СЗО предупреждава за заплаха от смъртоносна зараза с кодово име Болест Х

11
316
Добави коментар
Ketadeep
Ketadeep

Става дума за мистериозна и смъртоносна зараза, за която не знаем нищо, освен че може да е следващата глобална епидемия, според експертите на Световната Здравна Организация (СЗО).

С кодово име БолестХ, този патоген дори още не е открит, но растящата заплаха от почти сигурния неизбежен краен резултат му е осигурил място в списъка на най-опасните на СЗО – това е каталог с потенциални бъдещи епидемии, за които предприетите досега мерки за противодействие не са достатъчни или изобщо не съществуват.

Но как може болест, която още дори не е идентифицирана да се смята за толкова сериозна заплаха за публичното здраве?

Можем да мислим за Болест Х като за заместител на опасност от зараза, която още не сме срещали, но виртуално е неизбежна. Това е т.нар. Неизвестно, за което знаем и за което СЗО казва, че трябва да сме подготвени. По тази причина сега заразата е в списъка с приоритетите.

„Болест Х представлява знаението, че сериозна международна епидемия може да бъде причинена от патоген, за който към момента не знаем, че може да навреди на хората,“ обясняват експертите от СЗО в скорошно изявление.

По тази причина Болест Х е в списъка с приоритети за научноизследователската и развойната дейност на организацията, която да подобри подготовката колкото е възможно повече и да е релевантна на неизвестната Болест Х.

Програмата за развойната дейност на СЗО беше представена през 2015 г. и се преразглежда на годишна база.

Според обясненията на СЗО тя съществува, за да приоритизира най-опасните растящи заплахи от патогени, за които е възможно да причинят епидемии в близко бъдеще, за които няма противодействие.

Последния преглед се състоя през февруари. На срещата експертите се съгласиха, че следните болести са тези, които най-спешно се нуждаят от вниманието на изследователските екипи:

Кримско-конгоанска хеморагична треска (CCHF); Вирусна болест на Ебола и вирусна болест на Марбург; Ласса треска; Коронавирус на респираторен синдром в Близкия изток (MERS-CoV) и тежък остър респираторен синдром (SARS); Nipah и хенипавирусни заболявания; Треска на долината на Рифт (RVF); и вирусът Зика (Zika).

Тази година за първи път СЗО вкара и Болест Х в списъка, с което изразява знанието си за факта, че е много възможно друг патоген скоро да бъде прибавен в тази група. Растящата убеденост, че това ще се случи, може всъщност да даде импулс на усилията за борба с неизбежна неизвестна заплаха.

„Историята ни учи, че е вероятно следващата голяма епидемия да е нещо, което не сме виждали досега,“ казва шефът на Изследователския съвет на Норвегия и съветник на СЗО Джон – Арне Ротинген пред The Telegraph.

„Може да изглежда странно, че прибавяме „Х“, но трябва да сме сигурни, че се подготвяме гъвкаво от гледна точка на ваксини и диагностични тестове. Искаме да имаме ‘plug and play’ платформи, разработени така, че да противодействат на всички или поне на широк набор заболявания, системи които ни позволяват да създадем противодействие бързо.“

Откъде би могла да се появи Болест Х? Никой не знае със сигурност, но има достатъчно потенциални източници, включително съществуващи вече вируси, които мутират и проявяват нова симптоматика (като вируса Зика). Избягали от лаборатории изкуствено създадени вируси, предназначени за биооръжие или пък инфекции пренесени от животни на хора.

„С промяната на екосистемата и човешкия хабитат винаги съществува риск болест да се прехвърли от животни върху хора,“ казва Ротинген.

„Това е естествен процес и е най-важно да сме подготвени. Това вероятно е най-големият риск.“

Можем да сме благодарни, че Болест Х още не съществува, но вероятността да се появи в бъдеще със сигурност е нещо, за което трябва да се тревожим.  Надеждата да сме една крачка напред пред заплахите остава.

„Контактите между хората и животните стават все по-интензивни с развитието на света,“ казва научния сътрудник на СЗО Марион Коопманс пред The Telegraph.

„Това увеличава вероятността болестта да се разпространи, а също и модерното пътуване и свободната търговия увеличават вероятността от разпространение.“