Декинг от естествена дървесина или WPC-предимства и недостатъци

3
1187
Добави коментар
penkov
penkov

Декинг настилките могат да издържат от 10 до 30 години, ако са направени от обработена дървесина или композитни материали. Тъй като този тип настилка е дългосрочна инвестиция и ще се ползва в продължение на десетилетия, е важно да се разбере избора на материали от които ще бъде направевена преди да започне строителния  проект.

И двата вида дървесни и композитни декинги се предлагат в ниско и високо качество, така че качеството на материала е  важен и единствен  фактор за безпроблемна употреба през годините.

Известно е, че композитните материали изискват по-малко поддръжка, поради което тяхната цена особено за качественити WPC декинг обикновено е по-висока.

Нека да разгледаме някои от въпросите, свързани с избора на подходящия материал за декинг екстериорните настилки.

 

Дървени декинг настилки

Много хора предпочитат истинско дърво за екстериора, поради естествения и топъл външен вид. Просто визията е незаменима и човек се чувства добре.

Но има дървесина … и дървесина. Видът дървесина, който избирате за дървен декинг, е от изключително значение за дълголетието и нивото на поддръжка на вашата настилка.

Обикновена и евтина опция е да се направи декинг с обработен дървен материал най-често иглолистна дървесина/сибирска лиственица,импрегниран северен бор/. Недостатъци на най-евтината опция за подови настилки: податливи на изкривяване, разцепване и напукване и се изисква редовна поддръжка.

Ако се избере устойчива на атмосферни условия екзотична дървесина-масарандуба,ипе,еланг-мукулунгу,тик,бангкирай,махагон и др.  освен красив вид и усещане тези дървесини устояват на изкривяване, напукване и други метеорологични условия. Екзотичната дървесина за декинг настилки е около три пъти по-висока от цената на обработения иглолистен дървен материал.

Една много скъпа твърда дървесина, която се използва за екстериорни настилки е ИПЕ, която също е естествено устойчива на гниене, но е по-твърда дървесина и затова е по-трайна. Ипе дървесината може да струва до четири пъти цената на някой дървесини, тъй като се внася от Южна Америка.

 

Композитни декинг настилки

WPC композитни материали за настилка са съставени предимно от смес от рециклирани пластмаси и дървесни влакна.  Докато настилката построена с тези материали, определено не е „естествена“ и няма потенциалната красота на декинга от истинска дървесина, можете да избирате от множество цветове, за да се имитира по-естествен вид. По-нататък, подобренията в този вид подови настилки са направили своето оформление и усещане напълно привлекателно, чрез  съвременните технологии.

Най-силният и важен аргумент за композитните материали е изискването им за ниска поддръжка: без шлайфане, пребоядисване или оцветяване. Освен това обикновено се предлага с поне 10-годишна гаранция. Недостатъкът е – както бихте могли да очаквате – неговата цена, която е като тази на екзотичните дървени декинги, в зависимост от качеството и гаранцията.

 

Поддръжка на декинг настилките

Всички екстериорни декинг настилки, включително и композитните, изискват известна поддръжка. Естествените дървени декинги са най-взискателните, което изисква ежегодно омасляване, а понякога  се налага и отстраняване на миналогодишно покритие и прилагане на ново покритие ако не се използват качествените за това материали.

Ако обичате външния вид на естественото дърво и сте готови за поддръжката, определено си заслужава.

За настилките от композитни материали не се изисква ежегодна поддръжка , но и при WPC материалите могат да се образува плесен, ако не се почистват най-малко на всеки две години с пригодените за това средства.

Разгледайте всички предлагани от нас декинг настилки