Кинезитерапевт Николай Колев

2
536
Добави коментар
N.Kolev
N.Kolev

 

Кинезитерапевт Николай Колев: Боуен терапията активира оздравителните механизми

Кинезитерапевтът Николай Колев е завършил Русенския университет „Ангел Кънчев”, специалност кинезитерапия, след това става в НСА магистър по кинезитерапия в неврологията, традиционни китайски методи на лечение и мануална терапия, а добавя към образованието си и магистърска степен по здравен мениджмънт в Медицински университет в София. Обърнахме се към него, за да сподели възможностите на боуен терапията, тъй като Николай Колев е сред първите кинезитерапевти, обучени на този метод в България при австралийския професор Андрю Зопос.

– Г-н Колев, какво представлява боуен терапията? – През годините като кинезитерапевт съм минавал през обучения за най-различни методи на терапия, но не познавам по-нежна, по-деликатна и по-неинвазивна методика от боуен терапията. Тя влияе обаче мощно на много нива – на психо-емоционалното състояние на пациента, на опорно-двигателния апарат, на ендокринната система, на стомашно-чревния тракт, на отделителната система, на сърдечносъдовата система.

Всички органи и системи в човешкия организъм се контролират от вегетативната (автономната) нервна система. За една секунда тя контролира 43 трилиона процеси в тялото. За сравнение – най-мощният компютър сега може да изпълнява само 0,004% от броя на тези команди. Всяко заболяване е израз на дисбаланс в организма и това, което прави терапевтът, е нежно и деликатно да изпраща сигнали към вегетативната нервна система.

През ембрионалното развитие на човека нервната система и кожата с подкожието се развиват от общо мехурче, т.е. връзката между тях е изключително тясна. Затова най-добрият начин да се въздейства на вегетативната нервна система е да се въздейства по специфичен начин на определени зони от кожата в точна последователност, като по този начин се постига баланс между двата дяла на вегетативната нервна система, което отключва оздравителните механизми на организма. Пациентите изпадат в състояние на парасимпатикова доминанта – на дълбок релакс. След процедура някои казват: „Имам чувство, че съм спал осем часа. Толкова съм лек и отпочинал”.

В началото въздействаме за цялостно балансиране на организма и много хора още при него получават поразяващи резултати. Впоследствие се третират специфични зони, например ако пациентът има болки в коляното или в глезена, или ако страда от рефлукс, от запек, от проблем с щитовидната жлеза, припадъци, миоми, има трудности със зачеването.

– Обяснете какви са резултатите от боуен терапията при конкретни заболявания и пациенти? – Имах за пациент бебенце на осем месеца с епилептични припадъци. Майката казваше, че се случва да получи по 100 припадъка на ден. След една седмица разказа изненадана, че синът й почти не е получавал припадъци, даже предишния ден нямал изобщо. Плюс това е започнал да се храни. При епилапсията в над 90% от случаите резулатът от терапията е страхотен.

Проблемите на щитовидната жлеза също се влияят много добре от боуен терапията. При повечето пациентки с течение на времето възлите и кистите просто изчезват. Защото болестите на щитовидната жлеза също са израз на дисбаланс в организма. Автоимунните заболявания особено се влияят от тази терапия. При тиреоидит на Хашимото организмът възприема щитовидната жлеза като чуждо тяло и започва да я унищожава. А чрез боуен терапията организмът се балансира и настъпва обратният процес на оздравяване. – Имате ли излекувани пациентки с тиреоидит на Хашимото? – Да, имам такива случаи.

– Колко време е необходимо за това лечение? – Повечето пациенти ми задават въпроса: на мен колко процедури ще ми трябват. Крайно индивидуално е. Тук няма шаблон, няма строга формула. В случая терапевтът не лекува пациента, той само активира оздравителните механизми в организма. Всеки има различни увреди и здравословни проблеми в зависимост от това колко е интоксикиран, колко е дехидратиран, колко стрес е натрупал. От значение е каква храна консумира и дали средата в организма е алкална или киселинна, колко се движи, въздухът, който диша, емоционалната среда в семейството. Някои хора с тежки хронични заболявания се възстановяват за десет процедури, други – за повече.

