Андрей Хадживасилев» Как се прави съвременен детски филм

2
522
Добави коментар

Някои хора може да сметнат, че ми е още рано да давам съвети как се правят филми като цяло. Аз обаче в последно време предпочитам да не бъда категоризиран като „млад режисьор“, а като такъв от новата вълна съвременни български режисьори. Определено не съм и стар, но все пак повече от 10 години непрекъсната работа по кино и телевизионни проекти предполагат да съм достатъчно зрял.

С годините работата с деца се превърна в моя кауза. Реализирах за най-малките: „Сърфирам безопасно“ – образователен филм за безопасно ползване на интернет съвместно с „Майкрософт – България“ и лентата за финансова грамотност – „Децата и парите“ с подкрепата на „Първа Инвестиционна Банка“. Един от първите ми документални филми (с игрални елементи) „Целувка за лека нощ“, беше посветен на темата за закриване домовете за деца лишени от родителски грижи, част от кампанията „За всяко дете – семейство“. В портфолиото ми се отличават също много реклами и музикални клипове с участието на деца.

За моя радост, съвсем скоро излиза игралният ми детски филм „Случаят Кюри“. Вече мога да издам, че официалната му Гала премиера ще се състои на 12-ти май (събота) от 10:00ч. в партньорство с „Британски Съвет“ и част от официалната програма на „Софийски фестивал на науката“. Премиерата му точно там не е случайна, очаквайте скоро повече подробности във Фейсбук страницата на филма!

Според мен най-важната съставка, за да се направи хубав детски филм е – правилният кастинг. Това е и най-слабото място, което забелязвам последно време в чужди ленти за деца, които гледам като зрител. Подбора на артистични малчугани с правилна типажност спрямо сценария, прави работата по филма…