Как да купим интериорна врата?

3
292
Добави коментар
doorsbg
doorsbg

Поради това, че вратите са главна видима и постоянно използвана част от дома ни, те заслужават особено внимание , когато дойде време да се купят нови. Правилно избраните врати ще издържат на ежедневното ползване, ще намалят преноса на звук от стая в стая и ще добавят стил и индивидуалност към интериора на дома ни. Интериорните врати на Борман България се предлагат в различни стилове и материали за направа. Типът врати, които избирате за Вашия дом може сериозно да повлияе на цялостния декор, нивото на шумоизолация и разделение на пространството. Ако имате врати, които не работят, както трябва или не са естетични, то може би трябва да се замислите за подмяна. Врати, които не се затварят или заключват добре или не пасват идеално а отвора си, могат да се превърнат в проблем за ежедневието Ви.

 

Вратите модел Деметер на Класен – Полша

Има два основни вида на конструкциите на интериорни врати. Единият е плъзгащи се врати, а другият е сгъваеми или панелни врати.

Плъзгащите се врати имат равна гладка повърхност и обикновено са боядисани или байцвани. Те са известни с това, че лесно се сливат с домашния интериор, освен ако интериорът не е особено традиционен или класически. Кухите отвътре плъзгащи се врати са инсталирани и ползвани в милиони домове през последните 50 години и те са леки, нискобюджетни версии на плъзгащата се врата. Те имат вътрешна рамка от мека дървесина, обгръщаща стиропорени основи и са облицовани с тънък дървен фурнир. Сравнително лесно могат да се повредят и счупят и също пропускат значително пренос на звук. Тези, които са покрити с махагонов фурнир имат особено мека повърхност, която не е особено подходяща за гланциране или друг вид завършващо покритие. Фурнири от бреза или други твърди дървесини са по-издръжливи и поемат боя и цветна политура по-добре.

Панелните или сгъваеми врати са направени от рамка от хоризонтални релси и вертикални прелези, които рамкират равни или изпъкнали дървени панели, или в някои случаи- стъклени панели. Този метод на конструкция е често срещан за врати от дебела дървесина, защото намалява ефекта от свиване, деформиране и издуване на дървото от разлики във влажността. Най-добрите видове са изработени с прецизно пасващи си, взаимосвързани части и те са значително по-скъпи от плъзгащите се врати. Добра и по-евтина алтернатива, с подобен външен вид като дървената врата, е вратата от средно плътни дървесни влакна. Този тип е солиден и няма да се издуе или свие. Освен това е подходяща за покритие. Въпреки че новите дървени врати се продават недовършени и трябва да се байцват или боядисат, вратите от средно плътни дървесни влакна са грундирани и готови за боя.

Размери на вратите
Стандартните интериорни врати са около 4-5см дебели и 2м високи. Можете да поръчате врата с по-голяма височина, но бъдете готови да платите допълнително. Стандартните интериорни врати са широки между 70см и 90см. Врата, която е около 90см широка е обикновено предназначена за ползване от инвалиди. Ако планирате постройка на нови входове, вземете в предвид, че множество мебели са прекалено големи , за да преминат през врати, които са по-малки от 70см.
Интериорните врати се продават предварително закачени или просто като отделени врати, наречени плочи или плоскости. Последните са предназначени за закачане във вече съществуващи каси на врати или за монтиране в ситуация, където дърводелецът трябва да изгради цялата опора на вратата. Те се продават без панти, дръжки или ключалки, но може да се поръчат с предварително направен отвор за ключалката. Предварително закачените врати са по-често избираният вариант, заради това, че спестяват повече труд. Вратата идва монтирана за подпора, с панти в краищата. Когато поръчвате този вид врата, трябва да поясните дебелината на стената и големината и местоположението на отворите за ключалката.

Разрези (пълнеж) на различни видове крила на врати

Видове материали за интериорни врати
Модерните интериорни врати за дома са обикновено направени от няколко вида прости материали. Както казахме, солидната дървесина е популярен материал за модерните интериорни врати, защото предлага класическа и елегантна визия с изпитана и ефикасна стабилност. Солидните дървени врати се предлагат в много различни видове, но някои от най-популярните за интериорни врати са от орех, хвойна, череша, топола и кленово дърво.
Синтетичните дървени материали са популярни алтернативи на солидната дървесина. Вратите със солидна сърцевина са модерни интериорни врати, направени от шперплат или моделирана смес и притежават солиден интериор, често са изработени и от дървесни фибри. Вратите с куха сърцевина са изработени от външната си страна от същите материали, от които са изработени вратите със солидна сърцевина, но с разликата, че отвътре са кухи. Това ги прави едни от най-достъпните като цена модерни интериорни врати. Последният вид са гореспоменатите врати от средно плътни дървесни влакна, които са популярна и достъпна опция, направени от рециклирани дървени материали, които имитират външния вид на обикновена дървена врата.

Как да купим интериорна врата?

Средна оценка: 5 от 3 гласа