– Какви са резултатите при възстановяване след инсулт? – Ако инсултът е настъпил не повече от преди 6 месеца, най-късно година, резултатите са много обнадеждаващи. Настъпва почти пълно възстановяване.

Много добре се влияят и проблемите на гръбначния стълб – баналните ошипявания, дисковите хернии. Имам много пациентки, които поради статичното натоварване ежедневно в работата, часове наред страдат от болки и напрежение в горната част на раменния пояс и врата. Това е свързано със спазъм на мускулите, което нарушава циркулацията на кръвта в зоната, храненето на тъканите и кръвоснабдяването на мозъка. Две артерии минават през шийните прешлени и са отговорни за храненето на мозъка с кръв. При спазъм на мускулите се получава разместване на прешлените, луменът на артериите се стеснява и резултатът е недостатъчно кръвоснабдяване.

Много често срещани оплаквания са замайване, прималяване, причерняване, жестоко главоболие в задната част на главата. Те също се повлияват изключително добре от терапията.

– Може ли да се повлияе на безсъние? – Боуен терапията има страхотен ефект при безсъние, базпокойство, пренапрежение – страдания, характеризиращи се със симпатикова доминанта. Тя е следствие от прекомерен стрес.

Методиката е с депо ефект. Терапевтът изпраща команди към организма, на който му е необходимо определено време, за да ги изпълни. Нужна е поне седмица преди следващата процедура, защото при по-тежки заболявания, като ДЦП, инсулти, множествена склероза, паркинсон, епилепсия, е необходим даже по-голям интервал от време – 2-3 седмици.

– Какви са подобренията при деца с церебрална парализа? – Обикновено невролози ми пращат деца с ДЦП. Характерен проблем при тях е запекът. Не съм имал пациент с ДЦП, на който да не му се оправи запекът. С течение на времето се подобрява и моторният контрол на движенията, децата стават по-спокойни, по-контактни, по-адекватно възприемат информацията. Разбира се, боуен терапията не може да ги излекува на 100%, но е факт, че ги балансира и повлиява благоприятно на всички жизнени функции.

Заболявания, като множествена склероза и паркинсон, трудно се повлияват. Резултатността е 50 на 50. Имал съм пациенти, които страхотно се повлияват, а други – не. Много зависи от организма, от стреса, който човек е акумулирал, от микроклимата в семейството. Но ако е за проблеми на опорно-двигателния апарат, смело ви казвам, че поне 80% имат значително подобрение.

Зле си, а изследването показва „здрав”

Вегетативната дистония представлява цялостен дисбаланс във вегетативната нервна система. Това е масово явление, все повече хора страдат от него, но не са диагностицирани. Пациентите имат болки в различни места на тялото и казват: „Имам чувството, че ще припадна, струва ми се, че сърцето ще ми се пръсне, че ще получа удар”. Побъркват ги клаустрофобия, паник атаки. Хората се чувстват наистина зле.

Но когато отидат на доктор и им направят пълни изследвания, не се открива проблем, защото няма структурни изменения в органите, а проблемът е функционален. Нарушен е балансът между симпатикуса и парасимпатикуса – двата дяла на вегетативната нервна система.

Поради огромния стрес, на който сме подложени, се получава доминиране на симпатикуса, който е отговорен за реакцията на стрес при оцеляване. Това е свързано с повишаване на пулсовата честота, на кръвното налягане, на кръвната захар – малка част от процесите, протичащи в организма по време на стрес. По принцип тази реакция на организма трябва да трае за кратко и след нея човек да се отпусне, да релаксира. Но реално съвременният човек е непрекъснато под напрежение, стресът се превръща в дистрес и става пагубен.

В началото някои от пациентите с вегетативна дистония са в толкова тежко психо-емоционално състояние, че се страхувам да ги оставя сами в кабинета. Но в процеса на терапията при тях се получава поразително добър ефект. Те стават много по-спокойни, по-балансирани, по-работоспособни, по-добре спят и се връщат към нормалния начин на живот.

Мара КАЛЧЕВА