Ревматизъм-Какво Представлява и Как да се Предпазим?

2
406
Добави коментар
balniroklinet
balniroklinet

Ревматизмът е заболяване на ставите и съединителните тъкани ,оказващо влияние на опорно-двигателния апарат.Той може да даде отражение на състоянието на сърцето,бъбреците и кожата.Характеризира се с болки,затруднено движение и умора.Симптомите обикновено се появяват от 1 до 6 седмици след възпаление на гърлото.В повечето случаи първият симптом е артрит .Болният може да усети умора ,повишена температура,повръщане или болки в стомаха.Възможно е обилно и често изпотяване.Ставите стават болезнени при движение и покой ,а кожата върху тях се зачервява.

 

Болката изчезва  с този лесен метод

Какви са причините 

Ревматичната болест е следствие на нелекъвана и недоизлекувана инфекция на гърлото и горните дихателни пътища ,която предизвиква възпаление на тъканите водещо до сериозно увреждане.При намалени съпротивителни сили на организма е изключително лесно разболяването от синузит,ангина ,скарлатина ,инфекция на кожата и други.Стрептококите развиват ревматично заболяване само когато организмът стане свръхчувствителен към тях.Други предразполагащи към болестта фактори са недохранването,простудата,влагата и студът.

Рискови Фактори

Семейна Анамнеза . Ако някой в семейството ви страда от ревматични заболявания вие също може да сте предразположени към заболяването.

Полова Обремененост .  

Според статистиките жените по-често боледуват от ревматични заболявания ,като ревматоиден артрит ,лупус и други автоимунни заболявания,включително склеродермия.Причината за това все още не е напълно изяснена,но според някои проучвания това може да се дължи на нивата на естроген в женския организъм- възможно е той да е основния виновник за възникването на възпалителните процеси.

Ревматизмът в различните възраст

Ревматични нарушения могатда настъпят във всяка възраст.Лупусът например има тенденцията да се появява при тийейджърите ,докато ревматоидният артрит засяга хора между 40-60 години.

С тази изпитана рецепта болката в ставите изчезва

Кога е необходимо да се консултираме с лекар?

Ако внезапно започнете да страдате от болки в ставите ,които нямат обяснима причина ,е необходимо да се обърнете към вашия лекуващ лекар.Ако състоянието изисква по-задълбочено внимание може да се наложи да посетите  ревматолог за по-нататъшна диагностика.Обкновено прегледа се извършва чрез оглед на засегнатите участъци ,като се търсят признаци на подуването и горещи точки.Понякога възпаленията от ревматични разтройства правят засегнатите стави топли при допир.Някой от ревматичните заболявания могат да бъдат трудно диагностицирани ,особено ако нямат външни кожни симптоми.Може да се наложи насрочване на кръвни изследвания ,рентгенови снимки или други тестове за установяване на проблема.

Лечение

От изключително значение е ранното диагностициране на болестта и правилното и лечение.В повечето случаи се прибягва към използване на антибиотици ,като първо се лекува стрептококовата инфекция  и след това симптомите на ревматита. В никакъв случай не се препоръчва самолечение ,а режимът на легло е традиционна част от лечението.Препоръчва се почивка по време на острата фаза на заболяването,а връщането към нормалния ритъм на живот трябва да става постепенно.

Превенция

За да се предпазим от ревматизъм ,трябва да поддържаме силна имунна система ,което включва правилно хранене,редовното извършване на физически упражнения и здравословен начин на живот. Стресовите ситуации и недоспиването могат да доведат както до понижаване на цялостния имунитет на организма ,така и до повишаване нивата на стрес- фактори,които са предпоставка за възникване и развитие на ставни заболявания.Добре е в менюто да преобладават растителните храни,богати на витамини и минерали .Препоръчително е да се повиши консумацията на плодове и зеленчуци ,бяла риба и немазни меса ,като за сметка на тях се избягват червеното месо ,млечните продукти и яйцата.

Елегантни Официални Рокли Летни …

Learn more

by by