата за кожата. Нагледно хиалурона действа като гъба задържайки вода в кожата. По този начин се проявява “напомпване“ и така кожата се изглажда и бръчките се заличават. Самата текстура придобива различен вид.

Дермален филър

Хиалуроновата киселина може да бъде инжектирана в дермата с цел запълване и напомпване. Тази техника се нарича „дермлен филър“. Филърите са въведени през късните 1800 години от австрийския хирург Робърт Герсъни, който за първи път експериментира с минерално олио (вазелин) и парафин. Той е имал за цел да намери начин да коригира лицеви дефекти. Тази практика е била  доста популярна до средата на 1920 година, но е била прекратена поради пораждащите тежки усложнения.

Най-популярната неоперативна козметична процедура за 2015.
Прилагането на филъри се е повишило с 6% през 2015 в САЩ са направени 2 440 724  процедури.

Естествени филъри

Колагена и хиалурона са естествени филъри. Хиалуроновата киселина е утвърдена за филър през 2003 година, а колагеновите филъри през 1981. Друг естествен филър се придобива от собствени мастни клетки. Хирурзите ги извличат от тялото и ги инжектират на желаното място.

Ефекта е временен

За съжаление няма правила, по които да се определи колко дълго ще се задържи филъра. На първо място зависи от типа филър. Обикновено тялото абсорбира филъра за около 3 месеца, но ефекта може да трае и няколко години.

Риска от странични ефекти е малък

Страничните ефекти са рядко срещани, но те могат да бъдат много сериозни и изненадващо могат да се появят години след инжектирането. Бактериалните инфекции са едни от най-честите усложнения и се проявяват най-често когато микро организми като Стрептококи проникнат в кожата. Друго усложнение може да бъде инжектирането в кръвоносен съд, което може да доведе до сериозни ефекти върху зрението, дори некроза на тъканите. Именно затова е необходимо поставянето на филърите да се извършва от лицензиран специалист.

Коментари

коментара