Имате ли подобно малко топченце зад ухото или на врата? Важното е да не се паникьосвате! Ето какво да направите още сега:

1
439
Добави коментар
slavchev
slavchev

Такава малка подутина на шията, лицето и други части на тялото научно се нарича епидермална киста.

Това е доста често срещан проблем, който отначало малко притеснява пациентите и носи естетически дискомфорт. Каква е тази киста? Опасна ли е? Как да се отървете от нея? На тези и други въпроси ще отговорим в тази статия.

Тези кисти могат да се появят при всички, достигнали полова зрялост.

Лекарите отбелязват, че повечето от епидермалните кисти възниква при хора, вече веднъж пострадали или продължаващи да страдат от акне . Дължи се на образуването в дермата на затворено мехурче , която се състои от епидермис или епителни клетки. Кухината се запълва с рогова тъкан и продукти на мастните жлези.

Дори ако кистата не ви причинява неудобство, със сигурност е препоръчително да се консултирате с лекар, защото понякога от подобна киста може да се развият някои видове рак на кожата .

Епидермалната киста обикновено има кръгла или овална форма. Цветът варира от бял до жълт в различна степен на интензивност, в зависимост от естествения тен на пациента. Размерите на кистата рядко надвишават 2 см. В някои случаи кистата има отвор, през който при натискане може да излезе нейното съдържание. Въпреки това, не се препоръчва да правите това, за да избегнете евентуална инфекция .

Сама по себе си, кистата не е опасна, стига да остане такава. Рискът се увеличава, когато тя се инфектира или започва да расте изведнъж, независимо по каква причина. В този случай трябва незабавно да се консултирате с лекар.

Ако епидермалната киста обикновено не ви причинява неудобства и лекарят не изразява спешната необходимост да я премахнете, можете да се опитате да се отървете от нея с народни средства.

Важно! Преди прилагането им, също трябва да се консултирате с лекар!

Как да се отървете от епидермални кисти?

1. Ябълков оцет

В продължение на една седмица всеки ден налагайте кистата с памук, напоен в ябълков оцет. Закрепете памука с лейкопласт. Желателно е да правите процедурата през нощта, а на сутринта да премахнете превръзката и да обработите кистата с антисептик.

Една седмица по-късно горният слой на кожата ще започне да се бели от кистата. Трябва да го отстраните внимателно и да обработите кожата с антисептични средства.

2. Листа от глухарче

Смесете 1 супена лъжица сушени листа от глухарче и 1 супена лъжица листа от теменужка. Сварете сместа в продължение на 45 минути, после охладете. Пийте по няколко глътки от отварата до 4 пъти на ден в продължение на 10 дни. Можете също така да намажете кистата с приготвената отвара.

3. Aloe Vera

Това растение е известно с благотворното влияние, което оказва върху кожата. Нарежете лист алое, изплакнете го с вода и изстискайте малко сок. Получения сок намажете върху кистата. Също така е полезно е да се използва сок от алое вътрешно.

4. Прясно мляко

Пуснете пакетче чай за няколко минути в мляко. Внимателно изстискайте и наложете пакетчето върху засегнатата област за през нощта. Правете процедурата ежедневно в продължение на 7 дни. Кистата ще намалее значително по размер или напълно ще спре да ви притеснява.

5. Рициново масло

Навлажнете памучен тампон с рициново масло и го наложете върху засегнатата област. Покрийте с топла кърпа и оставете превръзката на една нощ. Редовното изпълнение на тази процедура ще доведе до по-бързо възстановяване.

loading…

Свързани