Пазарът на обработени диаманти слезе на най-ниските си нива отново

11
422
Добави коментар
borsi
borsi

Пазарът на обработени диаманти слезе на най-ниските си нива отново  

Пазарът на диаманти буквално се срути с 2.361 % след 22 януари и изяде целия много плах растеж на пазар на диаманти, от есента на 2017 г.

В момента цените са отново около дъното на пазара от 2017 г. Сегашния спад в цените засегна дори по-големите камъни, над 2 карата, както и тези с по-модерните сега видове шлифовки. При тези между 2 и 3 карата тип “Брилянт“ (класиката в последните 100 г.) спада е с 5.4121 %. При някои от диамантите, като тези с шлифовка “Радиант“, слизането започна още от началото на годината и в момента е с 4.622 % по-ниски цени от тези в края на миналата година, при тези със шлифовка “Емералд“ спада започна още октомври миналата година и в момента камънитеот този вид са със средно минус 13.2173 %.

Напоследък има и тенденция, вместо да пръскат пари за пръстени, обици или колиета с поедин голям и ярък диамант, клиентите все по-често да търсят бижута с по няколко по-малкидиаманта, които често са с по-ниско качество и нямат никакво приложение на вторичния пазар, ако някой ден се наложи да бъдат продадени. Аз съм го писал и преди, но като цяло, камъните под 2-3 карата до близкото минало, не се използваха в бижутерията, а отиваха само за промишлени нужди. Създадения им пазар, наистина подпомага донякъде бижутерията (но вреди на добивните компании) и най-вече компаниите за обработка (главно вече в страните от 3-тия свят, където помагат на бедните жители с прехраната), но това е по-скоро оцеляване, а тези малки камъчета, особено тези под 1 карат, нямат вече почти никаква стойност щом напуснат магазина откъдето са купени. Размерът определено има значение за диамантената индустрия, но много клиенти смятат, че 5-10 малки камъчета се равняват на 1 по-голям диамант, което тотално не е вярно, но си е проблем на купувачите. В резултат на тази тенденция, съдържанието на диаманти в бижутата се свива от 2011 г. насам. На пазара на необработени диаманти, De Beers успя да продаде през януари 2018 г. диаманти за $ 665 млн. в сравнение с продажбите за $ 729 млн. през януари 2017 г., а търгуваната на борсата в Лондон, Petra Diamonds Limited (PDL) е започнала разговори с кредиторите си, за да избегне неизпълнение на задълженията си.

 ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