Когато се изгубиш. Депресията през погледа на астрологията

5
295
Добави коментар
gabo
gabo

Когато се изгубиш. Депресията през погледа на астрологията

 – Какво прави тъгата ти, докато спиш? – Бди и чака. А когато изгуби търпение, ме буди.

Мили приятели, обмислях известно време дали е редно да напиша малко повече за тези състояния, в които се губим, за депресията и астрологичните показатели за същите събития. Притесняваше ме, че това е много сериозна тема. И когато е свързано със здравето на човек, трябва много внимателно да се подхожда.

Правя заявка, че темата е много обширна и няма да коментирам болестите, които са свързани с психически разстройства, нито родовата предразположеност. А с онези състояния на депресия – лека и тежка, податливостта, причините и как може човек да си помогне в тези изгубени мигове.

Причините за депресията може да са изключително различни, индивидуални и няма една формула, с която да се посочи какво е в състояние да промени нагласата на човек в този труден период.

Аз лично бих отделила тази публикация на две части:

Рождени предпоставки за по-често изгубване и депресивни състояния Моментни предпоставки за депресивни състояния

 

Депресията в рождената карта

Всеизвестно е, че емоции, дух и тяло трябва да се намират в баланс, за да функционираме добре като личност. Подчертавам, че често проблемите, които са свързани с депресивни състояния са съпроводени и с физическо неразположение. И е от огромно значение да се потърси причината за тези състояния. Понякога неправилно функциониращ орган може да отключи тези моменти, в които се губим. Бих посъветвала да не бързаме с „решенията“, които са свързани с установяване на контрол над емоции и психика. Бъдете отговорни към себе си, приятели. Не посягайте към нездравословни изцелители на душата, преди да се посъветвате с медицинско лице относно физическото състояние на тялото ви.

Депресията често е съпроводена с усещане за нищожност, ниска самооценка, сънливост, дискомфорт, виене на свят, бързо покачване или сваляне на килограми.

В рождената карта на човек може да се види дали индивид е склонен към такива депресивни състояния.

Много често те са причинени от наранени от тежки и трудни планети светила – Слънце и Луна. Някои от зодиакалните знаци са по-податливи на депресивни състояния.

За мен депресиите са различен тип. Често причина за депресивни състояние и неудовлетворение идва от дисбаланс на тема мъжкото и женското в рождената карта – или Слънце и Луна. Слънцето е свързано с мъжката енергия в нас, начина ни на блестене, сила, самочувствие. Луната е наш емоционален свят, вътрешен свят, емоционалните ни нужди. Слънцето и Луната в нехармоничен аспект често са причина за превес на едната енергия спрямо другата. Аз по-често съм виждала хора с изявена АЗ/Слънце енергия, които замитат под килима нуждите на своята Луна, емоционалните нужди. Привидно силната личност има своите лични изпитания на тема хармония между мъжка и женска енергия.

Чест спътник на депресията е Сатурн в труден аспект към светилата. Сатурн е свързан с 10 мунданен дом и зодиакален знак Козирог. Тук депресивните състояния вървят в посока лична неудовлетвореност, нужда от повече, неумение да се изрази добро самочувствие, неумение да покажеш емоциите си, усещане, че винаги може да се постигне и повече.

Сатурн в труден аспект към Слънцето може да направи индивид прекалено самокритичен. Големите амбиции и навярно нужда от по-ранно съзряване водят до самобичуване.

Сатурн е класически управител и на Водолей и 11 мунданен дом. По мое мнение често хора с повече водолейски планети, планети в 11 дом вечно лелеят нещо недостижимо, космическо, което е далече от тях. Това също е причина за неудовлетворение от тук и сега.

Сатурн в труден аспект към Луната е много хлъзгава позиция. Често може да указва, че индивид не е получил необходимото внимание от родител, майката. Няма емоционалната интелигентност да изрази свободно своите емоции. Ранните години са преминали в дом, в който емоциите не са били толерирани. Ранните години са от особено значение за нашето израстване. И често проблемите ни се коренят точно там.

