10 поразителни руски църкви, които ще ви вдъхновят – трябва да ги видите (снимки)!

2
501
Добави коментар
slavchev
slavchev

Всички пътеводители и блогове съветват да посетите основните градски църкви: „Василий Блажени“, „Христос Спасител“ и църквите в Кремъл. Но Russia Beyond (RB) ще ви покаже скритите съкровища, любими на московчани.

Новодевичият манастир

Това е наистина живописно място с парк, езеро с патици наблизо и осем църкви, което си струва да посетите. Манастирът е включен в списъка на ЮНЕСКО като пример за московски барок. Той е основан през 1524 г. – преди династията Романови – и е използван като център за преговори по време на Смутното време в Русия в края на XVI и началото на XVII век. Ако планирате да посетите Москва за Световното първенство по футбол през 2018 г., това е лесна странична обиколка, тъй като е в непосредствена близост до стадиона „Лужники“. Основната и най-старата катедрала в манастира е посветена на Смоленска икона на Света Богородица. А когато влезете в манастира през главните порти, погледнете нагоре – има още една църква точно над главата ви.

Църквата „Св. Николай“ в Хамовники

На около 20 минути пеша от Новодевичия манастир, недалеч от метростанция „Парк Култура“, има църква, посветена на Свети Никола, по-често наричан от руската православна църква Николай Чудотворец. Той е един от най-почитаните светци в Русия.

Тази красива църква на Николай, която прилича повече на къщичка от сладки, отколкото на място за поклонение, е пример за така наречения московски декоративен стил или московски орнаментализъм. Това е архитектурен стил от първата половина на XVII век (който в по-късните сгради ще бъде изместен от московския барок).

Основната реликва на църквата е Богородица „Ходатайка за грешните“.

„Рождество Христово“

Рождественският манастир е основан през 1380-те години, още преди древната Рус да бъде обединена в паметта на убитите по време на великата Куликовска битка. Манастирът първоначално се помещава в Московския Кремъл, но по-късно е преместен на сегашното му място, откъдето идва и името му – улица „Рождество“ и булевард „Рождественски“. Съветските власти затварят манастира през 1922 г. и 70 години древните църковни сгради служат за кабинети, научни лаборатории, столове и за други съветски нужди. Има планове да се превърне в архитектурен музей, но през 1992 г. той отново става манастир.

Има няколко хубави църкви вътре като църквата „Рождество Христово“, построена в началото на XVI в., или Катедралата на Дева Мария от Казан, построена в периода 1904-1906 г. в старомоден стил. Вътрешността на тази църква е доста необичайна с изображения на изпъкнали звезди, които се издигат към обширния сводест таван. Църковните служби обикновено се провеждат през почивните дни.

Църквата „Свети Климент“

Плътно обградена от други сгради, червената тухлена църква се намира в тясната малка улица „Климентовска“. Трудно е да се повярва, че това някога е било единствената каменна структура в района. Това е най-голямата църква в московския район Замоскворечие и е наистина красива. Катедралата е построена и реконструирана през XVIII в. в московски бароков стил.

Подобно на много други църкви „Свети Климент“ е затворена по време на съветските времена и се ползва като помощна сграда за Ленинската държавна библиотека. Тя е върната на църквата през 2008 г., а реставрацията започва през 2014 година. Катедралата се намира до метростанция „Третяковска“ и е много удобно да се отбиете, след като сте посетили Третяковската галерия.

Църквата „Св. Григорий Неокесарийски“

Поредната боядисана в червено катедрала на улица „Болшая Полянка“ (на минута пеша от метростанция „Полянка“ и на 15 минути пеша от църквата „Свети Климент“) е наистина уникална – просто погледнете тези три редици от дантелени кокошник декорации и петте лукови купола, издигащи се над тухлените арки без прозорци (които са наистина редки). На кръстовете има корони, което означава, че църквата е построена по нареждане на царя. И тази църква наистина е била любима на много Романови.

В тази църква вторият цар от рода Романови Алексей се жени за жена си Наталия, а по-късно там е кръстен и техният син, бъдещият цар Петър Велики.

