“Казан” – ядреният ловец в морските дълбини (Видео)

3
354
Добави коментар
stivi56n
stivi56n

Руските военноморски сили се въоръжават все по-интензивно

 Тези дни приключи строителството на подводницата “Княз Владимир” по проекта “Борей А”, а още догодина се очаква в експлоатация да влезе и първата подводница от модернизирания проект 885М “Ясен М” на име “Казан”.

 

 

Тази подводница е уникална по редица от своите характеристики. Тя вече получи висока оценка от експерти от страните членки на НАТО. Например, анализаторът Майкъл Кофман от американския Център за военноморски анализи я описа като “най-мощната неприятелска подводница, с която на ВМС на САЩ някога им се е налагало да се сблъскат”.

 

Проектът “Ясен М” в началото е замислен като продължение на проекта “Афалина”, който предвиждаше конструиране на подводница с много мощен свързочен център и система за радиоелектронна борба. Това е своеобразен подводен аналог на самолета А-50, който служи за далечно радиолокационно засичане и управление. Мощният хидроакустичен комплекс позволява на “Ясен М” да решава задачи на голямо разстояние от корабите.

 

Подводниците от този тип имат и редица други особености, включително в конструкцията. По-специално, създателите ѝ са се отказали от традиционното двукорпусно изпълнение (вътрешен и външен). Тук е приложено иновативно решение – корпус и половина, като външния лек корпус е разположен само в носовата част на кораба.

 

Главната особеност се крие във факта, че ядрената подводница “Ясен М” може еднакво ефективно да се бори както с други подводници, така и със самолетоносачи, атакуващи бреговите укрепления. Тази универсалност е постигната благодарение на понижената акустична защита, както и разнообразното въоръжение (ракети “Калибър” и “Оникс”, торпеда).

 

В момента в отбранителното предприятие “Севмаш” в различен стадий на строителство се намират следните многоцелеви атомни подводници от тази серия: “Новосибирск” (започната през 2013 г.), “Красноярск” (2014), “Архангелск” (2015), “Перм” (2016) и “Уляновск” (2017).