Димитров ще покорява нови върхове през 2018 г.

4
334
Добави коментар
cvetelinah
cvetelinah

„Спортист №1 на България за 2017 г.“ Григор Димитров показа огромно израстване в игрови и психологически план през изминалата година и напълно закономерно записа най-силният сезон в кариерата си.

Сега голямото предизвикателство пред него е да задържи високите си позиции в световния тенис елит и да направи следващата крачка напред, а именно финал и триумф в надпревара от Големия шлем. 

С игрите и постиженията си през годината 26-годишният хасковлия вдигна много високо летвата. Той завърши на рекордно за българския мъжки тенис трето място в ранглистата на АТР, след като завоюва четири отличия – Бризбейн, София, Синсинати и АТР финалите в Лондон. Гришо се превърна в първият българин, ликувал на турнир от сериите Мастърс, а освен това игра в 1/2-финалите на Australian Open, където бе само на крачка от отстраняването на испанския „Матадор“ Рафаел Надал.

През последните месеци Димитров демонстрира качества, присъщи само на най-големите тенисисти. Българинът успяваше да запази спокойствие и търпение на корта в трудните моменти, което му позволи да спечели важни мачове, дори когато играта му не спореше особено. Разочарования, вследствие на изпуснати шансове и болезнени загуби също не липсваха, но родната надежда не се подаде на тях, а стремглаво следваше начертания път напред.

В основата на подема в представянето и цялостната нагласа на Димитров към тренировъчния процес и мачовете стои неговият наставник Дани Валверду. Младият венецуелски специалист, който преди това бе работил с фигури като Анди Мъри и Томаш Бердих, стана част от щаба на Димитров, когато бившият 1/2-финалист на Уимбълдън бе изпаднал в дълбока криза и допускаше поражения от съперници далеч под неговата класа.

Несъмнено Димитров е един от тенисистите с най-богат арсенал от удари в професионалния тур, но в миналото трудно избираше правилните оръжия в отделните ситуации. С помощта на методите и философията на Валверду, Гришо сведе до минимум атрактивните изпълнения и опрости играта си, а резултатите не закъсняха.

Сега пред Димитров и неговият наставник Валверду предстои още по-тежко предизвикателство. Българинът успя да се възползва максимално от здравословните проблеми на водещи играчи като Анди Мъри, Новак Джокович, Стан Вавринка, Милош Раонич и Кей Нишикори, но всички те отново се завръщат на корта за сезон 2018 и конкуренцията ще бъде убийствена.

Със сигурност най-добрият ни тенисист не трябва да изпуска от око и възродените титани Роджър Федерер и Рафаел Надал, които си поделиха трофеите от „славното каре“ през 2017 г. и прибраха повечето титли от Мастърс надпреварите, макар да не бяха поставяни сред основните фаворити на анализаторите на тенис залагания.

В началото на новата кампания Димитров има да защитава 1220 точки в Бризбейн и София, както и от достигането си до подножието на финала в Мелбърн. В края пък ще трябва да се пребори за точките си от триумфите в Синсинати и Мастърса на осемте най-добри в Лондон. Той ще бъде устремен да подобри представянето си на останалите три турнира от шлема (Ролан Гарос, Уимбълдън и US Open), a също така ще има шанс да награди и на Мастърсите, в седем от които не успя да премине трети кръг през 2017 г.

След кратка почивка, Димитров отново се готви усилено за препятствията през новата година. Водещият ни тенисист ще открие кампанията си в Бризбейн, където ще бъде втори поставен след Надал, а няколко дни преди да започне похода си на „Мелбърн Парк“, ще вземе участие на демонстративната надпревара “FAST 4 Showdown“ в Сидни на 8 януари.

 

Източник: Bet365