Магията на немските коледни базари

1
441
Добави коментар
metalbeast
metalbeast

История. Декември е месецът  на коледното настроение, подготовката за Коледа и коледните базари. В Германия коледните базари имат традиция от почти 600г. Основата е поставена от занаятчиите, които преди Коледа получавали разрешение да отворят щандове на пазара и да продадат произведеното от тях преди празниците. За да идват повече хора и да бъдат насърчавани да купуват повече, продавачите започнали наред с полезни неща да продават печени кестени, бадеми и други ядки, а пекари отваряли щандове със сладки изкушения. Традиционно коледните базари се състояли на важни исторически места – пред стари църкви, дворци, на мястото на тържищата в старата част на градовете. А църквата ги приветствала – тя смятала, че коледните базари ще привлекат повече миряни в Божия дом.

Днес. Щандовете на коледните базари предлагат коледна украса, свещи, керамични фигури и коледни специалитети. Под щандове не си представяйте сергии, а дървени къщички, украсени с борови клонки и светлинки, а в средата на коледния базар се извисява голяма и ярко осветена коледна елха. Звучи коледна музика, често изпълнявана от местни хорове. Из въздуха се носи аромат на печива, ядки, сладникавите подправки на греяното вино и да не забравяме дима от скарите, на които се приготвят наденички.

Храна. Традиционно на коледните базари се ядат наденички. Днес се предлагат различни видове, но ако искате да следвайте обичая, имате избор от два вида: червена дебела наденица или свински тънки братвурстчета, които се сервират по две. Те се поднасят с хлебче и горчица. За пиене вземете чаша греяно вино или пунш. И за финал нещо сладко, например лебкухен (немски коледни сладки), или топли кестени, или печени бадеми.

Най-известни коледни базари в Германия. Най-известният немски коледен базар е този в Нюрнберг. Съществува от 17-ти век и се слави с нюрнбергскитенаденички (ростбратвурст) и лебкухен. Не по-малко известен е коледният базар в Мюнхен. Той е доста по-стар от този в Нюрнберг – първите сведения за него се появяват през далечната 1310г. Не е за пропускане и Дрезденският коледен базар, който е прочут с дрезденския щолен (немски коледен десерт, донякъде наподобяващ нашия козунак) и дървените фигурки.

Коледни базари в България. Коледният базар в София е замислен и реализиран по модела на немските коледни базари. Отваря врати през втората половина на ноември и носи радост на посетителите си до Коледа. Хубавото за любителите на немската култура и коледните преживявания е, че вече коледният базар в София не е единственият у нас. Такъв се състои и в Пловдив, а вече и в някои по-малки градове.