Величественото представяне на „Еволюция“ и Мерлин Арно

2
285
Добави коментар
svetla58
svetla58

На 17 март музиката, модата, живописта и танца завладяха пространството на зала „България“, където беше представен иновативният музикален пърформанс „Еволюция“.

Вниманието на публиката спечелиха музиката на Quarto Quartet, екстравагантните тоалети на носителката на „Златна игла“ 2017 в категория „Модна иновация“ Мерлин Арно, огромното арт пано на художника авангардист Иван Яхнаджиев и пленителните балерини на Vaya Dance Studio. Музикалният проект е единствен по рода си и е създаден по идея на Мерлин Арно – меценат, дизайнер и спортист, основател и председател на сдружение „Нов свят за животните“, което подпомага увеличаването на популацията от изчезващи видове диви птици. Тя създава уникални облекла от перата на екзотични птици и с проекта „Еволюция“ обедини своя иновативен творчески подход в сферата на модата с музиката и живописта.

За идеята на проекта дизайнерката Мерлин Арно споделя: „Щастлива съм, че Иван Яхнаджиев се присъедини към творческия ни екип, а Иван Пенчев разви темата в музикално отношение и даде името на проекта „Еволюция“. В забързания свят, в който живеем, е хубаво да отделяме повече време за изкуство и да се разхождаме сред природата, да се любуваме на красотата на различните видове животни и растения. С дрехите, които създавам, както и с този проект, се стремя тази красота да достигне до хората и всички заедно да обърнем поглед към заобикалящия ни свят.“

Музикантите от Quarto Quartet към Софийска филхармония – Иван Пенчев (цигулка), Светлана Станчева (цигулка), Татяна Тодорова (виола) и Димитър Тенчев (виолончело), представиха екстравагантна и неочаквана комбинация от грегорианска, класическа и модерна музика, чрез която разказаха една вълнуваща и завладяваща „приказка“ за еволюцията. В музикалния пърформънс „Еволюция“ участие взеха и Николай Пеев (китара), Стоил Иванов (саунд дизайн и перкусии) и гости от Софийска филхармония. Всички заедно очароваха публиката с музиката на Бах, Шуберт, Бокерини, Моцарт, Освалдо Голихов, Пиацола и показаха колко малка е границата между класиката и поп музиката.

Междувременно на сцената чрез танцови изпълнения беше представена колекцията на Мерлин Арно, за която тя черпи вдъхновение от последното си пътуване до Борнео. Перата, които е използвала за направата на впечатляващите тоалети, са от бойни петли, щраус, паун, фазан, нанду, ему, а основното е, че при създаването на развихрящите въображението облекла, няма нито една пострадала птица. Роклите, които дизайнерката показа, са от пера, събрани в линеещия период на птиците. Нейните уникални тоалети бяха представени от балерините от Vaya Dance Studio с хореограф. Всяка балерина беше със специално подготвен артистичен грим и прическа. Марина Младенова, носител на „Златна игла 2018“ в категория „Моден гримьор“ се погрижи за грима, а прическите бяха дело на Надежда Радева от салон за красота „Бюти клуб“.

През цялото време на сцената Иван Яхнаджиев твореше на живо и създаде арт инсталация от бои и пера. Ексцентричната творба на виртуоза с четка е с внушителните размери два на два метра и освен с пълна гама бои, е инкрустирана с над 900 пера, в най-пъстроцветни палитри. Върху нейното създаване е работено два месеца, като впечатляващото ѝ довършване художникът авангардист направи пред очите на публиката. „Това е една абстрактна композиция, която показва част от нашия свят, който ни заобикаля. Използвах венецианско стъкло, керамика, въжета и апликации на платове. Добавих и копчета, защото става дума за дрехи от пера, а те изглеждат като очи на птици. Иван Пенчев сподели, че иска да има музика и добавих ноти. Птиците пеят и живеят благодарение на слънцето, затова в картината перата им са обагрени от слънцето. С помощта на перата платното сякаш оживява.“, споделя за творбата си Иван Яхнаджиев.

Сред гостите, които присъстваха на музикалния пърформанс, бяха посланикът на Аржентина в България Н.Пр. Алберто Алфредо Мануел Труеба, представители на посолствата на Корея и Италия и на Министерство на вътрешните работи, световната и олимпийска шампионка на двойка скул Здравка Йорданова, галеристката Цена Бояджиева – внучка на Златю Бояджиев, актрисата Нели Топалова, оперният певец Стоян Бончев, поетесата Ирина Александрова.

Етикети:
Quarto Quartet, Vaya Dance Studio, Ваня Рошкова, Димитър Тенчев (виолончело), еволюция, зала България, Здравка Йорданова, Златна игла 2017, Златю Бояджиев, Иван Пенчев, Иван Пенчев (цигулка), Иван Яхнаджиев, Ирина Александрова, категория „Моден гримьор“, категория „Модна иновация“, Марина Младенова, МЕРЛИН АРНО, Н.Пр. Алберто Алфредо Мануел Труеба, Надежда Радева, Нели Топалова, Николай Пеев (китара), салон за красота „Бюти клуб“., Светлана Станчева (цигулка), сдружение „Нов свят за животните“, Софийска Филхармония, Стоил Иванов (саунд дизайн и перкусии), Стоян Бончев, Татяна Тодорова (виола), Цена Бояджиева