Сатурн в труден аспект с Меркурий също не е особено ласкав аспект. И може да е причина за прекалено черногледство.

Сатурн в рождената карта, който ранява светилата, е труден за преодоляване. Аз бих посъветвала хората с такива конфигурации да си позволяват от време на време да се похвалят за личните успехи. Търсенето на признание от авторитети може да не е от особена полза. Да се стремят да се освобождават от чувството за вина, което е присъщо на „сатурновите“ личности.

Естествено, хората със светила в Козирог също могат да „страдат“ от изброените симптоми.

Нептун е другата планета, която може да ни накара да се изгубим. Тук положението е много по-сериозно и изгубването може да е особено опасно. Нептун е управител на зодиакалния знак Риби и 12 мунданен дом. Този дом и знак изискват своето уединение. Тук лесно може да се загубим в сигналите и „виденията“, които получаваме. Нептуновите личности са прекомерни идеалисти, от друг свят. Често влизат в ролята на жертви, в идеята да служат за по-висши цели. Усещането, че си изконсумиран след това е трудно за преодоляване. По-лесно е да се потопят в своя идеализъм, отколкото да преодолеят пропаст между мечти и реалността.

Слънце в труден аспект с Нептун, в зодиакалния знак Риби, в 12 дом в хороскопа може да е много неясно и за себе си. Слънцето като израз на нашето его, Аз е като удавено в тези комбинации. Индивид може по-трудно да намира граница между реалност и фантазия на тема „Кой съм аз?“. И податливостта от влияние на чужда енергия – попивателна гъба. Което може да е пагубно за откриване на собствената стойност като личност. Такива индивиди може по-често да имат нужда от уединение. Или да преиграват театрално образите, които изграждат другите или фантазиите за самите тях. Бягството от реалността може да се осъществява с помощ на алкохол, медикаменти, опиати, изкуство, което е по-доброто преиграване на ситуацията. А в последно време е модерно да се „затъва“ в псевдо духовни учения, да се следват фалшиви гурута.

12 дом в хороскопа е свързан и със затворите. Индивид може да стане неволно затворник на своите фантазии, мечти. И по-трудно да изявява себе си. Враг на себе си.

Луната е още по-затруднена в негативен аспект от Нептун, в 12 дом, в Риби. Луната е свързана с психиката, емоционалните ни нужди. Тук емоциите са прекомерни, но заключени. И като цяло водните домове – 4, 8 и 12 носят трудност на тема изразяване на чувства. Луната като свързана с майката и род и удавена в нептуновите води, може да е причина за загуба на връзка с корена си, което отново създава затруднения и „заключване“ в мъглата на неяснотата. Такава Луна е прекалено сензитивна. Към знаците от Вселената, към другите. Трудно е да се разграничи кое е реален знак, кое е плод на фантазия.

Аз лично бих препоръчала на склонните към уединение и потъване личности с подобни конфигурации, да намерят своята вяра, да намерят в себе си лечител, гуру. Да изразяват себе си чрез творчество. Нека това уединение е ползотворно и отразява същността на индивида. По-често прочистване с вода, да се „изтече“ натрупаната чужда енергия.

Плутон е тежката артилерия на депресиите. Управлява Скорпион и 8 мунданен дом. Плутон и Скорпион са свързани с началото и край, с кризите, с подземен свят, с раждането и смъртта.

Слънце и Луна в хороскопа дават информация за бащата и майката. Когато е намесен Плутон и ранява светилата, един от родителите може да е бил прекалено манипулативен, властен. Тук отчаянието и завличането в мрачното царство на Плутон може да е много опасно. Има известна фиксираност, маниакалност във вторачването в негативното, черното, мрачното. Мнителността е засилена. Човек по натура е по-прикрит и очакващ удар от околния свят.

Трудното на аспектите от Плутон към светилата е индивид да се научи да се трансформира – да се променя. Да оставя събития, емоции, връзки около него символично да умират и да се възраждат. Заради фиксираността, тук е по-сложно на засегнат от Плутон индивид да пусне този контрол.

