Аполо 17 и мистерията на последното кацане на луната

1
300
Добави коментар
etiler
etiler

Защо НАСА спря с Аполо 17? И спря ли наистина? НАСА всъщност имала още три планирани мисии след Аполо 17 – Аполо 18, 19 и 20, но мисиите уж така и не са се случили.

Да кажем, че официално последната известна мисия, в която човешки същества са стъпвали на луната, е била Аполо 17 на НАСА и се е случила през 1972г.

Това било последното кацане на луната и края на ерата Аполо, но също така е било и последният път, когато човешки същества са напускали ниската земна орбита; мисията Аполо 17 траела 2 дни, 13 часа, 51 минути, 59 секунди. Аполо 17 каца в долината Taurus-Littrow, намираща се на югоизточния край на Mare Serenitatis край обръч от планини, които се образували преди между 3.8 и 3.9 милиарда години, когато масивен обект се сблъсква със Земята (Тея).

Но защо НАСА спира с Аполо 17? И спира ли наистина? НАСА всъщност имала още три планирани мисии след Аполо 17 – Аполо 18, 19, и 20, но мисиите така и не са се случили.

Филмът „Аполо 18” има няколко детайла, които много изследователи на НЛО подкрепят, и показва добра причина, според някои.

Мисията Аполо 18 била планирана и замислена да кацне на кратера „Коперник”, но били дадени най-различни места за кацане и то било променено на долината „Шрьодер”, според NASA OMFS от 21 юли 1969 г. Аполо 19, която също била планирана и дискутирана да кацне в Hyginus Rille или региона на Copernicus и Аполо 20, която първоначално била определена за кратера Tycho, но никоя от тези мисии не се случва и много от нас се питат защо. Защо НАСА спря? Дали поради икономически и политически причини, както някои предполагат, или пък има още нещо?

Нещата вървели наистина добре за Аполо 17. Това било мисия, която счупила няколко рекорда извън земята, включително за най-дълъг пилотиран полет с лунно кацане, както и мисията с най-дългите дейности на лунната повърхност извън совалката, и мисията, която донесла на Земята най-голямата лунна проба, и мисията с най-дълго време в лунна орбита.

Аполо 17 имала три лунохода, които изтраяли над двадесет и четири часа и покрили според докладите над тридесет и пет километра. Това било мисия с огромен успех и при все това отбелязва края на пилотираните изследвания на луната, поне до днес.

Официалните обяснения казват, че причините НАСА да прекрати Аполо били липса на средства, макр и агенцията да била планирала посещение в Skylab през 1974 г. и тестовия проект Аполо-Съюз през 1975 г., но винаги е имало недостиг на пари и много малка политическа подкрепа.

От тогава насам технологиите са се развили толкова, че да постигаме велики цели, изтласквайки ограниченията си все повече и повече.

Капсулата „Орион” на НАСА е доказателство за този прогрес и е нова надежда за изследване и колонизиране на космоса. На практика сме забравили луната и вместо това се прицелваме в червената планета, което е много по-скъпо от мисиите до луната.

Само че дори и да има смесени чувства, когато стане дума за пилотирани мисии до луната и защо от четиридесет години не сме били там, не всички изследователи са на едно мнение. Въпреки факта, че някои автори и изследователи сочат към извънземни феномени на луната, мнозина в напълно отхвърлят идеята.

Филмът „Аполо 18” разглежда няколко интересни неща, вземайки извънземния подход, когато става дума за луната и защо не ходим там. Но не забравяйте, че макар и самият филм да е очарователен, това все пак е филм със сценарий, написан с определена цел, което някои погрешно приемат за факти.

От НАСА имат много ясна позиция, когато стане дума за конспиративни теории относно луната; те ги отричат всичките, макар и да можете да намерите много „материали” онлайн, които предполагат, че историята там е съвсем различна.

Остава си мистерия защо не ходим до луната и защо космическите агенции по цял свят избягват пътувания до луната, правейки луната да изглежда скучна и безполезна, но да не забравяме, че за още мисии с цел проучване на слънчевата система луната е идеалната следваща спирка, тъй като сега технологиите ни предоставят, повече от всякога, възможността да изследваме и да се възползваме от повърхността на луната и нейните ресурси.