Забележителностите на Мюнхен

1
304
Добави коментар
mirovasilevcom
mirovasilevcom

Столицата на Бавария – Мюнхен – съвсем не прилича на другите градове в Германия. Тя съчетава в себе си съвременните тенденции на мегаполиса и културното наследство от богато историческо минало.

Тук има толкова интересни кътчета и забележителности, че трябва предварително да направите маршрут и списък с местата, които искате да посетите, за да не пропуснете нито едно от тях. Той може да включва паметници, картинни галерии, разходка в някой от прекрасните паркове или по красивите улици със старинна архитектура. 

Ако сте любители на музеите, не пропускайте: Техническия музей, Немския музей, Художествения музей. В града има и по-нестандартни местенца като музеите на: бирата, на играчките, на BMW и на футболния клуб Байерн Мюнхен, рекордьор в Бундеслигата.

Разходката ви в Мюнхен може да започне от централния площад Мариенплац, който е и една от най-прочутите му забележителности. Не пропускайте да минете през историческия пазар Виктуалиенмаркт. В него ще откриете много местни храни, напитки и цветя. 

Емблематичен за Мюнхен е „Рибният фонтан“, така че задължително го включете във вашата обиколка.

За любителите на историята и архитектурата препоръчваме да разгледате църквата „Свети Дух“, построена през 1392 г. Тя е една от най-старите сгради на центъра на града. Следващата забележителност е прочутата из цял свят римо-католическа катедрална църква „Фрауенкирхе“, която е своеобразен символ на града от 15-и век.

Много впечатляващ е площадът Кьонигсплац, на улица „Бринерщрасе“. Той е създаден през 1830 г. във формата на античен форум. В северната част се намира Глиптотеката – музей за антични гръцки и римски скулптури. В западната част е „портата на площада“ — подобие на входа в Акропола. В края на площада може да видите абатството на Св. Бонифаций.

Мюнхен се е прославил по целия свят, благодарение на картинните си галерии – Стара и Нова пинакотеки, както и Пинакотеката на съвременното изкуство. В Старата пинакотека са представени творби на художници от Средновековието до средата на 18-и век и е от най-значимите картинни галерии на света. Срещу нея се намира Новата пинакотека, в която са изложени картини и скулптури от 18-и и 19-и век.

Любителите на футбола задължително трябва да посетят стадиона на футболен клуб Байерн Мюнхен – „Алианц Арена“. Той се е намира на 10 км северно от центъра на града. Там можете да се насладите на играта на клуба, в рамките на Шампионска лига.

За по-активно прекарване на времето си заслужава да изберете Английската градина, която е недалеч от центъра на Мюнхен. Тук можете не само да направите приятна разходка под сянката на високи дървета, но и да покарате колело, да се разходите с открит файтон, дори да практикувате сърфинг.

Близо до покрайнините на града се намира Олимпийският комплекс, който е построен за летните Олимпийски игри през 1972 г. и е един от главните почивни центрове на града днес. Тук редовно се провеждат различни мероприятия и концерти.

Препоръчваме ви да се качите на Олимпийската кула. От височина 192 метра пред вас ще се открият неповторими гледки към града, околностите му, чак до самите Алпи.