Определено Луната е в много по-неизгодна позиция, когато е в аспект с Плутон, в зодиакалния знак Скорпион, в 8 дом в хороскопа. Индивид е склонен към саморазрушение по причина прекалено интензивни емоции. Плутон, Скорпион и 8 дом привличат към дълбините. Индивид може да има нереални очаквания и зависимост към сигурността в емоционален план. Ранената от Плутон Луна може да ни направи прекомерно параноични, маниакални, подозрителни. Тук чувствата са в крайностите, по много. И задържането на същите често води и до физически болести, особено при жените. Появата на кисти, миоми са една малка подсказка за жените, че са се самоотровили със силни емоции, болка, неумение да се пусне нещо умиращо, неумение да се направи промяна.

Трудното на плутоновите аспекти, Скорпион и 8 дом в хороскопа е вглеждането в минали болки, които продължават да отравят индивид.

Плутон е голяма хапка, приятели. Свързан с нашата еволюция. За да се преживее плутоновата криза, първо трябва да се научим да сдъвчем и изплюем егото си – няколко пъти. Да надживеем болките от миналото. Да не се страхуваме от символичната смърт в отношения с околните, от загубата. Да приветстваме новото начало.

Плутон, Скорпион и 8 дом са свързани и с хирургията. Често казвам, че под влиянието на Плутон трябва сами да ампутираме ненужното, загнилото в себе си, в моделите си на поведение, в емоционален план. И тези операции са без упойка – боли. Много. За да се спаси организъм, налага се понякога да се премахне отровената плът.

Хирон също е много специфичен и способен да доведе до болки, които са свързани с Аз/Слънцето и емоциите/Луната. Тук отново се изисква предъвкване на отминали болезнени преживявания, често свързани с отношенията с родителите, семейството, род.

И Марс също има огромна роля, когато сме изпаднали в дупка, потънали сме, загубили сме се. Като свързан с нашата енергия, войнственост, умение да се преборим за себе си, ако е в неизгодна позиция, във водните домове и знаци – 4, 8, 12 дом, Рак, Скорпион, Риби, ако е ретрограден, този гняв може да се обърне към нас самите. Да не успеем да се преборим, да реализираме своята Воля за живот.

Лунните възли в трудни аспекти със Слънце и Луна също допринасят за по-драматични събития, по-необичайна съдба, с която човек трябва да се справи и да намира воля за живот.

Седна също е с много особено влияние в рождената карта. Принуждавайки ни да се вкопчваме мазохистично към връзки, хора, отношения. При трудни аспекти към светилата, трябва да се осъзнае необходимостта от отделяне от семейството, родителите, партньор. За да можем да имаме здравословни отношения със същите, първо трябва да сме се „охладили“, преминали идеята, че сами сме „плодовити“ да създадем живот.

Церес в трудни отношения със светилата е способна да донесе усещане за скръб и загуба. Прекалено грижовни или никак ангажирани родители. Които не са оставяли свободна воля и право на развитие на детето. И когато се стигне до отделяне от тях, трудностите и загубването в тъгата са налични. И тук темата за „смяната на сезоните“, следването на естествения природен цикъл – раждане, растеж, реколта, смърт, също трябва да се преиграе. Да се приема с повече лекота тази промяна, което е естествен цикъл.

Лилит в труден аспект със светилата също може да е причина да се „догонваме“ със своите сенки, демони, страхове. Докато стигнем до вещината, мъдростта и преиграваме себе си като „Магус“, а не демон.

Вариациите по темата за депресията и Волята за живот са прекалено много, приятели. Това са основни и малки подсказки кое в рождената карта може да ни направи по-податливи да се крием в своя собствен свят, да не успяваме да се преборим за себе си, да се насладим на живота.

