Слънчеви очила, изработени от дърво

1
352
Добави коментар
christa-online
christa-online

Слънчеви очила, изработени от дърво са последния писък на модата при очилата. Тези модели са много здрави, леки и удобни за употреба. Елементите, които са дървени могат да бъдат дръжките или цялата рамка, които са в комбинация с обикновени, градиентни или огледални стъкла с UV защита и поляризация. Ако дървени са само дръжките те са съчетани с висококачествени ацетатни или метални рамки.

Видове дървени очила:

Актуални модели на слънчеви очила от дърво според формата на рамката са кръглите, правоъгълните, „котешко око“, авиаторските, Round Retro.  Хит за новия моден сезон сред дървените  очила са Skate моделите, изработени от няколко пласта дървесина.

Слънчевите очила от дърво се изработват от висококачествена дървесина на различни дървесни видове:

бамбукабаносмахагонканадски дъборехчереша и  др.

Бамбукът /Bambusoideae/ е разпространен в Южна и Източна Азия и е представен от над  1600 вида, повечето от които имат кухи стволове, което обуславя неговата лекота. Има висока якост, резултат от наличие на силикати в стеблата. Това го прави подходящ за материал за изработка на различни съдове, сувенири и предмети. Бамбукът е най-използван за производството на слънчеви очила.

Абаносът /diospyros ebenum/ е разпространен в Индия и Шри Ланка. Този вид има твърда, черна дървесина. Отличава се с голяма плътност, фина текстура и възможността да бъде полирана изключително гладко го прави много ценен като дървесина.

Червеното махагоново дърво /Eucaliptus resinifera/ е разпространено в Австралия, но се отглежда в изкуствени плантации и на други места. Дървесината е много твърда, което я прави ценна.

Друг вид дървен материал от който се изработват слънчеви очила е орехът /Juglans regia/, който се обработва много гладко. Има добри якостни свойства, не набъбва, не се измята и не засъхва много.

За изработването на Skate моделите, които са с много високо качество се използва по няколко пласта канадски дъб /Quercus rubra/, който се разпространява в Северна Америка. Дървесината му е ценен ресурс за производството на мебели, фурнири, подови настилки и др.