Пицата бе обявена за световно културно наследство на ЮНЕСКО

1
300
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

ПРИЗНАНИЕ
Пицата бе обявена за световно културно наследство на ЮНЕСКО
За първи път продукт на кулинарното изкуство е обявен за част от най-ценните традиции на цивилизацията

07 Декември 2017 10:58
0

принтирай

|

текст

Неаполитанската традиция за приготвяне на пици влезе в списъка за нематериално културно наследство на ЮНЕСКО, съобщи организацията на ООН в Twitter. Съответното решение е било взето на заседание на специалната комисия на ЮНЕСКО в Южна Корея.

„Изкуството на неаполитанските майстори на пицата току-що беше включено в списъка на нематериалното културно наследство на човечеството. Поздравления, Италия“, гласи съобщението.  

#pizzaUnesco Dalla Corea del Sud a Napoli, oggi è un giorno di grande festa. L’Arte del pizzaiuolo napoletano è Patrimonio culturale immateriale dell’#UNESCO! pic.twitter.com/VlVeMqu6ZI
— Pecoraro Scanio (@PecoraroScanio) December 7, 2017

Пицата е най-популярната храна по света и тя може се на намери на всички континенти, като всяка страна е създала свои собствен вариант на традиционния продут от Неапол.

Неаполитанската пица или “verace pizza Napoletana,” както е известна в Италия, е „гарантиран традиционен специалитет“ (specialità tradizionale garantita – S.T.G.) от 2010 г. Това означава, че Неаполитанската пица може да се създава само по един единствен начин и в определен район. Това означача, че неаполитанска пица е само тази, създавана от обикновено тесто, същото, от което се прави и хляба, а отгоре се поставят само домати Sammarzano tomatoes, маслини, босилек и „моцарела“ (от бивол) или „фиордилате“ (от крава). Така се създава „Маргерита“. , olive oil, basil and mozzarella (di bufala) or fiordilatte (cow mozzarella), to create the perfect Margherita. За пицата „Маринара“: домати Sammarzanos, чесън, риган и зехтин.

 

And not all what you call „pizza“ is real #pizza. #pizzaUnesco pic.twitter.com/XpqS5GTjJT
— Marco Alici (@MarcoAlici) December 7, 2017

Създаването на „Неаполитанската пица“ е признато за произведение на изкуството и италианците, а най-вече неаполитанците чакаха това признание още от 2011 г., когато президентът на Асоциацията на неаполитанските пицарии (Associazione dei Pizzaiuoli Napoletani – A.P.N.) Серджо Мику и италианския министър на земеделието за първи път поискаха признание от ЮНЕСКО

За съжаление бюрократични процедури усложниха процеса и така се наложи идеята да „втаса“ няколко години. През 2016 Италианската национална комисия внесе ново предложение и така се стигна до днешното решение.

Рецептата за създаване на неаполитанска пица вече е част от световното културно наследство, защото тя включва не само пицата като продукт, но също така съставките и умението на майсторите. Решението на ЮНЕСКО означава, че за първи път световната културна организация включва в световното културно наследство кулинарен продукт.