КЗП извърши 350 проверки в зимните курорти

2
539
Добави коментар
mirovasilevcom
mirovasilevcom

За изминалата седмица от КЗП са извършили около 350 проверки на различни туристически и търговски обекти в зимните курорти. В около 10% от случаите са констатирани различен тип нарушения, каза председателят на КЗП Димитър Маргаритов.

„Видът на обекта е различен от този по категоризация, рекламира се като СПА хотел или много по-звезден, отколкото е даденият обект, а всъщност не е в състояние да предложи тези услуги, заради които понякога хората избират точно такова място за настаняване. Малко се надценяват самите хотелиери“, обясни Маргаритов кои са най-честите нарушения.

Той каза още, че екипите на КЗП ще продължат с проверките, както по сигнали на потребители, така и по кампанията на комисията.

„Все по-често има случаи на т. нар. туризъм в домашни условия, когато хората имат собствени или на свои близки имоти, предпочитат да отидат там, да пазаруват от търговската мрежа и така да изкарат своята почивка. Така че и това ще бъде обект на нашите проверки. Установяваме, че в такъв тип комплекси определени обекти не са категоризирани, а предоставят туристически услуги. При липсата на такава категоризация, нещата остават в сивия сектор“, уточни Маргаритов.

КЗП е завела 9 колективни иска срещу фирми за бързи кредити. През последните две години са проверени над 50 такива небанкови финансови институции, които отпускат бързи кредити, каза още Маргаритов.

„В общите условия на почти всички от тях сме констатирали различен тип неравноправни клаузи. По-голямата част от тези институции приведоха общите си условия в съответствие с изискванията на закона и голяма част от тези неравноправни клаузи бяха елиминирани. Останаха обаче тези девет, които не са възприели нашите препоръки и законът ни дава възможност да заведем колективен иск. Основните групи проблеми – има неоснователно обявяване на кредити за предсрочно изискуеми, т.е въвеждане на едни твърде абстрактни и общи формулировки, които по всяко време позволяват, едва ли не банката да изиска сумата обратно. Въвеждането на, да ги наречем незаконни лихви, а също така отново с различни формулировки се правеха опити за ограничаване на договорната автономия на потребителя – все неща, които поставяха в по-неизгодно финансово състояние потребителя“, поясни председателят на КЗП.

Всеки, засегнат от фирмите за бързи кредити, може да се присъедини към заведените от КЗП 9 колективни иска заради отказ на фирмите да премахнат неравноправните клаузи от договорите си, подчерта Маргаритов. 

/dnes.bg