Седем стъпки към благоденствието! | За един по-щастлив и по-успешен живот!

3
352
Добави коментар
Biju_shop
Biju_shop

Всички се стремим към по-добър живот, но ни се иска да стане колкото се може по-бързо, по-лесно и с по-малко усилия. Е, някои успяват, но за мнозинството е необходимо да променят някои от навиците си, а на други им трябва малко повече смелост, за да предприемат първата стъпка. Има няколко стъпки, през които като преминем, със сигурност ще се чувстваме по-добре и ще сме няколко крачки по-близо до онзи живот, който искаме.

1. Изчистете тялото си. Всички замърсители на околната среда се складират в тялото ни. Мозъка, мускулите, дробовете, токсините могат да бъдат навсякъде. Те са една от главните причини да се чувстваме уморени, а и пораждат редица заболявания. Поинтересувайте се за най-подходящата детоксикираща програма за вас и я направете. Със сигурност обаче пийте повече вода (около 2 литра на ден), движете се повече, спортувайте.

2. Увеличете усещанията си. В днешно време основния поток от информация го приемаме с очите. Но къде отиват останалите сетива? Какво чуваме, какво усещаме, как ухае? Постарайте се да се концентрирате освен върху красивите си дрехи, а и върху приятната на допир материя. Наслаждавайте се на приятния аромат на чашата с кафе. Не бързайте да приключите с обяда си, а възприемайте максимално вкуса на храната. Развивайки всичките си сетива, помагате да се развие вашата интуиция и ставате по-креативни, по-идейни и по-гъвкави. Знаете ли, че хората, които взимат решенията интуитивно, го правят по-бързо и почти винаги са прави? Иначе се оплитаме в разсъждения, в доводи „за“ или „против“, ставаме колебливи и….изпускаме момента.

3. Нахранете тялото си. Знаете ли, че статистиката показва, че през живота си, всеки човек поглъща около 30 тона храна и всяка хапка влияе на организма ни. Така, че сега е моментът да се замислите как храните тялото си. Ако наблягате на пресните продукти, а не на производствено обработените: – ще подобрите настроението си; – ще бъдете по-здрави; – ще отслабнете. Нищо ново няма да ви кажа, че когато пазарувате, е добре да гледате етикетите. Съдържанието на храната, а не само калориите. Разбира се, за да усетите онова благоденствие, което желаете, не прекалявайте в стремежа си да се храните здравословно. Можете да си позволите и чипс, и пица, и парче торта…от време на време. Формулата е 70% естествени продукти и 30% промишлено приготвени.

4. Увеличете енергията си. Още нещо, което знаете: движение, движение, движение. Тренираните мускули помагат освен на ставите и костите, но и на духа ни. Отделяйте три пъти седмично по едни 30 минути за гимнастика, тренировка, бързо ходене или танци и ще усетите прилива на енергия. Казвате си или си мислите, че не обичате спорта?! Ще ви бъде трудно само първите 2-3 пъти. След това ще ви стане навик, а и ще бъдете вдъхновени от ефекта върху тялото и духа ви. Забравете асансьора, слезте от колата, разхождайте се. 10 000 крачки на ден е доказано, че помагат и за справяне с кръвното налягане. За информация работещите в офис правят не повече от 5000 крачки.

5. Изчистете стреса. Банално, банално, но няма как, това е важна стъпка към благоденствието. Обикновено стресът се поражда от усещането, че обстоятелствата ни притискат и ние няма как да се справим. Обаче справянето със стреса също е зависим от навиците ни. Едно от най-важното нещо е да спрем да се въртим в кръга на самосъжалението и да мислим за неприятните събития. Това не ви помага, напротив, това засилва тревожността и стреса. А знаете, че живот с продължителен стрес, води до заболявания. По-добър вариант е да се фокусираме върху настоящия момент, днешния ден. Миналото си е минало, а бъдещето се гради днес (и няма как да го предвидим). Има много техники, които могат да ви помогнат да се справите със стреса. Една от тях е свързана с дишането: Вдишайте дълбоко, задръжте духа си за няколко секунди. Издишайте бавно. Повторете 5 пъти и ще усетите физическо и психическо отпускане.

6. Увеличете любовта. Колкото повече любов имате в живота си, толкова по-добре ще се чувствате. И като казвам любов, разбирайте обратното на омразата. Т.е. опитайте се да се освободите от всички негативни чувства към хората, които са ви наранявали. Не да се съгласявате с техните действия и постъпки, а да се освободите от тяхното въздействие. Може никога да не ви се извини, но вие повече няма да се тормозите с мисълта, че са постъпили некоректно. Веднъж свободни, ще имате място за много положителни чувства и усещания.

7. Изчистете ненужното. Тук вече не става въпрос за чувства, мисли и усещания. Прегледайте и подарете/дарете/изхвърлете всички ненужни вещи и дрехи. Дрехи, които не са ви по размер. Дрехи отдавна излезли от мода. Пукнати чаши, кутии с „важни“ неща. Това на мен би беше най-трудното, но го направих…с треперещи ръце и голяма доза несигурност в действията си. Какъв беше ефектът? Почувствах облекчение и някакъв вид свобода. Освободих си време вместо да ровя, преподреждам, забърсвам: да чета книга, да гледам филм, да звънна по телефона на приятелка. И отдавна забравих за всичко изхвърлено…