И може би тази публикация идва съвсем в правилното време. Когато Сатурн в Козирог ще аспектира хората с планети в кардиналните знаци – Овен, Рак, Везни и Козирог. Ще се налага да ревизираме себе си, да се трансформираме – да не забравяме, че и Плутон се намира в Козирог и двете планети ще се срещнат през 2019 година, заедно с Южен лунен възел. За да се подготвим за по-осезаемата им среща през 2020 година. Едно силно трансформиращо време, което не обещава да е най-лесен период.

И нека представителите на другите знаци не се чувстват подминати. Защото скоро Уран ще направи своя ингрес в Телец, с което ще разбута блатото на фиксираните знаци – Телец, Лъв, Скорпион и Водолей. Маниакалността към следване на определен ред ще се наложи да бъде преразгледана под влиянието на Уран. И това, което е особено трудно за хората с повече планети и важни оси във фиксирани знаци – промяна на установения ред, ще се случва неочаквано.

А Нептун още дълго време ще омайва хората с планети в подвижните знаци – Близнаци, Дева, Стрелец и Риби.

Всички ние ще сме склонни към загубване на себе си в определени периоди от време. В зависимост от влиянието на планетите спрямо рождената ни карта.

 

Депресията като временно състояние

Причина да стигна до идеята за тази публикация беше моето пропадане и загубване за няколко дена. В които нямах никаква сила, воля, енергия да се справя с ежедневните си задачки. Бях се загубила, приятели. Не знаех накъде е моята посока, правилна ли е, какво ми носи радост. И нямаше как да е по друг начин – в един миг в мой 12 дом в хороскопа транзитираха няколко планети, които поетапно съвпадат с Южния ми лунен възел. Темата за миналото, за смъртта/край, изолацията, в която съм попадала сама или по други причини, всичко това нахлу в мен и ме направи неясна.

Естествено, има краткотрайни и по-дълготрайни аспекти. При мен тригер беше ингрес на транзитна Луна в мой 12 дом. Краткотрайно може да се загуби човек и при съвпад на Луна с наталните Плутон и Сатурн.

Преминаването на повече планети през наш 12 дом, транзит на Слънце и Марс през 12 дом – все възможни краткосрочни срещи с изгубването или усещането, че сме в затвор. Нямаме сила и воля да се заявим, да излезем от уединението си.

В по-тежка степен и по-дълготрайни са аспектите на транссатурновите планети – Уран, Нептун и Плутон към Слънце и Луна, Асцендент и Десцендент.

Транзитите на Сатурн също са много трудна хапка. Особено към рождената Луна.

И влиянието на същите тежки планети е точно каквото е и в рождената карта.

И тук вариантите за депресивни мигове са изключително многообразни, могат да се появят от краткосрочни или дългосрочни транзити, прогресии. Няма една формула за тези състояния.

Но Вселената не се опитва да ни убие, приятели. А да ни помогне да променим себе си и средата, в която живеем. Често сме прекалено фиксирани в своята сигурност. Личната еволюция изисква от нас да стъпим извън своите установени и отъпкани пътеки. Големите промените идват от „трудните“ планети и аспекти. Които ни поставят в ситуация на избор или предизвикателство. За да можем отново да „проходим“, да поемем в своята посока.

Не казвам, че е лесно, приятели. Но ако ситуацията не е свързана с диагноза и реално психическо заболяване, само ние можем да се изправим, когато сме паднали. Променяйки се, оперирайки се, с дързост, с намиране на нов фокус в живота. С много движение – да не забравяме, че Марс също има своята функция за нашата воля и борба с депресиите.

Бъдете силни. И дори да сте на дъното, изтласквайте се. Всяка една от „трудните“ планети може да се „преиграе“ по един нов и малко по-щадящ за нас начин.

Всяко едно изпадане и загубване може да ни помогне да се преоткрием. И не забравяйте да изпускате периодично натрупаната тежест, която ви дърпа към дълбините.

За повече информация или лична консултация, може да ме откриете чрез контактната форма. Или в моята фейсбук страничка Emma и картите. За мен ще е радост да бъда ваш консултант и да преведа на достъпен език вълшебните шепоти на Вселената – звезди и планетки, картите таро, оракулски карти.

Свързани