Спално бельо онлайн | Spalnotobelio.com

1
237
Добави коментар

Как да изберем спално бельо ?

При избора на спално бельо ще се спрем на няколко основни фактора, който са от основно значение за информирания избор. На пазара в момента е претъпкано от материи, десени, модели и размери. Ако нямате опит или купувате за пръв път спално бельо е добре да прочетете и проучите малко преди на направите покупката. Дори и 15-20 минутен рисърч и интернет ще ви спестят огромни главоболия и некомфортност за дълго време и евентуално от повторна покупка. И така нека опишем на кратко основните фактори, определящи избора:

1. Материята на спалното беьо

На първо място е материята, тя е най-важният фактор. Както всичко напоследък, повечето материи идват от Китай, особено изкуствените: полиестер и микрофибър. Моят съвет от личен опит е НЕ купувайте спално бельо от полиестер. То спарва, не топли през зимата и може да предизка алергии. Винаги избирайте естествените материи. Не се подлъгвайте от евтината цена. 

Ще изброим най-разпространените естествени материи за спално бельо по-възходящ на цената ред:

– Ранфорс памук – перфектният и балансиран избор за спално бельо, не случайно и най-разпространената материя в последните години. Цена – качество: много добро!  – памучен сатен – вече в по-горен ценови клас. По-голяма плътност от ранфорса, по-голяма мекота, но и по-скъпа цена. Много добър избор за качетвено спално бельо. Една от най-разпространените материи в горния среден клас на спално бельо.  – тенсел – сравнително нова материя за спално бельо и текстил. Нишките се извличат от дървета, най-често: бреза, бор, евкалипт и др. Много подходящи за лятото. Такива чаршафи не спарват и попиват влагата от тялото повече от памука. Сравнително висока цена. – модал- Много подобна материя на тенсела. Извлича се пак от дърво. Разликата е в техниката на производство. Модакът е по-здрав като материя от тенсела. 

– вискоза- Отново нова материя на текстилния пазар. Много подобна на модала и тенсела. Важното, което трябва да запомним, е, че те могат да бъдат направени от човека, но не са синтетични

– зелен чай – нова материя. Влакната се извличат от растението Зелен чай. Да правилно чухте Зелен чай 🙂 Много нежна, фина и ходроскопична материя. Много добър избор за хора с чувствителна кожа или такива, които имат проблемен сън. – памучен сатен жакард – тук вече се качваме в горния цениви клас. Само истински луксозното спално бельо е направено от памучен жакард. При тази материя получавате много високо качество на изработка, стилни модели неподвластни на времето и луксозна опаковка. Спално белцо за ценители!  – естествена коприна – царят на материята. От древни времена е най-добрата материя. Влакното се получава от буби и има протеинов / животински произход. Материята е много фина, много нежна и гладка и много здрава. Коприната е царицата на платовете. Все пак трябва да споменем и доста високата цена. Един спален комплект от естествена коприна е около или над 1000 лв. 

2. Цвета на спалното бельо

На второ място при избора на спално бельо през 2020 ще посочим цветовете. Има безброй нюанси, цветове и шарки. Тук изборът е индивидуален. Мъжете предочитат повече изчистените модели, в тъмни тонове, докато жените предпочитат светлите нюанси и нежните шарки. И все пак трябва да споменем, че цветът избран за 2020 година е тъмно син (Navy blue). 

Може да изберете и цвета си за спално бельо на следния принцип – Всеки цвят стимулира определено настроение:

Червено – действа стимулиращо и енергично. 

Положително влияние: смелост, топлина, жажда и борба за живот, страст. Отрицателно влияние: агресия. 

Синьото – цветът на интелекта.

Действа успокояващо. Положително действие: спокойствие, интелигентност, комуникативност, размисъл. Oтрицателно влияние: студ, отчужденост, липса на емоции, недружелюбност. 

Зеленото – действа баланциращо.

Стимулира надеждата, спокойствието и уравновесеността. Като отрицателно влияние може да посочим: скука и равнодушие.

Жълто – предизвиква емоцията.

Цветът на слънцето вдъхва живот, радост и самочуствие. Отрицателно влияние: ирационалност, страх, нестабилност.

Виолетово – цветът на духовността

Положително дейстове: духовно осъзнаване, визия, лукс, автентичност, истина. Отрицателно: интровертност, подтискане.

Всеки човек реагира по различен начин на цветовете, затова и изборът на цвят за спално бельо е сторго индивидуален. Важното тук е цветовете в спалнята да са хармонично съчетани и да ни харесват на нас лично. Повечето модели спално бельо са с шарки, с флорални елементи, с геометрични фигури, райета или кръстоска от всичко. Иберете това, което на вас лично ви допада най-много. Както се казва: Избор дал Бог!

3. Размера на спалното бельо

Тук всичко зависи от размера на спалнята или легото, на което спите. На пазара се предлагат всякакви размери, както и спално бельо ушито по индивидуална поръчка. Основното правило тук е: Нека бъде малко по-дълго, отколкото малко по-късо. Например, ако имате матрак 160/200 см, нека долният чаршаф да бъде поне 200/220 см. Така ще имате по 20 см от всяка страна да го вкарате под матрака и да не се размества. Много добър избор е и долният чаршаф да е с ластик. Изключително удобство за тези, които се въртят повече по време на сън. Така ще бъдете сигурни, че на сутринта долният чаршаф ще бъде на леглото Ви, а не на земята или на кълбо в краката Ви 😉 

При избор на размера за плик за завивка препоръчвам да бъде малко по-голям от самата завивка, но не много. Около 3-4 см. Повечето пликове, а и памучни материи имат свиваемост от около 2-5% , така след пране плика ще пасне перфектно на завивката Ви. Препоръчителни размери на завивки: Един човек – 150/200 , Двама: 200 или 220/200 см. Може да изберете и спално бельо от 5 части (с два плика за завивка), особено подходящо за зимните месеци.

Това са в общи линии трите основни критерия за избор на спално бельо. 

Аксесоари?

Да, спалното бельо е наистина важно, но към него винаги можете да добавите и шалте, отиващо на интериора ви, както и декоративни възглавнички. Шалтето ще предпазва леглото ви от прах и дори да седнете или легнете на него с дрехите, с които сте били цял ден навън, няма да нацапате чаршафите си. 

Може да изберете само пликове за завивка и да комбинирате с чаршаф с ластик и калъфка за възглавница от друг десен. Предлагаме огромен избор на цени от производителя с безплатна доставка над 75 лв. 

Много от моделите ни са с опцията доставка до 24 часа! 

Винаги можете да се обърнете към професионалист за допълнителни напътствия при избора на чаршафи и спално бельо. Дори и да пазарувате онлайн, разполагаме с моментална чат връзка, в която ще отговорим на всички ваши въпроси.