КАК ДА СЕ СПАСИМ ОТ ДИСКОВАТА ХЕРНИЯ

33
Добави коментар
chmekera
chmekera

Неотдавна румънският президент Траян Басеску оперира дисковата си херния в една виенска клиника. Дори той не можа да избегне “ножа”, а какво остава за обикновения човек.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА БОЛЕСТТА
Дисковата херния е нарушение в дисковете, които се намират между гръбначните прешлени. Нарушението представлява излизане на желеподобното пулпено ядро и преминаването му през фиброзния хрущялен пръстен. Различават се основно три фази: протрузия; пролапс; секвестрация.
В първия случай нещата са още на начален стадий и е налице само малко издуване на пръстена. Ако протрузията е с размери 1-5 мм, се говори за малка” протрузия, а ако е 5-8 мм – за протрузия от среден размер.
Във втория случай е налице вече класическа дискова херния, когато размерът на пролапса е 9-12 мм. В този случай пулпът вече е преминал през пръстена, налице е частично разкъсване на периферията и излизане на част от пулпа извън диска.
В третия случай – над 12 мм – е налице пълно разкъсване на пръстена и излизане на пулпа извън пръстена на диска, като части от ядрото (пулпа) вече са се откъснали от основната маса – налице е т.нар. ефект на конската опашка.
При първите два случая е възможно амбулаторно лечение, като оперативната терапия може да се избегне. При известни условия амбулаторно лечение е възможно и в третия случай – ако е налице само пролапс, а не секвестрация.
Разбира се, от значение са и други фактори – доколко са увредени нервните коренчета, налице ли са симптоми за притискане на гръбначния мозък, какви са персоналните усещания – в кои части на крайниците е засегната нервната чувствителност и в каква степен, има или смущения при уриниране и дефекация и т.н.
Затова само една точна и подробна снимка на дисковете, например извършена с магнитно-ядрен резонанс, може да очертае реалната ситуация и съответно да посочи тактиката на лечение.
ТРАДИЦИОННО И АЛТЕРНАТИВНО ЛЕЧЕНИЕ НА ЗАБОЛЯВАНЕТО
Официалната медицина предлага два метода за лечение на дисковата херния: консервативен и оперативен. В първия случай се препоръчва пациентът да лежи неподвижен с повдигнати крака, под които например са подпъхнати възглавници. Също така и приемане на обезболяващи медикаменти – нестероидни противовъзпалителни средства и кортикостероиди. Препоръчва се и приемането на витамини от групата В, тъй като става дума за увреждане на коренчетата на нервите.
След като се овладее болковият симптом, се препоръчват различни физиотерапевтични процедури – кални бани, балнеолечение с минерални води, лазертерапия и др.
Ако проблемът не може да бъде разрешен с никой от посочените методи, медицината препоръчва да се премине към операция.
За съжаление оперативният метод не е нито безопасен, нито решава кардинално въпроса – в голям процент от случаите се наблюдават рецидиви и болестта отново може да се възобнови.

Имам въпрос, Тодор Косев, София
КАК ДА ЛЕКУВАМЕ БОЛЕСТТА?
В България възможностите относно по-тежките форми все още са ограничени

