Биткойн е мъртъв, да живее биткойн-кеш

2
304
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Създателят и съсобственик на сайта Bitcoin.com Емил Олденбург заяви, че разпродава всичките си спестявания в криптовалутата, защото биткойнът няма бъдеще – съобщи Business Insider.

„Ще ви кажа откровено – инвестициите в биткойн са най-рисковите вложения, които бихте могли да направите“ – споделя шведът за Business Insider. „Много скоро хората ще започнат да се освобождават от своите биткойни, след като разберат как се търгува тази криптовалута и колко неликвиден е този пазар. 

Според Олденбург най-сериозните проблеми на биткойн сега са високите комисиони и постоянно намаляващата скорост на трансакциите.

Олденбург казва, че пропусквателната способност на мрежата от „размера на блоковете“ – паметта, която фактически съхранява цялата информация за трансакциите. Поради това криптовалутата е неликвидна и това прави инвестирането в нея много рисковано. Според Ars Technica сега комисионата за една търговска сесия е $26, а Емил Олденбург пояснил, че стойността на трансакциите се удвоява двойна на всеки три месеца.Освен това за потвърждаването на една обикновена операция отиват минимум по четири часа и половина. Макар купуването, продаването или търгуването с биткойн все още да не е такъв сериозен проблем, същото не може да се каже за блокчейна – счетоводната книга, която записва всички трансакции. Биткойн мрежата позволява да се осъществява само ограничен обем трансакции. Така една операция може да отнеме до 12 часа, което е истинско изтезание. 

При това тези проблеми се задълбочават, тъй като хората, които контролират старата система на криптовалутата отказват да правя каквито и да било промени.  Олденбург ги нарича „фанатични биткойн талибани“, защото не не биха се отказали на нищо на света от своите позиции. 

”Те искат нещата да останат по старому, защото гледат на биткойна като на дигитално злато и технически експеримент, а не като на полезен платежен инструмент“ – казва Емил Олденбург. 

Той е на мнение, че биткойнът умира, но биткойн-кеш, който се отцепи преди месеци, има много добро бъдеще.  

Той не крие, че е разпродал биткойните си, но не се е отказал от криптовалутата и сега залага върху биткойн-кеш. Компанията Bitcoin.com е един от създателите на биткойн-кеш и предоставя инструменти за инвестиции в биткойн. В сайта са регистрирани над 500 000 „портфейли“ на собственици на биткойн. През уикенда курсът на криптовалутата скочи отново до невиждани нива и стигна $20000. Заедно с другия създател на bitcoin.com Роджър Вер двамата успяха да изпреварят втората най-силна криптовалута етереум и сега на тази позиция се настани биткойн-кеш. 

Така например биткойн-кеш е с повече предимства пред биткойна, заради по-големия размер на блока – 8Mb, срещу само 1Mb при биткойна- Поади това комисионите за трансакция са по-ниски, а инвестициите по-ликвидни. 

 

Графиката показва колко минути средно отиват за една трансакция (за период от 7 дни). Вижда се, че с растежа на цената на биткойна се увеличава и вемето за една трансакация

–––––––––

Носителят на Нобелова награда за икономика Пол Кругман, който получи отличието за анализите на моделите на търговия и проблемите на икономическата география, нарече биткойна „гигантски балон“, който много прилича на балона при недвижимите имоти.

Кругман смята, че никой няма ясна представа какво точно представлява пазара на криптовалутите. Повечето от неговите симпатизанти са очаровани от „странната технологична иновация“, чиято стабилност и практическа полза остават под въпрос. Според Пол Кругман скоковете в курса на криптовалутата се дължат на популярността на биткойна. „Дори моят бръснар ме пита, какво мисля за биткойна“ – казва Кугман. 

Кругман сравнява биткойна с „балона“ на пазара за недвижими имоти, макар да признава, че това сравнение не е напълно коректно. Защото пазарът на криптовалутите работи по съвсем различен модел. Освен това кризата на пазара за недвижимости е свързан с реални неща, докато биткойнът няма никаква връзка с реалността. Поради това този балон може да се задържи доста дълго. 

„Просто трябва да изчакаме, докато настъпи онзи момент, който много прилича хитрия койот от мултипликационния филм“ – казва Пол Кругман. „Той така се е увлякъл в бягането, че не забелязва как е стигнал до края на пропастта и продължава да бяга напред. Но след това поглежда надолу и вижда, че там няма нищо – и започва да пада със страшна сила. Ето такива събития трябва да очакваме за биткойна“ .

Преди него миналата седмица друг нобелов лауреат Робърт Шилер също нарече биткойна „балон“. При това той каза, че е напълно нормално да се инвестира в тази криптовалута.

Докато третият нобелист по икономика, който не крие отрицателното си отношение към криптовалутата през септември директно призова биткойна да бъде забранен със закон.