ВНИМАНИЕ РОДИТЕЛИ: Ако детето ви стои по този начин веднага трябва да предприемете мерки!

1
210
Добави коментар
slavchev
slavchev

„W‐позата е често използвана от децата. При това положение деца седят със свити колене, пъхнати под краката, а краката са разперени встрани, което изглежда като „W“.

Това е нормално седнало положение, тъй като децата се чувстват подкрепени и сигурни, пише „За жената“. Много родители обаче не знаят за опасността от прекалено дългото седене по този начин. Седейки във „W“ позиция твърде често или твърде дълго, би могло да се отрази отрицателно върху развитието и растежа на детето.

ОТРИЦАТЕЛНИТЕ ЕФЕКТИ ОТ „W-­СЕДЕЖ“ ВКЛЮЧВАТ:

Ортопедични проблеми
Забавено развитие на ортостатичен контрол и стабилност
Забавено развитие на двигателните умения

Това са основните причини, поради които не се препоръчва дете да седи в това положение. Тази поза също така причинява ненужен натиск върху тялото.

„W ­ПОЗАТА“ ИЗЛАГА НА ИЗЛИШЕН СТРЕС ТЯЛОТО:

Натиск върху бедрото
Прасците
Вътрешните мускули
Ходилата

Разместването е лесно и често се случва на децата, които седят в това положение. Също така седежът в това положение води до съкращаване или опъване на мускулите. Това може да повлияе на развитието на двигателните умения, баланса и координацията. Също така „W‐седежът“ създава по‐малка нужда от стабилност, ортостатичен контрол, както и промяна на теглото по време на игра. Това отслабва мускулите на торса или пречи на тяхното развитие.

Единственият начин да се спре или да се определи този вреден навик за сядане е с консистенция. Учете детето как да седи правилно и да му се напомня за това, как да сяда на пода. Може да инвестирате и в малко бюро или маса със стол.

Не всички „W“ седящи деца ще имат тежки проблеми, но тази поза все пак не се препоръчва, тъй като може да възникнат рискове.