Модерните тъкани за спално бельо

1
313
Добави коментар
metalbeast
metalbeast

Най-често за производството на спално бельо се използват здрави и износоустойчиви тъкани. Значително по-рядко в изработката на спално бельо се използват тънки материи, като кретон (chintz), батиста (cambric), перкал (percale) и други.

За направата на по-евтиното спално бельо обикновено се използва микрофибър. Микрофибърът е изкуствена материя, състояща се най-често от полиестер или полиамид. Спалното бельо от микрофибър е всъщност специално изработен за целта 100% полиестер, който се характеризира с голяма здравина, а също така съхне бързо и не се намачква. Отрицателна страна на микрофибъра като материя за спално бельо е, че не трябва да се пере на температура над 30 градуса. Ето защо, бъдете по-внимателни при избора на спално бельо, особено ако не ви е известно името на тъканта. Обикновено това е още един трик от страна на производителите да привлекат вниманието и нищо повече.

В тази статия ще ви запознаем с едни не толкова популярни тъкани, от които се шият качествени спални комплекти, за които може и да не сте чували:

Спално бельо от тенсел/лиосел. Тенсел е името на запазената марка за материята, а основния материал, от който е изработен се нарича лиосел. В състава на тенсела може да се включват и други примеси с цел понижаване на цената и създаване на различна текстура. Основата на тенсела все пак е лиосел. Лиосел е единствената нова материя, произведена през последните 30 години и наложила се в производството. У нас не е популярна все още поради високата си цена, а също така по света става по-често използвана през последните няколко години. Материята се числи към изкуствените такива, въпреки че се произвежда изцяло от естествен материал – целулоза, но се преработва синтетично, за да се получи в този вид. Материята е биоразградима. Тъканите, изработени от тенсел наподобяват памучните, но не се мачкат толкова, както и се отличават с изключителна здравина.

Спално бельо от бамбук. Комплектите, изработени от бамбук, са доста популярни в наши дни. Бамбукът е тревисто растение, но за да се изработи материята, органичната суровина преминава през химичен процес, следователно платовете се групират към изкуствените и по-точно тези от вискозен тип. Това по никакъв начин не ги прави опасни или вредни за здравето. Спалните комплекти от бамбук са хигроскопични и бързо изсъхват. Бельото от бамбук има антибактериални свойства и абсорбира лошата миризма. Цената на такъв комплект е сравнима с тази от сатен или жакард. В поддръжката той е от по-претенциозните платове. Тази тъкан може да се пере до 30 градуса, само с прах за цветно пране и веднага след това да се сложи да съхне без директна слънчева светлина.

Спалното бельо от батисти е изключително леко и в същото време дълготрайно. Комплектите са особено подходящи за специални поводи. Въпреки това, при ежедневна употреба, след петдесет пранета, върху тъканта започват да се образуват видими захабявания.