Трябва да се знае, че официалната медицина не предлага радикално лечение на дисковата херния. С други думи, тя предлага лечение, но не кардинално излекуване – веднъж и завинаги цялостно решение на проблема.
Все пак истината е, че такова решение съществува, но то е в зависимост от състоянието на пациента – ако е тежко, единственият изход е операцията. Ако болестта e на начален етап, решение има. Подобно решаване на проблема изисква комплексно лечение, каквото за съжаление не се практикува в България. Но нека все пак разгледаме какви са възможностите в нашата страна, след като традиционната терапия е изчерпала възможностите си.
Трябва да е ясно, че подобно лечение, дори и да доведе до значително подобрение, не означава радикално решение. Напълно възможно е след година-две болестта отново да рецидивира. Единственото решение е комплексното индивидуално лечение.
ТЕРАПЕВТИЧНИТЕ МЕТОДИ
Ето и възможностите в България: озонотерапия – правят се инжекции с озон – 12 на брой. Инжекциите са мускулни, паравертебрални (около гръбначните прешлени). Още след 2-3-тата инжекция болковите симптоми затихват. Озонът провокира оксидация на муко- полизахаридните структури, които съставят пулпозното ядро на диска. По този начин се подобрява метаболизма в областта около хернията, настъпва дисперсия на водата, която е част от структурата му, и като краен резултат – размерите на диска намаляват, той се “прибира” и настъпва трайна ремисия. Методът дава успешни резултати в 80-90 на сто от случаите. За съжаление ефектът не е траен и след 2-3 години процедурата трябва да се повтори.
Другият основен метод е балнеолечението. Извършва се водна екстензия (разтягане) с помощта на тежести, поставени на главата и кръста. Методът е изключително ефикасен, като след около 20 дни при по-леките случаи се наблюдава значително подобрение. В някои клиники можете да намерите комплексно и цялостно решение на проблема. Лечението се извършва по уникална методика, като то е комплексно – към всеки пациент се подхожда индивидуално и се предлага комплексна терапия. Тя включва тракция, или разтягане с помощта на специално разработен уред, предназначен за лечение на дискова херния; оригинална система за озонотерапия; мануална терапия – масаж, чиято цел е отпускане на напрегнатите мускули; хомеопатия – безопасно немедикаментозно лечение, осъществявано с хомеопатични средства; хирудотерапия – лечение с помощта на пиявици – високоефективен и безопасен метод за премахване на болковите симптоми, когато медикаментите са безпомощни; лечебна гимнастика – прилага се системата на японеца Кацудзо Ниши (1884-1959); лечение с карипазим – уникален препарат за лечение на дискова херния. Препаратът е особено ефикасен при по-тежки форми на заболяването.
Задължителното изискване за започването на лечение е снимка, направена чрез метода на магнитно-ядрения резонанс.

МЕТОДЪТ НА МАККЕНЗИ
В САЩ и в Западна Европа е получила популярност лечебната гимнастика на Маккензи. (Авторът е новозеландец, а методиката е разработена през 1960 г.). Според него с помощта на определени упражнения е възможно да се увеличи разстоянието между прешлените, така че дисковете да могат да се приберат. Указания как да се прилага тази гимнастика се дават от сертифицирани преподаватели. Смята се обаче, че гимнастиката на Ниши е по-щадяща.

Материали са ни предоставени от инж. Димитър КОЖУХАРОВ

От пощата на “Доктор”
КАКВО Е ХИПЕРХОЛЕСТЕРИНЕМИЯ?
Заболяването е предпоставка за развитие на атеросклероза

Моля да ми обясните каква е разликата между хиперхолестеринемия и атеросклероза? И не произтича ли едното от другото?
Антон Арнаудов – София

Хиперхолестеринемията е повишено съдържание на холестерол в кръвта. Заболяването може да бъде не само наследствено, но и придобито.
В резултат на рязкото увеличаване нивото на холестерол в тъканите се намалява количеството фосфорни съединения, мед, манган, йод, кобалт. Възниква дефицит на витамини, понижават се окислителните процеси и се изменя съединителната, жлезистата и мускулната тъкан.
Реакцията на организма по отношение на нервните дразнители отслабва, в централната нервна система намалява силата и мобилността на процесите в мозъчната кора, забавя се скоростта на преминаване на нервните импулси.
Склерозирането на съдовете нарушава еластичността, възниква исхемия, дегенеративни и атрофични процеси в съдовете на сърцето, аортата, главния мозък, бъбреците. Възможно е да настъпи и обща склероза.
Влияние за това състояние оказват възрастта, наследствеността, тютюнопушенето, неправилното хранене, отрицателните емоции.
Освен това количеството холестерол в кръвта зависи от много фактори, като интензивност на синтеза на същия този холестерол, скоростта на преработването му в черния дроб, отделянето му с изпражненията, утаяването в микрофлората на червата.
Но трябва да се знае, че само по себе си нарушението на холестероловата обмяна и като следствие – хиперхолестеринемията, все още не са атеросклероза.
Процесът на образуване на склеротични уплътнения започва с увреждане стените на артериите.
Ако освен хиперхолестеринемия се случат и инфекциозни заболявания, в резултат на които се увреждат артериалните стени, започва развитие и на атеросклерозата.