През 1930-те години църквата е затворена, иконостасът е повреден, а местният свещеник е подложен на репресии; църковните служби са възстановени едва през 1996 година. Църквата има няколко почитани реликви, като например детайли на светиите и останки от древни икони – а местният хор е нещо, което наистина си струва да чуете, дори и да не сте религиозни.

Църква „Рождество Христово“ на Путинки

Ако сте виждали Червения площад, червените стени на Кремъл и червените стени на „Василий Блажени“ (или тези червени църкви, споменати по-горе), сме сигурни, че вашите очи се нуждаят от малко почивка, така че ви показваме уютната и хубава бяла църква на улица „Малая Дмитровка“, недалеч от улица „Тверская“. „Путинки“ няма нищо общо с руския президент – става въпрос за думата „пут“ (път), тъй като посланиците от XVII в. отсядат наблизо по пътя си към северните градове на Русия.

Катедралата е наистина специална отвътре: малка и тъмна, няма нищо общо със златния вид на някои съвременни църкви. На древните икони може да видите бижута – всичко това е дарено от енорията. Актьорите от театър „Ленком“, който се намира в съседство, често я посещават. Съветваме ви да посетите и театъра (но ще е по-добре, ако знаете малко руски).

Храм в чест на иконата на Света Богородица „Знамение“ в Кунцево

През XVIII в. Александър Наришкин, братовчед на Петър Велики и представител на старо благородническо семейство, притежаващ имение в Кунцево, построява тази църква. В началото на XX в. е взето решение напълно да се възстанови църквата в (редкия за тези времена) неовизантийски стил. Сегашната „базилика“ е открита през 1913 г., но като много други църкви е затворена през 1930-те години от съветските власти и тежко повредена. Тя е отворена отново през 1991 г. и сега е много популярна сред младите хора, има и енорийско неделно училище.

Заслужава си да посетите църквата, но и да се разходите в живописния Фильовски парк. Въпреки че имението на Наришкин вече е затворено, има хубаво кафене „Усадба“ (имение), където може да похапнете. Метростанция „Пионерска“ (синя линия, 20 минути път от центъра) не е далеч.

Църквата „Възнесение“ в Коломенское

Парк Коломенское е чудесно място за разходка и ще ви накара да се почувствате като руски болярин от XVI век. Именно бащата на Иван Грозни, Василий III, отделя средства за изграждането на църквата през 1528-32 година. Легендата разказва, че изграждането на нов Божий дом е един вид молитвата на Василий жена му да роди син. Други източници казват, че църквата е построена за благодарност, че Иван се е родил.

Разбира се, сегашният образ на църквата не е същият като преди 500 години – катедралата е възстановявана и реставрирана многократно. Но дори и през миналия век са разкрити интересни подробности, като така нареченото „място на царя“ или останки от северните входове. Самото чувство, че духът на тези времена още витае там е великолепно.

Владимировската църква в Биково

За един по-необичаен духовен опит е необходимо да отидете по-далеч, в Московския регион. Тази църква изглежда като готически замък от филма „Красавицата и Звярът“. Тя е построена на територията на манастира „Воронцов-Дашков“, сега изоставен, но все още много интересно място за разходка. Някои експерти твърдят, че църквата напомня на стила на известния архитект Василий Баженов, който е построил парка „Царицино“ и къщата на Пашков в Москва.

Отвътре църквата е наистина малка и не е много впечатляваща; реставрационните работи все още са в ход отвън и отвътре.

Църква „Знамение на Пресвета Богородица“ в Дубровици

Зашеметяващата гледка на тази църква просто ще ви остави без дъх. Ако не е кръста на върха, вероятно никога няма да си представите, че това е православна църква. Вътре е не по-малко великолепна, с фрески чак до купола (гледайте да не си изкълчите врата, докато ги разглеждате).

Църквата е разположена на брега на река Пахра и има чудесен парк наблизо. Това е и едно от най-популярните места за сватби в района на Москва (а ритуалната зала е само на минута пеша от църквата).

Източник: Russia Beyond

loading…

Свързани