Защо държавата загърби сделката за ЧЕЗ | Temaonline.bg

2
458
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

„Българската държава няма намерение, по какъвто и да било начин да участва в придобиването, частично или изцяло, в стартиралата и неприключила сделка за собствеността на активите на ЧЕЗ в България“. – заяви финансовият министър Владислав Горанов пред членовете на временната парламентарна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства във връзка с приватизацията и планираната продажба на дружествата на ЧЕЗ Груп в България.

Позицията, която представям е на министъра на финансите, съгласувана с министър-председателя“, посочи той.

Горанов обясни, че с премиера Бойко Борисов са на мнение, че участие на държавата в сделката е нецелесъобразно. Но не обясни къде премиерът вижда негативите от участието в сделката. 

„Дали сделката ще се реализира или не, е извън регулаторните функции на държавата. Нямаме намерение като изпълнителна власт да се намесваме в частноправни отношения“, каза само министърът.

По този повод лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска отговори и истината от премиера Бойко Борисов.

В своя профил във Facebook тя написа: 

„Какво се случи между 1 март 2018 г. и днес. Дължите отговори и истината, г-н Борисов, на 3 млн. българи. На 01 март 2018 г. министър Горанов заяви, стоейки до Гинка Върбакова след среща при Борисов:

„Заявихме ясно желанието си да участваме в тази сделка по един или друг начин. Ако продавачът се съгласи, държавата има възможността през средства от бюджета или частно придобиване – чрез някоя от енергийните компании, да влезе в подобна сделка. Ако държавата придобие дял от дружеството, този дял трябва да бъде най-малко контролен“.

Как така тогава беше целесъобразно, а днес вече не е? Какво се промени? Нещо се случва зад гърба на хората. Или тогава ги излъгахте, за да приспите гнева им от задкулисието? Днешното скриване на Борисов от комисията и изявлението на министъра на финансите доказват тезата ни, че правителството стои зад нечии неясни интереси, които ще придобият една трета от доставките на ел. енергия“ – написа лидерът на БСП Корнелия Нинова във „Facebook“.

 

„Кой взе решение държавата да не участва? Правителството или Борисов еднолично? Разбираме, че правителството не е обсъждало това решение. Затова питаме и „Обединени патриоти“ те съгласни ли са с него. Каква е тази метаморфоза – от разваляне на всички концесии до ненамеса на държавата в сделка, която засяга националната сигурност и живота на 3 млн. българи. Ясно е, че Борисов си променя позицията по три пъти на ден, но вие къде сте в това правителство? И още един въпрос – вярно ли е, че ЧЕЗ са внесли искане в КЕВР за увеличаване цената на тока, с колко и откога. Излезте и обяснете на българите кой си играе със съдбата им. Ние продължаваме да настояваме държавата да изпълни функциите си за защита на националната сигурност и интересите на гражданите и да изкупи ЧЕЗ България“, пише още лидерът на БСП в социалната мрежа.