Любимият семеен празник на всички българи :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу,…

2
550
Добави коментар
mirovasilevcom
mirovasilevcom

Бъдни вечер е най-важният празник за българите, когато се събира цялото семейство. Това показва социологическо проучване. Традициите на този ден се спазват и от млади, и от стари. Жените играят основна роля в съхраняването на обичаите. Декемврийските празници се възприемат от българите основно като семейни. Проучването е направено от голяма телекомуникационна компания в България.

Малко над половината българи – 52%, определят Бъдни вечер за най-важния според тях празник. Други 30 на сто от анкетираните дават предпочитанията си за Коледа. Изненадващо за едва 18% Нова година е най-очакваното събитие тази зима.

Приготвянето на постни ястия за Бъдни вечер е най-уважаваната традиция у нас и се спазва от 82 % от хората. След това се нареждат приготвянето на баницата с късмети, украсяването на елхата, посрещането на Нова година в полунощ и размяната на подаръци. Любопитно е, че сурвакането се почита само от 42 на сто от българите.

Почти два пъти повече жители от столицата и големите градове празнуват Коледа и Нова година в сравнение с хората от селата. Младите също спазват традициите, като няма съществени различия между отделните възрастови групи. Изключение прави само приготвянето на постната трапеза. Тук най-активни са хората от 36 до 45 години като 85 на сто от тях почитат традицията.Следва групата между 45 и 55 години, а при младежите под 25 години само 76 % участват в подготовката за празника.

Бъдни вечер е най-семейният празник. При 84 на сто от българите на трапезата в Святата вечер е само семейството. Под 1% – празнуват Бъдни вечер с приятели. 24 декември е най-чаканият ден от годината. Колкото до Коледа – 49 на сто от българите празнуват в семеен кръг, но също голям процент споделят празника и с приятели. При Нова година семейството отстъпва на заден план – само 12 на сто от българите я посрещат само със семейството си, а най-голям процент – 56 или над половината българи – със семейство и приятели. /inews.bg