HD закриват Buell и продават MV Agusta.

10
Добави коментар
martined
martined

HD закриват Buell и продават MV Agusta.

В шокиращо изявление пред пресата, направено на 15-ти октомври, Harley-Davidson обявиха, че ще закрият Buell и напълно ще спрат производството на всички модели от подопечната марка. Компанията от Милуоки също така се готви да продаде придобитата през миналата година ексклузивна италианска марка MV Agusta.

Тези твърде крайни мерки идват в отговор на слабите продажби и влошеното икономическо състояние на компанията. Harley-Davidson явно са водили доста неумела политика през последната година с оглед редицата обявявани и после отменяни контрамерки на икономическата криза, сред които бяха съкращения на персонал, закриване на промишлени мощности и цели заводи, както и вътрешно преструктуриране на Buell. Точно около името Buell е основният момент в тази новина. Закриването на дъщерната компания, сама произлязла от Harley-Davidson, е огромен удар по мотоциклетния свят, който ще обеднее неимоверно. Buell бяха спортното лице на HD през цялото си съществуване – необикновени и новаторски, в същото време неподправено американски по дух.

В Милуоки се надяват спирането на Buell от производство да спести около $125 млн. за една година, а вече слезлите от поточната линия мотоциклети, части и аксесоари с марка Buell ще се продават до изчерпване на количествата. Гаранционното им обслужване няма да бъде засегнато.

Що се отнася до съдбата на MV Agusta, явно на любимата в двуколесните среди италианска марка не й било писано да изживее спокойни дни след серията смени на собствеността й.